Banes Motor České Budějovice
10.01.2006, David Lukeš, Roman Šperňák

CEB - ZNO 3:3 - Po solidním výkonu pouze bod

Ani napotřetí v sezoně nedokázali hokejisté HC České Budějovice udolat Orly ze Znojma, přestože k tomu měli po dobře odehraných dvou třetinách zásluhou tří využitých přesilovek blízko. Hosté ve třetí třetině po dvou chybách budějovické defenzívy vyrovnali a zařídili tak dělbu bodů. Dvě branky Jihočechů vstřelil Michal Hudec.
Utkání mezi dvěma týmy ze středu extraligové tabulky začalo poměrně vlažně a zahřát se fanoušci, spíše tedy jen ti Znojemští, mohli až v sedmé minutě, kdy se projevily dlouhé roky spolupráce mezi dvojicí Uram - Pucher, kde prvně jmenovaný střílel z levého křídla a Turek vyrazil puk přesně před dojíždějícího hráče a ten neměl sebemenší problém uklidit ho do sítě. – 0:1 Na domácí se spustila velmi studená sprcha hned v úvodu, ale ti se vzpamatovali velmi rychle, protože v následné přesilové hře našel Gřegořek na modré Posmyka, ten napřáhl a Michal Hudec tečoval puk přesně za záda Trvajova. – 1:1 Vyrovnání nabudilo Českobudějovické a měli i další šance k navýšení skóre, ovšem ani Kutlák, ani Hudec se neprosadili proti výbornému brankáři. Na konci úvodní dvacetiminutovky se znovu do hry dostali Moravané, k čemuž jim pomohla početní výhoda a v té chvíli se projevily kvality Romana Turka, jenž deptal hosty v jejich velmi nebezpečných pokusech. Především Marek Uram a Roman Němeček byli z budějovického brankáře dost nešťastní, poněvadž vyrazil napřed Uramovu střelu z bezprostřední blízkosti a posléze se přihlásil do Zlaté helmy zásahem při Němečkově dorážce do prázdné klece. I přes šance na navýšení skóre na obou stranách zůstal stav při odchodu do šaten stále 1:1.

Jestliže první část byla vcelku vyrovnaná, o té druhé se to říci nedalo. Převahu Jihočechů nejlépe vystihl poměr střel 13:1 za jedenáct minut prostřední dvacetiminutovky a této střelecké převaze odpovídal i posun ve skóre. Hosté hráli poměrně hodně nedisciplinovaně a hlavně exbudějovický Zdeněk Ondřej byl v polovině zápasu již potřetí za katrem. Dnešní večer se domácím přesilové kombinace dařily a v čase 24:37 se radovali podruhé. Orli přečkali oslabení pět na tři, ale při dalším signalizovaném trestu napřáhl od modré Kutlák a kotouč skončil za zády překvapeného Trvaje. – 2:1 Znojemští, kteří zřejmě nebyli dostatečně varování dvěma brankami v oslabení, hráli dál nečistě a znovu je potrestala trojice Gřegořek – Posmyk – Hudec. Puk šel po stejné dráze, ale tentokrát ho Hudec netečoval, nýbrž doklepával za záda ležícího gólmana. – 3:1 Jihočeši byli v těchto fázích utkání jasně lepší než jejich soupeř a hráči znojemského týmu si občas pletli hokej s házenou, protože rozhodčí Husička musel kvůli sevření kotouče v jejich podání snad pětkrát přerušovat hru. Hokejisté zpod Černé Věže mohli i navýšit svůj náskok, ale v největších šancích vychytal Kotrlu i Muchu Trvaj a držel tak ještě přijatelný dvougólový rozdíl. Jeho spoluhráči se k útočné aktivitě dostali až před koncem třetiny, když se náhle dostal před Turka Kraus, avšak jeho pokus dokázal brankář vytěsnit. Po celkem jednoznačném průběhu hry si dokázali Jihočeši vypracovat solidní náskok pro závěrečnou část.

A v ní se děly věci nevídané. Třetina samotná začala hodně vlažným přístupem obou týmů. Domácí vědomi si svého náskoku už rozhodně netlačili na pilu jako před přestávkou a řada nepřesností kazila rozehrávku obou mužstev. Klidný průběh tak narušilo až vyhrané vhazování Petera Puchera a rychlé zápěstí Marka Urama, jenž vymetl horní růžek branky a snížil. – 3:2 Hráči od soutoku Vltavy a Malše chtěli kontrovat další proměněnou přesilovkou, jenže dvojitý pokus Haranta zlikvidoval Trvaj a dělovka Sailera letěla těsně vedle. A protože vstřelení čtvrté branky se nekonalo, soupeř vyrovnal. Jiří Šimánek před vlastní klecí namazal Davidu Ludvíkovi přesně na hůl a ten se trefil do černého. – 3:3 Orli provedli ve třetí třetině náhlý bleskurychlý nálet a vrátili se plnohodnotně do zápasu. Po vyrovnání se sice dostali znovu pod tlak, ale díky vynikajícímu Trvajovi byl stav stále nerozhodný. Utkání pomalu spělo k prodloužení a nic na tom nezměnil ani oddechový čas, který si vybral trenér Jandač.

V prodloužení už si oba týmy svůj náskok hlídaly a šancí nebylo mnoho. Nejblíže ke gólu měla jen Posmykova střela. Brankářova lapačka však byla na místě a sám před brankou se ocitl i Vak, ovšem centimetry chyběly, aby dosáhl na Kotrlovu nahrávku. Těsně před koncem mohl vedení na stranu hostů strhnout Ludvík najíždějící na Turka z pravého křídla, ale nebyl úspěšný, a tak si obě mužstva odnesly z dnešního zápasu po bodu.

Přehled branek
ČasStřelec1. asistent2. asistent
6:18 Pucher Uram
8:21 M.Hudec Posmyk Gřegořek
24:37 Kutlák Sailer Hübl
27:05 M.Hudec Posmyk Gřegořek
46:24 Uram Pucher
49:23 Ludvík
Střely na branku
České
Budějovice
Znojemští
Orli
Posmyk5
Hřebejk5
Kutlák4
Gřegořek4
M.Hudec4
Hübl3
Kotrla3
Brabenec3
Vydarený2
Mucha2
Sailer2
Vak1
Krátoška1
CELKEM39
Čakajík5
Ondřej4
Němeček3
Uram3
Pucher3
Heš2
Bičánek2
Ludvík2
Kraus1
Plášek1
Mikulík1
CELKEM27
Statistika vhazování
České
Budějovice
Znojemští
Orli
Posmyk1/1 - 100%
Krátoška4/5 - 80%
Bělohlav4/7 - 57%
Vak12/24 - 50%
Kotrla1/2 - 50%
Brabenec10/23 - 43%
Hübl6/21 - 29%
M.Hudec0/2 - 0%
Veselý0/2 - 0%
CELKEM38/87 - 44%
Dopita19/23 - 83%
Haman10/19 - 53%
Ondřej4/8 - 50%
Ludvík1/2 - 50%
Pucher15/31 - 48%
Kraus0/1 - 0%
R.Erat0/1 - 0%
Mikulík0/2 - 0%
CELKEM49/87 - 56%
Nejlepší hráči
České
Budějovice
Znojemští
Orli
PETR GŘEGOŘEK
Michal Hudec
Kamil Brabenec
JIŘÍ DOPITA
Richard Jareš
Radek Haman

Statistiky: Antonín Vansa
Ohlasy po zápasu
Milan Kupka, asistent trenéra HC České Budějovice: My jsme to utkání měli dobře rozehrané, kdy jsme po druhé třetině vedli o dva góly. V závěrečné části jsme soupeři dovolil vyrovnat po vlastních chybách a přišli jsme zcela zbytečně o dva důležité body.

Jan Votruba, asistent trenéra HC Znojemští Orli: Myslím si, že první třetina byla vyrovnaná a to jak herně, tak i počtem trestů, ale ve druhé jsme se díky faulům dostali pod velký tlak. Do třetí třetiny jsme nastoupili s větší disciplínou, začali jsme víc bruslit a vyrovnali. Sice jsme se znovu dostali pod tlak, ale skvělý Trvaj nás podržel.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....