Banes Motor České Budějovice
25.08.2013,

Reportáž ze zápasu: Crimmitschau – České Budějovice 1:3

Motor České Budějovice

Úvod utkání nenabídl moc velkou podívanou. Převážná část soubojů o puk se vedla ve středním pásmu, takže o nějakých slibných šancích nemohla být řeč. Oba brankáři, Halmoši i Holmgren, nemuseli nijak vážněji zasahovat. První ostřejší zákrok musel předvést hostující gólman. Při přesilové hře po vyloučení Jakuba Makovského pálil tvrdě od modré čáry Matthias Forster, ale pro brankáře Motoru byl tento zákrok lahůdkou. Po nevyužité početní výhodě se obraz hry trochu změnil. Iniciativu převzali hráči českobudějovického celku a Peter Holmgren musel být v pohotovosti. Postupně jeho pozornost prověřili Vaniš, Šachl a Mrázek. Právě poslední dva zmiňovaní stáli u zrodu gólu, který otevřel sumář přátelského utkání. V patnácté minutě našla Mrázkova přihrávka volného Petra Šachla, ten dostal dostatek času na zakončení a překonal z bezprostřední blízkosti brankáře Crimmitschau. Takřka ihned po vhazování se zprava přihnal k Holmgrenovi nehlídaný Antonín Melka, ale ztroskotal na strážci svatyně Eispiraten. Domácí chtěli co nejrychleji odpovědět na vedoucí zásah Motoru a ohrožovali Dominika Halmošiho. Znovu zahrozil svým projektilem Forster, jehož pokus nadvakrát krotil Halmoši. Při bezprostředním zakládání útoku Českobudějovických chyboval jeden z obránců, přesně namazal na hokejku Danieli Buchelimu, který ale s darovanou šancí nenaložil tak, aby píseckého rodáka zaskočil. Německý celek byl po zásluze potrestán v devatenácté minutě. Volného Marka Vaniše našel krásnou zadovkou David Kuchejda a mladý útočník neměl problém přesně zakončit. Do kabin šli tedy v lepší náladě Jihočeši.

Začátek prostřední části přesně navázal na konec první třetiny. Zajímavou příležitost měl hned v úvodu Jakub Marek. Ten se snažil dvakrát obtočit kolem branky Holmgrena, ale jeho betony byly u obou tyčí připraveny. Aktéři první branky Českých Budějovic dnes patřili k velmi aktivním hráčům. Během čtyřiadvacáté minuty bojovali ve skrumáži před domácí brankou, nicméně další střelecký úspěch jim nebyl souzen. Eispiraten se nadále snažili vývoj utkání změnit a přibližně kolem poloviny utkání zatlačili Motor do defenzivy. V přesilové hře měl před Halmošim dobrou příležitost Harrison Reed, jeho pokus českobudějovický gólman včas vykopl. O minutu později se přes půl kluziště probil Max Campbell, proskočil mezi dvěma beky hostů, jenže tváří v tvář spolehlivému Halmošimu neuspěl. A tak se ke slovu opět dostali svěřenci Radka Bělohlava. Ve třiačtyřicáté minutě prostrčil Kuchejda puk na Zdeňka Ondřeje, který v úniku dvou na jednoho volil střelu a přesným zásahem mezi nohy přidal třetí gól Českých Budějovic. Ani třetí branka domácí nepoložila a snažili se vstřelit kontaktní branku. Jakékoliv jejich příležitosti, k jejich smůle, končily na bezchybném českobudějovickém gólmanovi.

Třetí třetina se kvalitou nedokázala vyrovnat první nebo druhé. Snaha Crimmitschau udělat ještě něco s duelem byla sice znatelná, ale pramenilo z ní i mnoho nedovolených zákroků. Jejich tlak byl tím pádem citelně rozkouskován. Před její polovinou se navíc domácí dostali do svízelné situace, kdy za katr putovali dva jejich hráči, jenže Motor z toho nedokázal nic vytěžit. Největší šancí tak byly dvě střely Bohumila Janka. Tu první zvládl Holmgren vyrazit daleko od branky, následný pokus dorážel Šachl, puk však zvedl přímo do lapačky brankáře Crimmitschau. Němci se nakonec svého střeleckého zápisu dočkali. V pětapadesáté minutě se ke střele od modré čáry dostal T. J. Fast a jeho nechytatelný pokus, jenž se šťastně otřel o tyč, skončil za bezmocným Halmošim. Eispiraten tak využili přesilovou hru po faulu Přibyla. Domácím narostla křídla, důrazně šli za další trefou, ale Motor zvládl jejich nebezpečné šance ustát. Vyloučení domácího Reeda tři minuty před koncem znamenalo, že Crimmitschau nemělo možnost k závěrečnému náporu a HC Motor České Budějovice si tak odvezl svou první výhru.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....