Banes Motor České Budějovice
24.01.2009,

Reportáž ze zápasu: České Budějovice – Karlovy Vary 4:2

Motor České Budějovice

Junioři Budějovic a Varů na sebe narazili v prvním kole loňského play-off, po tuhém boji zvítězili v sérii Západočeši. Právě tyto souboje označili odborníci za nejkvalitnější z celého ročníku juniorské extraligy. Karlovarší nakonec dokráčeli až k titulu. Na letošní hře Varů je ale znát, že jim odešla silná generace, a tak České Budějovice vstupovaly do utkání v roli favorita.

A první třetina tomu také nasvědčovala. Karlovarští se k ničemu nedostávali a moc toho nepředvedli. Klestil se v domácí bráně ani nemohl zpotit. Zato Habal už to měl na druhé straně složitější. V 6. minutě odolal ataku Marka, i když ani sám nejspíše nevěděl, jak se mu to podařilo.

V 11. minutě už ale zařídil domácímu týmu vedení Petr Zich. Natlačil se před karlovarského obránce a zakončil. Vystřelený puk propadl Habalovi pod rukou za brankovou čáru. Jihočeši tak při vyloučení Tomáše Rohana využili přesilovou hru - 1:0.

V minutě číslo 16 vedli Jihočeši už o dvě branky. Obránce Martin Semrád mocně napřáhl na modré čáře a napálil kotouč do tyče. Naštěstí pro domácí se puk rozhodl odrazit do sítě - 2:0. Druhou asistenci v zápase si na Semrádově skórování připsal Josef Rezek. V 17. minutě po delší odmlce zaměstnal Klestila Frk, domácí brankář s jistotou zasáhl lapačkou.


Do druhého dějství vstoupili Karlovarští daleko lépe a Jihočeši se hned měli co ohánět. Nejaktivnějším hostujícím střelcem byl Mareček. Jeho zakončení z úhlu Klestil pokryl. Ve 23. minutě Jakub Mareček zakončil nádhernou kombinaci vložením hole do přihrávky Rohana a usměrnil kotouč za Klestila - 2:1. Domácí poté ustáli tlak Varů a ke všemu se jim podařilo udeřit. Heřman šikovně našel bekhendovou zadovkou před brankou postaveného Jiřího Ferebauera a ten už si věděl rady - 3:1.

Ve 32. minutě navíc nastřelil domácí útočník Polodna při přesilovce břevno Habalovy brány. Následně Českobudějovičtí využili karlovarské nedisciplinovanosti, často hráli přesilovku a soupeře tak k ničemu do konce třetiny nepustili. Rozhodnuto ale zdaleka nebylo.


Ve 42. minutě mířil hostující Topinka mezi Klestilovy betony, českobudějovický gólman je však dokázal sklapnout včas. Přibližně o šedesát sekund později se vytasil s famózními zákroky Ladislav Habal, strážce karlovarské branky. Střelu Rezka vyrazil k hokejce Ježka. Ten nejprve nastřelil brankářův beton, ale puk se znovu odrazil na jeho hůl. A Ježek už se chystal zakončit do prázdné brány. Habal ale vytrčil svou lapačku a na brankové čáře s vypětím všech sil zabránil brance, Ježek jen nevěřícně kroutil hlavou.

V čase 48:00 přidaly Vary zápasu parádní zápletku. Michal Tollinger šťastně překonal střelou z pravého kruhu Klestila a snížil na rozdíl jediné branky. Domácí brankář po obdržené brance jen zklamaně zvedl hlavu ke stropu haly - 3:2.

Českobudějovičtí znejistěli, klid jim mohl opět dodat Ferebauer, kdyby po perfektní příhře Polodny zamířil o něco přesněji. Karlovy Vary se ale s postupem času do tlaku potřebného ke srovnání nedostaly. Naopak předvádět své umění musel několikrát znovu Habal. Například Marek na něj pokusil vyzrát zakončením téměř z nulového úhlu. Puk se ale prosmýkl kolem tyčky a těla brankáře. Jenomže za čárou neskončil, Habal ho opět udržel před brankovou čárou, i když to muselo být o milimetry.

Západočeši zahrozili jen střelou Rohana. Jistotu tří bodů tak dodal svému týmu minutu a dvacet sekund před koncem kapitán Aleš Ježek. Využil práce Rezka a překonal Ladislava Habala - konečné skóre zápasu tak mělo podobu 4:2.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....