Banes Motor České Budějovice
21.02.2009,

Reportáž ze zápasu: České Budějovice – Litvínov 1:3

Motor České Budějovice
Střetnutí šestých Českých Budějovic a druhého Litvínova slibovalo zajímavou podívanou. Kvalita utkání ale nakonec za očekáváním zaostala. S větší chutí se do zápasu pustili junioři Litvínova. Při vyloučení domácího Bošky se dokonce mohli v 7. minutě dostat do vedení. Proti ale byl brankář Klestil, jenž předvedl v krátkém sledu famózní zákroky proti Bízovi a Kousalíkovi. Jihočeši se přihlásili o slovo při vlastním oslabení v 11. minutě, Rezek našel přihrávkou najetého Ferebauera a gólman Sork odolal jen s vypětím všech sil, vystřelený puk vytěsnil hřbetem lapačky. Šance se ovšem rodily velmi těžko, převládal boj o střední pásmo, oba týmy aktivně napadaly. V 15. minutě zachytil Sork ránu Vaniše do lapačky, o chvíli později nepotrestal laxní rozehrávku Klestila na druhé straně Bojer. Minutu před sirénou se mohl radovat domácí kapitán Ježek, který z ideální pozice dorážel Ťoupalovu střelu, jenomže touš přeletěl nad břevnem branky a Ježek jen zvedl hlavu ke střeše Budvar Arény.

22. minuta a situace v ní nadlouho utkví v hlavě domácímu forvardovi Ondřeji Ťoupalovi. Zblokovaná střela Polodny se dostala k Ježkovi, který puk ještě předal lépe postavenému Ťoupalovi. Ten se nerozhodl vystřelit, ale udělal Sorkovi ještě kličku do protipohybu a zbývalo jediné, dostat puk přes obránce stojícího v brankovišti. A Ťoupal přízemním zakončením trefil dezorientovaného beka do bruslí, Litvínov tedy odolal! Ani další jihočeská příležitost Seidla brankou neskončila. A tak mohl udeřit Litvínov. Nejprve ještě Klestil ramenem vyrazil bekhendové zakončení Kafana. V čase 33:47 se hlavní rozhodčí vydal do kabiny, na vině bylo zranění po střetu s domácím Rezkem. Od této chvíle řídili zápas pouze čároví rozhodčí. A jakoby hlavní sudí přinášel střelcům smůlu, hned 30 sekund po jeho odchodu se totiž rozsvítilo červené světlo. Prosadil se Litvínov. Pekárik dojel za bránou Budějovic vyhozený kotouč a poslal ho naslepo před brankoviště. Tam již čekal Tomáš Přeučil a s přehledem umístil puk mezi Klestilovy betony - 0:1. Do konce se již nic důležitého nestalo, i kvůli tomu, že se oba týmy v utkání doslova trápily v přesilových hrách.

Do posledního dějství vstoupili Jihočeši s jasným cílem, vyrovnat. A daleko k tomu nebylo ve 46. minutě. Dělovku Janka Sork nezkrotil a puk mu propadl výstrojí za záda. Vaniš už se těšil, jak si doklepnutím puku do sítě připíše snadný gól, když se ozval hvizd píšťalky. Rozhodčí kvůli špatnému výhledu uzmul domácím branku a tato situace se ukázala v dalším vývoji jako jedna z klíčových. 49. minuta totiž patřila hostům ze severu Čech. Po rychlých kombinačních akcích se prosadili Jan Bojer a Tomáš Přeučil. Rázem byl stav 0:3, s čímž už mohli Českobudějovičtí těžko něco dělat. Navíc se jim na paty lepila střelecká smůla, puk po dorážce Rezka o milimetry minul tyč Sorkovy brány, v úniku neuspěl v 50. minutě ani Vaniš. Jihočeši se dočkali až v 57. minutě. Rezek zabojoval za brankou a našel před Sorkem neobsazeného Radima Heřmana. Sork si na vystřelený touš sice sáhl, ale ztlumit ho nedokázal a puk skončil za brankovou čárou. Poslední kolo základní části tedy zvládli lépe Litvínovští, kteří si vítězstvím pojistili druhou příčku tabulky. Naopak České Budějovice ztratily prohrou 1:3 domácí neporazitelnost, která trvala od 21.11.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....