Banes Motor České Budějovice
07.01.2008,

Reportáž ze zápasu: České Budějovice – Liberec 3:0

Motor České Budějovice

V zápase 34. kola dorostenecké extraligy svedli souboj hráči Českých Budějovic a Liberce. Utkání jejich mužských kolegů vždy znamenají setkání týmů ze samé špice tabulky. Dorostenci na tom sice nejsou tak dobře, i tak ale jejich zápas sliboval zajímavou podívanou. Vždyť Budějovice na osmé příčce ztrácely před zápasem na čtvrtý Liberec pouhopouhé tři body!

Ale bohužel první třetina očekávání nenaplnila. Hrál se sice svižný hokej, ale absolutně bez šancí. Jihočeši tak mohli hovořit o štěstí, když se jim podařilo ve čtvrté minutě skórovat. Snad z první vážnější situace před brankářem hostů Pyrochtou se dokázal prosadit střelou mezi betony Michal Švihálek-1:0! To ale bylo nadlouho z obou stran vše. V 17. minutě probudil z nicnedělání libereckého gólmana nečekanou střelou od modré Sumerauer, Pyrochta ale nakonec stihl betony sklapnout včas. Jinak se v první třetině nestalo naprosto nic, dokonce nebyl udělen ani jeden trest ze strany rozhodčích. Oba týmy by na svůj výkon z první části utkání asi rádi rychle zapomněly, vzhledem k vedení se ale asi lépe zapomínalo v českobudějovické šatně.

To druhá dvacetiminutovka byla již o něčem jiném, nabídla nejvíce šancí a nejlíbivější hru z celého utkání. Ve 27. minutě byl prvním vyloučeným liberecký obránce Vašek, což Budějovice hned využily k náporu. Nejprve střelu Pavlíčka tečoval šikovně Švihálek do tyče, Makovský střílel nebezpečně na libereckou bránu, Pyrochta ale dobře zasáhl vyrážečkou. Druhý projektil vypuštěný z hole Jakuba Makovského z mezikruží si již našel cestu do sítě. Pyrochta neviděl přes stínící hráče a neměl šanci zasáhnou proti ráně mířené do horní části branky- 2:0! Obdržený gól byl budíčkem pro liberecké dorostence, kteří se poprvé v utkání usadili na delší čas v obranné třetině domácích. Jejich aktivita si vysloužila své ovoce, když na trestnou lavici putoval budějovický Heřman. Paradoxně se jim ale toto vyloučení stalo osudným. Trestuhodně totiž nechali v oslabení zakončit Sumerauera, který po dobrém napadání nastřelil jen betony protivníkova brankáře. Odraženého kotouče se chopil Jakub Marek, který si již vedl lépe a kličkou do bekhendu si vychutnal Pyrochtu- 3:0! Ten se poté vydal na střídačku a v bráně ho nahradil Jelínek. Domácí dál pokračovali v náporu, po střele Sedláka ale Schneider bekhendem netrefil poloodkrytou libereckou svatyni.

Poslední část zápasu jako by chtěla nasazením hráčů kopírovat tu první, brankových příležitostí ale nabídla přeci jen více. O čisté konto mohl přijít Hnízdil po nahození Rohala, když se puk odrazil od chráničů bránícího Janka jen těsně mimo. Největší šanci Libereckých promarnil v 50. minutě kapitán hostů Jánošík, který navzdory svému jménu "bohatým" na náskoku ve skóre neubral. V oslabení umně prokličkoval až před Hnízdila, položil si ho bekhendovým blafákem na led a zbývalo už jen zastrčit touš do brány. Hnízdil ale na poslední chvíli natáhl svou hokejku a letící puk vytlačil nad! Dále už byli ale aktivnější domácí, hosté se již do šance nedostali. Sumerauer neuspěl střelou z úhlu, Marek neprotlačil puk do brány ani nadvakrát. Ještě v poslední minutě mohl navýšit vedení po lahůdkové přihrávce Sekery Sumerauer, černý kus gumy ale do brány neusměrnil. To ale Jihočechům již nemohlo nijak ubrat na nadšení z vítězství. Cestu k němu jim dnes usnadnil výkon Liberce, který toho, ochuzený o pár opor, moc nepředvedl. České Budějovice tedy vyhrály naprosto zaslouženě.

Ohlasy po zápasu
Karel Soudek (České Budějovice): Myslím, že jsme odehráli velmi dobrý zápas proti týmu ze špičky tabulky. Takže musíme být spokojeni. I my jsme nastoupili do zápasu oslabeni o hráče, kteří dnes hráli za juniory. Ale zvládli jsme to, k utkání jsme přistoupili zodpovědně a soupeře jsme prakticky do ničeho nepustili.

Lubomír Bouchner (Liberec): Soupeř byl dneska jasně lepší a nám nezbývá nic jiného než mu poblahopřát. O výsledku rozhodla hned první třetina, kde jsme na začátku utkání smolně inkasovali. Přijeli jsme se značně omlazeným týmem, absence hráčů, které jsme poslali do juniorů, byla bohužel znát.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....