Banes Motor České Budějovice
17.11.2020, Denisa Józsová

TRI - CEB 6:3 - Motor první výhru nezapsal, Oceláři si bez větších potíží dokráčeli pro tři body

Motor se ještě letos z výhry neradoval a na ledě Třince rozhodně favoritem nebyl. Utkaly se spolu totiž celky z horních a dolních příček tabulky. Oceláři začali předpoklady naplňovat velmi brzy. Třinečtí hokejisté si nepřidělávali žádné starosti a vyhráli celkem v poklidu 6:3. Motor tak musí na první extraligovou výhru čekat i nadále.

Jihočeši se znovu snažili vstoupit do zápasu aktivně, avšak trvalo to pouhé tři minuty, než museli lovit puk ze své sítě. Pro Třinec to navíc byla velmi šťastná trefa. Martin Gernát nahazoval puk od modré, a ten se odrazil od nohy Matouše Venrkbce do budějovické sítě – 1:0. Oceláři pokračovali v nastoleném tempu a na ledě byli jasně lepší. To také vedlo k druhé brance. Jaškova rána z levého kruhu sice gólem ještě neskončila, ale na brankovišti byl nejagilnější Aron Chmielewski, jenž doklepl touš bekhendem do sítě – 2:0. Poté se Motor přece jen trochu zvedl a střeleckými pokusy se prezentovali Zdeněk Doležal či Roman Přikryl, ovšem ani jeden z nich do sítě nezacílil. Budějovice mohly snížit stav zápasu při početní výhodě, kterou hrály ke konci třetiny. Největší šanci ale měli paradoxně domácí, kteří ujeli do přečíslení dva na jednoho. Michal Kovařčík se k zakončení nedostal, dobrou práci při návratu odvedl Karel Plášil. Třinec tak šel do kabin za dvougólového vedení.

Start prostřední části znovu vyšel domácímu týmu na jedničku, branku vstřelil už po minutě hry. Třinečtí hokejisté se dostali do přečíslení tři na dva, které vyřešil Marcinko pasem na Guntise Galvinše. Tomu už stačilo jen nastavit hokejku, načež rozvlnil síť za Čiliakem - 3:0. Na další branku se čekalo jen sedmnáct vteřin, navíc se konečně trefil Motor. Skvělou práci v útočném pásmu odvedl Adam Raška. Ten sice ještě neuspěl, ale po jeho přistrčení se trefil z předbrankového prostoru Albert Michnáč - 3:1. Motoru byla následně vlita nová krev do žil a hnal se za další brankou. Poté si domácí zahráli početní výhodu.

Oceláři předvedli obrovský závar před brankou a hosty zachránil Allen, který odpálil puk téměř z brankové čáry. Přesto domácí svou početní výhodu využili. Martin Růžička našel skvělým pasem před brankou Tomáš Marcinka, jenž měl před brankou spoustu času a doklepl puk do sítě – 4:1. Motor následně měl znovu tlak, jenže místo vstřelení branky opět inkasoval. Růžička našel zpoza branky Matěje Stránského, jenž procedil puk mezi Čiliakovými betony – 5:1. Zápas plný branek navíc pokračoval. Jihočechům se podařilo využít přesilovou hru. Hezkou individuální akcí se prezentoval Karel Plášil, který nadvakrát dostal puk do sítě – 5:2. Celkem tedy bylo k vidění v druhé periodě pět branek a domácí šli do kabin za třígólového vedení.

Na začátku poslední periody si hosté zahráli přesilovou hru, ovšem ke snížení stavu nedošlo. Naopak. Krátce poté Budějovice znovu inkasovaly. Lukáš Jašek udržel touš proti třem soupeřům, načež se trefil přesně na zadní tyč – 6:2. To už bylo moc pro Marka Čiliaka, který přenechal své místo Jiřímu Paterovi. I druhý českobudějovický gólman byl pod palbou, zatímco Kořenář se v poslední třetině moc nezapotil. Navýšit náskok svého týmu mohl v přesilové hře Martin Růžička, ale jeho bomba z první zazvonila o tyčku. Motor si ještě v samém závěru zahrál početní výhodu pět na tři, kterou dokázala využít. Pavel Pýcha využil toto, že Voženílek velmi dobře clonil před gólmanem, a parádní ranou rozvlnil síť za domácím brankářem. Trenér Václav Prospal to ještě zkusil bez gólmana, ovšem do konce utkání žádná další branka nepadla. Oceláři tak na svém ledě vyhráli 6:3.

Ohlasy po zápasu

Marek Zadina (HC Oceláři Třinec): "Povedlo se nám navázat na předchozí výkony doma. Byly to trochu povinné tři body, bylo by ztrátou je dnes nezískat. Budějovice ale působily velmi dobře, i za nepříznivého stavu hrály stále naplno a organizovaně. V tomto směru jsme to měli těžké."

Václav Prospal (Madeta Motor České Budějovice): "Spadlo nám tam šest gólů, byť první byl trochu nešťastný. Na druhou stranu má Třinec velkou kvalitu a my jsme v některých momentech vypadali trošku ustrašeně. Ve druhé a třetí části to bylo z naší strany trochu lepší. Nebyli jsme ale dostatečně produktivní, aby výsledek byl vyrovnanější."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....