Banes Motor České Budějovice
04.10.2008,

Reportáž ze zápasu: Kometa Brno – České Budějovice 2:3sn

Motor České Budějovice

Utkání sotva začalo a domácí hráči Švaňhal se Stehlíkem už upalovali dva na jednoho. Švaňhal ale zvolil místo přihrávky střelu, se kterou si brankář hostí Klestil se štěstím poradil. O chvíli později se Kometa dostala do první gólové šance zápasu. Tomáš Komínek si krásně stáhl puk až před bránu, kde se mu už podařilo položit brankáře Klestila, avšak následně byl osekáván Ferebauerem a nedokázal puk zvednout nad Klestilův beton. V polovině první třetiny měli hezkou šanci hráči hostů Ježek s Heřmanem, když Ježek mazácky našel Heřmana krásnou zadovkou do tandemu. Heřmanovu střelu švihem však vyrazil domácí brankář Čiliak vysoko nad bránu. V desáté minutě se do první gólové šance dostali také hráči Budějovic, když ze vzdálenosti dvou metrů netrefil Čiliakovu bránu Radek Seidl. Chvíli po něm jeli budějovičtí hráči Heřman se Schneiderem dva na jednoho, ale Schneider nedokázal přihrávku Heřmana zpracovat a nedostal se tak k pořádnému zakončení. Zhruba minutu po této nadějné akci se krásnou střelou z blízka prezentoval budějovický Ježek, ovšem ještě lepší zákrok vyrážečkou předvedl domácí brankář Čiliak. V patnácté minutě předvedl další bravurní zákrok Čiliak, když ho z blízkosti příklepem neprostřelil Jakub Marek, ke kterému se puk odrazil ze skrumáže před Čiliakovou bránou. K závěru první třetiny se domácí dostávali do mírného tlaku, ten už ovšem gólem už neskončil a tak se šlo do kabin za nerozhodného stavu 0:0.

Do druhé třetiny nastupovali domácí hráči s výhodou jednoho muže na ledě navíc. V této přesilovce se úplně osamocený domácí Stehlík nedokázal ani nadvakrát prosadit před u tyče klečícím brankářem Klestilem. Tato přesilovka hostující hráče dostala pod tlak, z něhož se po chvíli dokázali dostat opět jen faulem. V následující přesilové hře se hráči Komety dostali do několika slibných šancí. Střelu Sovy od modré čáry hezky tečoval Jan Grmela, ale trefil jen dobře stojícího brankáře Klestila. Poté si domácí Grmela a Stehlík krásně pohráli s obranou hostí a z ničeho nic se ocitli úplně sami před bezmocným Klestilem. V této obrovské šanci se Grmela ještě snažil situaci vyšperkovat a nahrál puk na Stehlíka, který ovšem trestuhodně trefil jen boční síť Klestilovy brány, za což se poté při vstupu na střídačku sám řádně pokáral ostřejším slůvkem. Poté, co hráči Mountfieldu přečkali tuto přesilovou hru, ihned udeřili. Petr Zich v čase 26:37 hezkou přihrávkou našel před prázdnou bránou stojícího Stanislava Polodnu, kterému už zakončení nedělalo žádné problémy. Kometě se ale podařilo velmi rychle vyrovnat, když v čase 28:06 dotlačil puk do Klestilovy brány pohotový Ondřej Švaňhal. V tomto rychlém sledu gólů se pokračovalo i nadále. Psal se čas 28:55, když se v přesilové hře zpět do vedení dostali hráči Mountfieldu. Další střelou z těsné blízkosti před bránou se prosadil nekrytý Aleš Ježek. Po tomto gólu tempo hry mírně uvadlo. Hráči Mountfieldu se přestali naplno věnovat útočení a hráči Komety zkazili hodně přihrávek. V čase 37:19 si ve středním pásmu hezky poradil hostující Rezek s domácím obráncem. Následnou střelou od modré ale našel jen připravenou Čiliakovu lapačku. Poté se také Kometa dočkala dalšího náznaku šance, když dva na jednoho jeli Švaňhal s Grmelou, ovšem jejich akci přečetl hostující obránce Jank a Švaňhalovu přihrávku dokázal vyrazit do bezpečí. Před závěrem druhé třetiny najížděli domácí Grmela se Stehlíkem opět sami na jednoho obránce hostí, tentokráté však sám Grmela netrefil poloodkrytou Klestilovu bránu. Do šaten si tedy odnesli nejtěsnější náskok 2:1 hráči budějovického Mountfieldu.

Hned na začátku třetí třetiny dokázal domácí do hry vrátit těžkou dorážkou do prázdné brány Tomáš Popolanský. Za zmínění stojí určitě i velmi tvrdá střela Lukáše Kožára, kterou nedokázal Klestil zkrotit a nabídl tak vyrovnání již zmíněnému Popolanskému. Tento gól hráče komety pořádně nabudil a ti se snažili soupeře okamžitě dostat pod tlak a vstřelit gól. Vidět byla zejména první formace domácích v čele s Grmelou a Stehlíkem, která hráče hostí hezky přehrávala. Po tomto chvilkovém tlaku Komety se hra opět srovnala. Protože už byla polovina třetí třetiny, hráči nechtěli udělat žádnou chybu, která by mohla být rozhodující. Ovšem i v této opatrné hře se dvě minuty před koncem zápasu Kometa dostala do obrovské šance. Domácí obránce vyslal nádhernou přihrávku přes celou délku kluziště až na dobře najíždějícího Michala Brzobohatého. Ten si tuto přihrávku na modré čáře rychle zpracoval a jel sám na brankáře Klestila. Udělal brankáři kličku, ale následnou střelou trefil jen hruď těsně pod jeho maskou. V této poslední stoprocentní šanci tedy Brzbohatý neuspěl a zápas tak za vyrovnaného stavu 2:2 musel směřovat do prodloužení.

V prodloužení se hrála opět opatrná hra s čekáním na soupeřovu chybu. Té se nakonec dopustili hráči domácí Komety, když si nedokázali pohlídat dobře najíždějícího Jakuba Marka, který ovšem přihrávku od Boška nasměroval bekhendem přímo do dobře připraveného Čiliaka. Poté se Čiliak blýskl ještě jednou, když si dokázal pohotově poradit s nechtěným nakopnutím puku od spoluhráče Vozdeckého. Další šance už v prodloužení k vidění nebyly, a tak si tedy hráči museli chvíli počkat na nájezdy, které měly definitivně rozhodnout o dělbě bodů.

Po krátké úpravě ledu se k prvnímu nájezdu postavil domácí Švaňhal, avšak Klestila nedokázal překvapit. Naopak hosty dostal hned prvním nájezdem do vedení Josef Rezek, když střelou švihem na vzdálenější tyč nedal Čiliakovi šanci. Druhou sérii načal domácí Aleš Sova, ale i on jako před ním Švaňhal na Klestila nevyzrál. No a když se hezkou střelou mezi betony Čiliaka trefil Jiří Ferebauer, bylo rozhodnuto. V zápase, kde byli místy lepší hráči Českých Budějovic, si tedy snad zaslouženě odváží dva body za výhru 3:2 po samostatných nájezdech.

Ohlasy po zápasu

Karel Beran (HC Kometa): Myslím si, že to byl vyrovnaný zápas. Jsme za ten zápas rádi, protože jsme pořád dotahovali. Škoda té poslední šance. Dvě minuty do konce a jeli jsme tam sami na bránu. Tam se to mohlo zlomit. Ale myslím si, že kluci i přes naší velkou marodku podali dobrý výkon. Klukům můžeme akorát poděkovat a musíme takhle nějak bojovat dál. Věřím ,že když to takhle půjde dál, tak se budeme v té tabulce posouvat vzhůru.

Milan Kupka (HC Mountfield): My se už delší dobu trápíme, nedáváme góly. Jako včera v Olomouci i tady ta převaha byla, ale prostě nedáváme ty góly. Dneska se to štěstíčko přiklonilo na naší stranu v těch penaltách. Byli jsme trochu šťastnější a myslím si, že jsme si to i zasloužili.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice