Banes Motor České Budějovice
18.10.2003,

Reportáž ze zápasu: Slavia Praha – České Budějovice 5:4

Motor České Budějovice
První třetina se hrála v režii domácích, brankář Petr Bezunk mohl v klidu sledovat počínání svých spoluhráčů. Z rychlého úvodu vynikla především akce ze čtvrté minuty, kdy přihrávku Maláta sklepl přímo ze vzduchu Birner přesně za záda Kubeše - 1:0. Hned v dalším střídání se do šance dral Borovanský. Hra se sice přelévala z jedné strany na druhou, ale svou neurovnaností moc šancí nepřinášela. Hosté dostali od 9. minuty šanci hrát první přesilovku, ale i ve čtyřech byla nebezpečnější Slavia. Ke střele se prokličkoval Kvapil a za chvíli se do samostatného nájezdu dostal Borovanský. Jeho bekhendový blafák zastavil Kubeš skvělým zákrokem - položeným betonem na brankové čáře. Do hry pak mohl dostat Jihočechy "krvavý" faul Braniše, za který vyfasoval dvě plus dvě minuty. V dlouhé výhodě se však hosté nedostali ani k pořádné střele a dokumentovali tak svou prozatímní bezzubost v útoku. Na konci třetiny dostala stejnou šanci i Slavia, ale naložila s ní podobně prachbídně.

Ve druhém dějství nabrala hra větší spád, přibylo tvrdých soubojů a začaly padat i góly. V úvodu dostala Slavia další výhodu přesilovky. Po Birnerově pasu ještě Jiří Novák neuspěl, dalšímu obránci na útočném výletě se už dařilo lépe. Lukáš Špelda nerušeně projel útočným pásmem a jeho přihrávku z úhlu si srazil jeden z hostujících obránců do vlastní branky - 2:0. V 25.minutě nebezpečně vypálil Gulaš a odstartoval tak tlak Českých Budějovic, kdy se domácí vůbec nemohli dostat z vlastní třetiny. Trest přišel z hole Petra Macháčka, který střelou švihem překonal promrzlého Bezunka - 2:1. Snížení se trošku podepsalo na hře slávistických mladíků, obrana začala vyrábět hrubky a hra byla plná nepřesností. Z letargie vyvedla domácí hezká akce dvojice Kvapil - Borovanský, druhý jmenovaný se dostal k puku a zblízka propálil Kubeše - 3:1. Za chvíli však přišlo další zaváhání v obraně, střelu Černého od modré vyrazil Bezunk jen před sebe a hostům, jmenovitě Šulčíkovi, se podařilo na několik pokusů dotlačit puk do branky - 3:2. Na rozdíl dvou gólů mohl ve 36.minutě upravit Radek Novák, ale v přečíslení dva na jednoho nedokázal trefit poloodkrytou branku. Poté byl za faul loktem na Maláta vyloučen Vomela a jeho zákrok nezůstal bez trestu. Nejdříve se sice proti střele Kvapila vytáhl efektním zákrokem Kubeš, ale ve 39.minutě už nestačil na ukázkovou spolupráci trojice Šulc - Borůvka - Kvapil. Po "vyšachování" soupeře měl Kvapil před sebou prázdnou bránu a nezmýlil se - 4:2. Za dalších 22 vteřin ujel po levém křídle Kala a zkušeně zasunul puk pod Kubešem do sítě - 5:2. Získaný náskok dával slávistům klid do posledního dějství.

O zdramatizování zápasu se postarali Jihočeši hned v úvodu třetí třetiny. Po několika odrazech se dostal lehce k puku Gulaš a neměl problém překonat bezmocného Bezunka - 5:3. A hosté začali kousat, zatímco slávisté se spíš snažili neinkasovat a k ohrožení budějovické branky se už moc nedostávali. Při dalším vyloučení Braniše prožíval Bezunk těžké chvilky, po střele od modré se rozpoutal ve slávistickém brankovišti obrovský závar, srazilo se několik hráčů a nastalé situace chtěl využít aktivní Gulaš. Bezunk ležel na ledě, ale jihočeský útočník nezakončil přesně. Postupně se začalo přitvrzovat, pár desítkám diváků nejdříve zatrnulo, když se po souboji u mantinelu dlouhu nezvedal jeden z budějovických hráčů. Pak se blýsknul pokusem o bodyček Špelda, hostující Mertl odjížděl na střídačku s bolestivou grimasou. Odplata nenechala na sebe dlouho čekat, jeden z Jihočechů si počkal na Borovanského a ten už pak do konce jen ledoval zraněné koleno. Něco málo přes pět minut před koncem utkání přišla hezká individuální akce Gulaše, který se dostal přes bránicího obránce a nepříliš razantní střelou překvapil Bezunka - 5:4. Bylo zaděláno na drama, rozhodnout mohli slávisté v jedné z mála svých šancí ve třetí třetině, ale přečíslení nedotáhli do úspěšného konce. Na poslední minutu zkusili Jihočeši po poradě při time-outu hru v šesti, ale moc se jim nevedlo, naopak na druhé straně mohl přidat pojistku Kvapil. Na těsném, ale zaslouženém vítězství Slavie se už nic nezměnilo.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....