Banes Motor České Budějovice
20.12.2005, Roman Šperňák, David Lukeš

CEB - VIT 2:1 - Marek Posmyk vystřelil další výhru

Hokejisté Českých Budějovic zlomili v utkání s Vítkovicemi jedno malé prokletí, když svého soupeře ze severu Moravy porazili poprvé od 28. února 2003. Podařilo se jim to i díky Marku Posmykovi, který si díky tradiční dělové ráně od modré ve dvojnásobné přesilovce připsal již třetí vítězný gól v posledních pěti domácích střetnutích. Solidní výkon podal celý tým v čele s brankářem Romanem Turkem.
S navrátilci z moskevské mise Šimánkem a Hüblem a se čtveřicí rekonvalescentů Harantem, Kutlákem, Veselým a hlavně kapitánem Bělohlavem vstoupili Jihočeši do důležitého zápasu s předním celkem tabulky a vstoupili náramně. Již po šedesáti vteřinách hry střílel Michal Hudec po přesné nahrávce Brabence zpoza branky a vydělali na tom ti, jenž si ještě nestačili sednout, protože nemuseli znovu vstávat, když slovenský hráč trefil přesně horní růžek branky. - 1:0 Domácí měli znovu skvělý vstup do zápasu, ale jak bývá zvykem, své vedení nepotvrdili, naopak o něj přišli. Zvýšit na dva nula mohl ještě Bělohlav, jenže jeho pokus zastavila poprvé a ne naposledy branková konstrukce. Potvrdilo se staré známe nedáš – dostaneš a prakticky z proti útoku Dresler přihrával a nejaktivnější byl před brankou Juraj Štefanka a doslova dotlačil kotouč za brankovou čáru. – 1:1 Vyrovnávací branka hráče z města na soutoku Vltavy s Malší srazila a jen díky dobrým zásahům Turkovým neprohrávali. V první třetině rozhodčí vylučoval spíše na domácí straně a přesilové hry Slezané uměli. Hubáček stál tváří v tvář brankáři, Irgl nebezpečně tečoval Janečkův pokus. Neprosadil se ani junior Buček, jenž byl taktéž osamocený v brankovišti. Českobudějovičtí vyrovnali hru až před samotným koncem třetiny a naznačili, jak se bude zápas nadále vyvíjet. První dvacetiminutovka skončila nerozhodně a šance obou týmů na vítězství byla otevřená.

Prostřední část hry otevřel svým průnikem Hudec, ale ve své šanci byl zablokován. Slezané dohrávali přesilovou hru, a proto to ze začátku před Turkem celkme jiskřilo, ovšem českobudějovická stálice se již nenechala zaskočit a držela svému týmu nerozhodný stav. Po počáteční aktivitě hostujícího celku upadla hra do průměru, kdy se ani jeden ze soupeřů nedostával do nějakého tlaku ani šance. Zvrat v tomto průběhu přineslo až vyloučení vítkovického Köhlera. V početní se výhodě 5:4 se začal zastřelovat jihočeský specialista na podobné situace Marek Posmyk. Za malou chvilku odešel na trestnou lavici Burger a jediné dvojnásobné oslabení hostů se jim stalo osudným. Spolupráci dvojice Havel - Posmykzakončil druhý jmenovaný dělovkou, na níž Pinc nedokázal zareagovat. - 2:1 Až v samém závěru třetiny se zase připomněli Vítkovičtí, jmenovitě to byl Kuboš svou střelou od modré, jenže větší vzrušení přišlo znovu před Pincem. Hudec od mantinelu přesně našel najíždějícího Kamila Brabence, jenž trefil břevno. Branková konstrukce již podruhé zaskočila za jinak výborného brankáře. Domácí se za svou zvýšenou aktivitu v druhé polovině třetiny dočkali zasloužené odměny a do šaten odcházeli s jednogólovým náskokem.

Závěrečné dějství extraligové podívané již žádnou změnu stavu nepřineslo, i když o nadějné příležitosti nebyla nouze. V hlavní rolích se představili zejména hráči týmu zpod Černé Věže. Již ve 3. minutě chtěl chytře překonat Pince Hřebejk, brankář však ukázal proč je jasnou jedničkou a Hřebečka z bezprostřední blízkosti vychytal. Nadějnou střelou se po Šimánkově prostrčené prezentoval Hübl a v 10 minutě pak neuspěl ani Havel se svoui střelou z prostoru mezi kruhy. Krátoška ho uvolnil podobně jako Hudec Brabence, ale posila z pražské Slávie nepropálila chuml hráčů. Že k vyrovnání stavu je potřeba vstřelit branku si Slezané uvědomili až v 15. minutě. To se zcela sám před Turkem zjevil po buly Irgl, ale ten jeho pokus o kličku vykryl. Ten samý hráč zkoušel štěstí ještě v tom samém střídání, kdy obkroužil branku, jenže narazil na tu samou překážkou. Poslední šanci hostů si schoval Hubáček již na 18. minutu, protože hned z protiútoku po jeho střele se sám na Pince řítil Michal Hudec a jeho jmenovec v obranných řadách soupeře Stanislav musel zatáhnout za záchranou brzdu. Šel si odpočinout na dvě minuty a sebral tím hostům naději na vyrovnání. Ti už nestačili zkusit ani závěrečnou hru bez brankáře, protože dobře forčekující Jihočeši je nepustili do svého pásma. Po těžké bitvě došli Českobudějovičtí k zaslouženému a hodně vydřenému vítězství.

Přehled branek
ČasStřelec1. asistent2. asistent
1:00 Hudec Brabenec Veselý
6:35 J. Štefanka Dresler
33:51 Posmyk L. Havel
Střely na branku
České
Budějovice
HC Vítkovice
Posmyk5
M. Hudec5
Sailer4
Šimánek3
Brabenec3
Kotaška2
Gřegořek1
Mucha1
Kutlák1
Veselý1
Hübl1
L. Havel1
CELKEM28
Jasečko5
Irgl3
J. Štefanka3
Kuboš2
Dresler2
P. Hubáček2
R. Procházka2
Jurečka1
S. Hudec1
Philipp1
Köhler1
Burger1
CELKEM24
Statistika vhazování
České
Budějovice
HC Vítkovice
Hudec2/3 - 66%
Vak7/12 - 58%
Bělohlav6/11 - 54%
Hübl7/15 - 46%
Brabenec10/26 - 38%
Krátoška3/9 - 33%
Sailer1/3 - 33%
Veselý0/2 - 0%
CELKEM36/81 - 44%
Irgl1/1 - 100%
Köhler3/4 - 75%
Burger14/20 - 70%
R. Procházka14/22 - 63%
Tomášek2/4 - 50%
J. Štefanka1/2 - 50%
Hubáček8/18 - 44%
Buček1/3 - 33%
Hulva1/5 - 20%
Krenželok0/2 - 0%
CELKEM45/81 - 56%
Nejlepší hráči
České
Budějovice
HC Vítkovice
PETR SAILER
Marek Posmyk
Radek Bělohlav
JURAJ ŠTEFANKA
Stanislav Jasečko
Bedřich Köhler

Statistiky: Antonín Vansa.
Ohlasy po zápasu
Josef Jandač, trenér HC České Budějovice: Myslím si, že jsme dnes vyhráli zaslouženě. Měli jsme dobrý vstup do utkání, je pravda, že pak nás soupeř přitlačil v přesilovkách, ale výrazně nás podržel Roman Turek. Určitě bylo znát, že se do sestavy vrátil Radek Bělohlav, který nám hodně pomáhá právě v oslabeních. My se hodně střelecky trápíme. Dnes jsem nastřelili dvě břevna a podobné situace bychom měli proměňovat, protože vyhráváme, pouze pokud inkasujeme málo gólů. Dnes se nám povedlo dostat pouze jeden gól a jsme rádi za tři body.

Miloš Holaň, asistent trenéra HC Vítkovice Steel: Ačkoliv jsme spokojeni s nasazením hráčů, tak s výsledkem určitě ne. My jsme měli hodně špatný začátek, pak se nám sice podařilo vyrovnat, ale nedokázali jsme, na rozdíl od domácích, proměnit ani jednu přesilovku. Druhá třetina byla z naší strany špatná a rozhodla o výsledku. Body zůstaly zaslouženě doma.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....