Banes Motor České Budějovice
17.11.2008,

Reportáž ze zápasu: České Budějovice – Liberec 5:1

Motor České Budějovice
Do zápasu vstoupili lépe hosté z Liberce, kteří se chopili aktivity a chtěli dát co nejdříve branku. Nejblíže k ní byli ve třetí minutě, kdy střelu obránce Jánošíka tečoval, některý z hostujícich útočníků, ale brankář Hrubec si betony dobře pokryl dolní růžky branky. Pak se hosté začali ztrácet a aktivity se ujali domácí hokejisté. Nejvíce byla vidět trojice Ježek, Horák a Heřman, která představovala pro hostujícího brankáře vždy velké nebezpečí, ale branka stále nepřícházela. V sedmé minutě byl ve velké šanci Ferebauer, ale byl při svém střeleckém pokusu faulován. Přesilová hra znamenala pro hosty velké nebezpečí a výše zmiňovaná trojice opět hýřila aktivitou a čekalo se, kdy se některá jejich šance ujme. Ve třinácté minutě byl už hodně blízko Heřman, ale jeho dorážku vyrazil holí brankář Micka. Nakonec se domácí přeci jen dočkali a bylo to zásluhou aktivní trojice a obránce Janka. Roman Horák vyhrál buly, Ježek přihrál na obránce Janka. Jeho střela šla mimo, ale odrazila se před branku a odtud ji do sítě dopravil Radim Heřman. Domácí nadále udávali tempo zápasu a hosty téměř k ničemu nepustili. Ještě v poslední minutě byl ve velké šanci Ondřej Ťoupal, ale skóre se mu navýšit nepodařilo. Po první třetině se šlo do kabin za stavu 1:0 pro domácí, kteří byli lepším mužstvem a mohli to více zvýraznit na skóre zápasu.

Na začátku druhé třetiny opět lehce zlobili hosté, ale radovat se mohli po 78. vteřinách hry domácí. Josef Rezek vybojoval puk za brankou a přihrál na volného Jiřího Ferebauera a ten trefil odkrytou část liberecké branky. Domácí byli nadále aktivnější a hostům toho mnoho nedovolili. Hosté nedokázali domácí pořádně zatlačit ani v přesilové hře. Naopak ve 26. minutě trefil Josef Rezek, po návratu z trestné lavice, tyčku liberecké branky. V další šanci byl o minutu později Radim Heřman, ale ve skórování mu zabránil faul libereckého obránce. Přesilovou hru domácí pak nedokázali využít i když ve velké šanci byl Jakub Marek, který byl sám před brankářem Mickou, ale nedokázal svůj blafák dotáhnout do konce. Po půlce zápasu se začali hosté opět osmělovat. Od modré tvrdě vystřelil obránce Diviš, ale brankář Hrubec byl na místě a střelu zlikvidoval. Ovšem ve 32. minutě zápasu se již mohli hosté radovat z branky. Z ojedinělé šance se jim podařilo snížit. Ján Niko prostřelil klubko hráčů před brankářem Hrubcem a puk skončil v síti domácí branky. Domácí se nenechali zaskočit a ihned se pustili do dalších akcí. Liberečtí pod tlakem začali více faulovat. Ve 38. minutě zápasu měli dokonce domácí 67 vteřin výhodu přesilové hry pět na tři, ale nepodařilo se ji využít. Puk neposlouchal obránce Janka a několikrát mu přeskočil hůl. Dvacet vteřin před koncem trestu posledního hráče Liberce a 46. vteřin před koncem třetiny prasklo ochrané sklo za brankou Liberce a třetina se dohrála až po úpravě ledu na začátku třetí třetiny. Ve druhé třetině byli českobudějovičtí opět lepší, ale nedokázali využít své šance a připravili si tak drama do poslední třetiny.


Drama se naštěstí pro domácí nekonalo. Hra plynula stejně jako v prvních dvou třetinách. První větší šanci domácích měl Ondřej Ťoupal, který tvrdě vystřelil a brankář Micka se štěstím zachránil. Přesně v čase 44:00 byl v šanci faulován domácí Ferebauer a nabídnutou přesilovu hru domácí dokázali přesně za minutu využít. Do pásma vjel s pukem Josef Rezek, našel Romana Horáka a ten si najel před brankáře Micku naznačil blafáka poslal mu puk mezi betony. Hosté zahrozili pouze v padesáté minutě, kdy se puku na vlastní modré zmocnil Klíma a řítil se na Hrubce stíhaný obráncem Jankem. Nakonec musel vystřelit a jeho střelu ukryl brankář Hrubec ve své náruči. Pak už úřadovali jen domácí. V 51. minutě dostal puk od Ondřeje Ťoupala mezi kruhy a ranou po ledě trefil mezeru mezi betony libereckého brankáře. Domácí ještě stále neměli dost. V poslední minutě ujela ve vlastním oslabení dvojice Rezek, Ferebauer a ukázala, jak se má sehrát situace dva na jednoho. Ferebauer krásně uvolnil Josefa Rezka a ten trefil z první odkrytou branku. To už bylo všechno a domácí po zásluze utkání vyhráli 5:1.

Ohlasy po zápasu
Petr Haken, trenér Bílí Tygři Liberec: Vzhledem k tomu, že jsem přijeli bez šesti hráčů základní sestavy, tak jsme odehráli čtyřicet minut za stavu 2:1. Myslím si, že zápas byl do této chvíle vyrovnaný. Nás srazila na kolena vyloučení a následné oslabení, kdy jsem inkasovali branku. V závěru jsme udělali individuální chyby a tím jsme inkasovali další branky. Myslím, že zápas to byl celkově vyrovnaný.

Jiří Šrámek, trenér HC Č.B: Jsme překvapeni z toho, jak se hráči dokáží ob jeden den změnit. V Opavě jsme se vyloženě trápili a dnes to bylo úplně jiné nasazení. To nasazení nám pomohlo k zisků bodů, které jsme chtěli získat. Přesvědčujeme se o tom, že je to jenom v hráčích, když chtějí je to vidět.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....