Banes Motor České Budějovice
05.01.2020, Filip Kortus

POR - CEB 1:2 - Motor si zajistil výhru v poslední minutě

Už to vypadalo, že sedmé kolo nadstavbové části Chance ligy mezi domácí Porubou a hostujícím Motorem půjde do prodloužení, jenže přišla přesná trefa Jana Kloze a všechny body nakonec putují na jih Čech. Budějovičtí vedli po gólu Gilberta, ale domácí srovnali po ráně Rudla. Rozuzlení přišlo pouhých 51 vteřin před koncem. Už v pondělí hraje Motor na ledě Havířova.

Domácí tým začal zápas aktivněji, ale do žádné výraznější šance se ne a ne dostat. Oba soupeři si postupem času vyměnili pár příležitostí, ale také se nejednalo o nic velkého. S první výraznější příležitostí přišli až v jedenácté minutě Jihočeši, konkrétně Venkrbec. Ten po Christovově přihrávce tvrdě vypálil z mezikruží. Kůdela se ale zaskočit nenechal, puk vyrazil před sebe a následně ho uchránil před možnými dorážkami. Co se hostům nepodařilo v jedenácté, podařilo se jim v minutě sedmnácté. Plášil vypálil v přesilovce od modré a puk se od Veselého brusle odrazil smolně na hůl Davida Gilberta, který neváhal a z velice výhodné pozice napálil puk nad Kůdelovou lapačkou až do sítě. Do konce úvodní části se na ledě RT TORAX ARENY už nic zajímavého nestalo, a tak oba týmy po zaznění sirény odjely do kabin za nejtěsnějšího vedení hostů.

Domácím pomohla při startu do druhé třetiny přesilová hra, ze které jim ještě zbyla minuta a půl z předchozí části. Domácí hokejisté sice početní výhodu nevyužili, ale o chvíli později se již z puku za Strmeňovými zády radovat mohli. Na začátku dvacáté páté minuty vyhrál Jáchym v útočném pásmu buly dozadu na Husáka, který z první přihrál na modrou Dominiku Rudlovi a ten rovněž z první nedal českobudějovickému gólmanovi ani tu nejmenší příležitost k zákroku – 1:1. O dvě minuty později mohli jít Motoráci znovu do vedení, Holec ale trefil jen tyč. Až do konce prostřední periody pak byl k vidění svižný hokej na obou stranách, který ale žádné vážnější příležitosti nepřinesl. Po čtyřiceti minutách hry tak na světelných tabulích RT TORAX ARENY svítil nerozhodný stav 1:1.

Na začátku třetí části přežili Ostravané početní nevýhodu po brzkém Sikorově vyloučení a šli si dál za svým cílem, kterým nemohlo být nic jiného než získat v tomto zápase nějaké body. Tak jako v celém tomto utkání byli navíc aktivnějším týmem, který favorita notně ohrožoval. Velikou šanci na strhnutí výsledku na svou stranu měli v jednapadesáté minutě, když zpoza své branky špatně rozehrál Strmeň. Celá situace ale byla natolik překvapivá, že na ni nikdo v červeno-bílém nebyl sto rychle zareagovat a zatoulaný kotouč nakonec skončil na hokejkách Jihočechů. Své šance potom za domácí nevyužili Hlinka, Gřeš a Zdeněk, za hosty na brankáři zase ztroskotal Kloz. A když pak Porubští přežili oslabení, zdálo se, že zápas poputuje do prodloužení. Toho se ale nakonec RT TORAX ARENA nedočkala. Pouhých jednapadesát vteřin před třetí sirénou se totiž krásně do pásma prokličkoval Doležal a z dobré pozice vystřelil. Puk sice Kůdela betonem vyrazil, ovšem bylo to tak nešťastně, že se trefil přímo na hůl Jana Kloze. Ten neváhal ani vteřinu a zápas rozhodl. Porubě nepomohla ani následná hra se šesti bruslaři.

Ohlasy po zápasu

Miloš Holaň (HC RT TORAX Poruba 2011): Výsledek je pro nás strašně krutý. Myslím si, že jsme hráli celý zápas hodně aktivně od počátku, nehráli jsme žádného zanďoura, což byl plán pro utkání. Kluci to vyplnili do puntíku, měli jsme spoustu šancí, měli jsme dát více než jen jeden gól, koncovka nás celkově trápí poslední tři zápasy. Štěstí se obrátilo proti nám, nemáme ho ani kousek, například při odrazech, puky nám neskočí na hokejku jako třeba soupeři při posledním gólu přesně na lopatu do prázdné brány. Pro nás tedy krutý výsledek, s hrou a s přístupem hráčů jsem maximálně spokojený.

Václav Prospal (ČEZ Motor České Budějovice): Tři body jsou pro nás výborné, nemyslím si, že jsme v Porubě odehráli výborný zápas. Naopak si myslím, že jsme hráli pod své možnosti. Důležité pro nás je, že jsme dokázali najít cestu k vítězství, kluci vědí, že mají na víc. Soupeř navíc podal dobrý výkon, ale já jsem zde, abych hodnotil náš tým, a jsem rád, že se dokázalo vyhrát, ale... Je tam velké ALE. Nehráli jsme dobře.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....