Banes Motor České Budějovice
25.01.2008,

Reportáž ze zápasu: České Budějovice – Sparta Praha 3:4

Motor České Budějovice

Kdyby sázkové kanceláře měly vypsat kurzy na toto utkání, byly by jistě velmi vyrovnané. A málokdo by si asi dokázal s jistotou říci, jak zápas dopadne. Sedmé České Budějovice totiž přivítaly lídra tabulky, pražskou Spartu, na kterou ale nijak moc bodů neztrácely, konkrétně byly pozadu o 9 bodů.

Začátek utkání také vyrovnané partii nasvědčoval. Hrálo se velmi opatrně, bojovně, první střela na bránu ze sparťanské hokejky byla k vidění až v 6. minutě, v případě Českých Budějovic dokonce až o čtyři minuty později! Úvodní branka ale na sebe přesto nenechala dlouho čekat. V přesilové hře vtrhl do třetiny Jihočechů jako tank Valerij Kniazev, natáhl na sebe budějovické obránce a nakonec přihrál před bránu osamocenému Ondřeji Krpatovi, který z první trefil k bližší tyči Klestilovy brány- 0:1! Po gólu se hra rozhýbala, zvýšit mohl z pohledu sparťanů Hrabák, ale bekhendem minul. A tak se červené světlo rozsvítilo na druhé straně. Puk zůstal po střele Jáchyma ležet za dezorientovaným brankářem Vaňouskem a pro Petera Schneidera nebyl problém dopravit ho za čáru- 1:1! O minutu později už zvedal ruce nad hlavu budějovický Lukáš Sumerauer, ale předčasně, jeho střela orazítkovala břevno. Puku se chopili Pražané a jejich nejproduktivnější Jiří Chára se propracoval až do nájezdu na Hnízdila. Tváří tvář budějovickému gólmanovi nic složitého nevymýšlel a zvolil svižnou, ale hlavně přesnou střelu nad lapačku- 2:1!

Do druhé třetiny se pustili hned zkraje lépe Jihočeši. Své šance postupně neproměnili Marek, Seidl ani Sumerarauer. O vyrovnání se zasloužil až málokdy vídaným zákrokem Zdeněk Javůrek, který vleže dokázal dosáhnout na nahození Jáchyma a vychýlil ho z dosahu brankáře Vaňouska- 2:2! A stejný hráč vsítil ve 30. minutě i třetí gól Českobudějovických. Z rohu hřiště si Javůrek vybrusil k braně a vystřelil na Vaňouska. Ten vyrazil puk před sebe, ale sám Zdeněk Javůrek si svou vlastní střelu dorazil- 3:2! V závěru měli Jihočeši ještě obrovskou možnost v podobě přesilovky pět na tři,když byla Sparta v čase 36:49 postižena hned dvěma menšími tresty, ale naložili s ní prachbídně. Ve druhé dvacetiminutovce byly Budějovice lepším, bojovnějším týmem a zaslouženě se dostaly do vedení.

I ze začátku třetí třetiny bylo znát, kdo bude v následujících dvaceti minutách dominovat. Po 25 sekundách hry pronikl před Hnízdila Chára, ale zakončil jen do boční sítě. Ve 45. minutě se hra na chvíli hra z kuriózního důvodu zastavila, jeden z pomezních rozhodčích byl donucen odejít na chvíli do šatny, a utkání tak řídili pět minut pouze dva rozhodčí. Sparta ale se svým gólem počkala až na návrat pomezního, který tak mohl sledovat Valerije Kniazeva jak vyrovnává po krásné přihrávce Radka Hrabáka z vlastní obranné třetiny. Tu Kniazev převzal na útočné modré a řítil se sám proti Hnízdilovi, jehož překonal střelou nad vyrážečku- 2:2! Za svůj gól byl "odměněn" Kniazev v 53. minutě, kdy byl zasažen pukem bolestivě do nohy a do utkání už nenaskočil. Zpět mohl vedení vrátit Jihočechům Marek, jenž po nahrávce aktivního Javůrka nastřelil rameno Vaňouska a touš se ještě otřel o břevno! A tak padla vítězná branka na druhé straně, když Sparta využila podruhé v utkání přesilovou hru. Po sedmi sekundách ji využil Lukáš Drvota. Jeho lehkou střelu tahákem Hnízdil nejspíše neviděl, a tak puk dolétl bez povšimnutí až do sítě- 2:3! Naděje Budějovic oslabil svým vyloučením dvě minuty před koncem Javůrek. Budějovice nakonec odvolali brankáře, po vyloučení Cháry hrály posledních 16 sekund pět na čtyři, ale to už bylo na vyrovnání času málo .

Sparta potvrdila, že její postavení v tabulce není náhodné, zberchala se po nepovedené druhé třetině a odvezla si z budějovického ledu plný počet bodů.

Ohlasy po zápasu

Karel Soudek ( HC Č. Budějovice): Škoda že jsme odstoupili ve třetí třetině od hry, kterou jsme do té doby produkovali. Druhou třetinu jsme zahráli velmi dobře, špatně jsme v ní odehráli jen přesilovku pět na tři, to nás na chvíli rozhodilo. O prohře rozhodla i naše nedisciplinovanost, nechali jsme se na konci hloupě vylučovat.

Pavel Geffert (HC Sparta Praha): Zlomová byla třetí třetina, kdy mi připadalo, že jsme šli za vítězstvím více. Byli jsme aktivnější a nakonec dali i možná trochu šťastný vítězný gól. Odehráli jsme parádní zápas, nedařilo se jen ve druhé třetině. Za zlomový moment bych označil nevyužitou přesilovku domácích pět na tři.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice