Banes Motor České Budějovice
01.02.2017, Miroslav Mayer

CEB–PRO 2:3 – Motoru se zápas nepovedl a s Prostějovem ztratil dva body

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Po povedené první třetině by nikdo v Budvar aréně nevěřil, že se zápas zdramatizuje a Jihočeši nezískají tři body. Druhá a třetí třetina však Motoru nevyšla a Jestřábi stačili vyrovnat. V prodloužení byli sice opět Budějovičtí lepší, ale branku nedali. Druhý bod tak získali hosté po samostatných nájezdech.

Před zápasem byl oceněn domácí bek Mitch Fillman jako sympaťák WSM ligy. Budvar aréna byla na poměry Českých Budějovic zaplněna spíše méně, ale atmosféra byla tradičně výborná.

K překvapení diváků se do branky postavil Ondřej Bláha a byl to jeho první start po návratu z hostování na domácím ledě. Zápas začal ve vlažnějším tempu, ale střelecká převaha byla překvapivě na straně hostujícího týmu. První opravdu velkou šanci měl obránce Filip Novák a z pokračující akce vystřelil Tomáš Nouza. Kantor puk vyrazil, ale dojíždějící Žiga Pavlin zasunul vyražený puk do branky. Jihočeši postupně přebírali otěže zápasu a zvyšovali svoji aktivitu. To potvrdili, když se jim povedlo využít přesilovou hru. Od modré čáry se napřáhl Žiga Pavlin, před brankou clonil Martin Heřman a puk prošel přímo za záda brankáře Kantora. I Jestřábi měli možnost hrát přesilovku, Bláhu několikrát ohrozili, ale nakonec vyšli naprázdno. Velkou příležitost měl Štěpán Hřebejk, který získal puk v útočném pásmu, bleskově našel najíždějícího Jakuba Babku. Ten střílel z první, ale střela šla vedle.

Druhá třetina začala ještě v pomalejším tempu. První střela na branku byla k vidění až po více než třech minutách při přesilovce Motoru. První větší šanci měli hosté, když Bláha vychytal dorážku od Indry a Protivného. Budějovičtí se nějak do šancí nehrnuli a spíše čekali na příležitost. Trochu je dostala do tempa přesilovka a diváci se už zvedali ze sedadel po střele Vladimíra Škody, která skončila na tyči. Jestřábi se opět dostali na delší dobu před branku při přesilovce. Tu se jim nakonec povedlo využít. Před brankou se ocitl sám Lukáš Žálčík, jeho střelu ještě Bláha vyrazil, ale na dorážku Lukáše Luňáka už byl krátký. Na druhé straně mohl zvýšit domácí Filip Vlček, když jel sám na branku. Jenže Pavel Kantor vytrčil hokejku a puk vyrazil. Hosté měli herní převahu, kterou korunovali vyrovnávací brankou. Ondřej Fiala ze strany nádhernou střelou vymetl pavučiny domácí branky. Jihočeši se probrali až v poslední minutě, kdy Kantora vyzkoušeli Pavlin a Vak, ale stav se už neměnil.

Třetí část začali domácí přesilovkou a hned se tlačili před branku. Benjamin Walker vyslal dvě střely, ale Kantor vše pochytal. Motor se sice snažil zvýšit tempo, ale nedařilo se mu. Do vedení mohli jít Jestřábi, když se střela Jiřího Honzáka odrazila od tyče ven z branky. Čas pomalu plynul a stav zápasu byl stále vyrovnaný. Budějovičtí byli sice více před brankou Kantora, ale posílali na něj spíše propagační střely. Pět minut před koncem hráli domácí přesilovou hru, ale vyslali jen jednu střelu na branku. Prostějovští sice rezignovali na útočnou hru, ale při bránění neměli zase tolik práce, protože Jihočeši nebyli moc nebezpeční. Nepříliš pohledný zápas tak skončil po šedesáti minutách nerozhodně.

V prodloužení začali aktivně domácí, kteří drželi puk, ale vyslali na branku jen jednu střelu. Další střelou na sebe upozornil Žiga Pavlin, ale Kantor byl pozorný. Nadějnou šanci měl Filip Novák a následně Tomáš Vak. Prostějovští se v prodloužení nezmohli prakticky na nic, přesto branka nepadla a na řadu přišly samostatné nájezdy. Jako první jel Miloslav Čermák a nedal. Za hosty Lukáš Luňák svůj nájezd proměnil. Žiga Pavlin trefil boční síťku. Marek Indra Bláhu nepřekonal. Vladimír Škoda neproměnil a hosté tak získali druhý bod. Jediným úspěšným střelcem byl Lukáš Luňák.

Ohlasy po zápasu
Jiří Vykoukal, trenér Jestřábi Prostějov: "Se dvěma body jsem spokojen, ve vyrovnané tabulce se ním velmi hodí. Musím poděkovat týmu, že se dokázal ze stavu 0:2 zvednou a zvrátit vývoj skóre. Ukázalo se, že jsme schopni odehrát slušnou partii. Chtěl bych pochválit hráče za ubráněná oslabení. "

Antonín Stavjaňa, trenér HC Motor: "Měli jsme dobrý vstup do utkání, první dvacetiminutovku jsme odehráli dobře. Bohužel jsme na to nedokázali navázat a hosté dokázali srovnat. Začali i lépe bránit a my jsme si začali vytvářet méně šancí. Chybí nám hráče, který by to dokázal vzít na sebe a rozhodl utkání. Hráče na nájezdy jsme vybírali podle úspěšnosti nájezdů na tréninku."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....