Banes Motor České Budějovice
22.02.2008,

Reportáž ze zápasu: České Budějovice – Liberec 3:4sn

Motor České Budějovice

Liberec hrál na jihu Čech o naději vtěstnat se na poslední chvíli do play-off, zatímco domácí už mohli hrát o poznání uvolněněji. Možná i právě proto byli svěřenci trenérského dua Stárek - Kupka v první třetině lepším týmem. Za České Budějovice nastoupil i Roman Horák ml., který si v den starém zápase v Karlových Varech připsal premiérový start v extralize dospělých. A byl to právě on, kdo měl první velkou příležitost v zápase. Na modré se šikovně zbavil obránce a jen těsně přestřelil Vajnerovu bránu. To ho ale nemuselo dlouho mrzet, protože chuť si spravil v deváté minutě. Po nahrávce Stejskala se puk dostal k volnému Horákovi a brankář Vajner neměl moc šancí jak gólu zabránit – 1:0. Do této branky bylo těžké označit lepšího z týmů, na straně Libereckých pálil například po pěkné kombinaci celé pětky Drbohlav, povedenější chvíle však na libereckého obránce ještě čekaly. Po brance se však obraz hry změnil a Budějovice začaly Liberec přehrávat. Takřka neustále držely puk na svých hokejkách a vymýšlely výpady, jimiž by dobyly libereckou tvrz. Ta se ubránila, zásluhou Vratislava Vajnera, i v 17. minutě, kdy se před severočeského brankáře protlačil Stejskal, který však trefil jen rameno padajícího gólmana.

Druhou třetinu načli lépe junioři z Podještědí. Nejprve si na Klestilovi vylámal ve 23. minutě„tygří“ zuby Bortňák. O chvíli později předvedl obdivuhodnou teč Kolmannova nahození Křisťan, ale touš prolétl jen kousek vedle tyče budějovického brankáře. Zvýšit náskok domácích pak mohl Stejskal, který se dostal do sólového nájezdu. V něm pak předvedl rychlé ruce, ale i špatné zakončení. Vyrovnáno bylo ve 29. minutě, kdy jihočeskou obranu možná trochu zaskočil Antonín Drbohlav, jenž se ihned poté, co vyskočil z trestné lavice, zapojil do libereckého útoku. Po spolupráci s Peřinou nakonec přesně vystřelil do horní části brány- 1:1 České Budějovice s protiúderem dlouho neotálely. Na libereckou obranu vyzrála sehraná dvojice Polodna- Vladimír Stejskal. Tomu stačilo v čase 30:08 jen přehodit beton hostujícího brankáře- 2:1. A kdyby Bezděk dosáhl o deset sekund později na Bortňákovu přihrávku, mohlo být opět srovnáno. Obrovskou příležitost měli poté Liberečtí v minutu a dvanáct vteřin trvající výhodě dvou mužů v poli, jenže Klestila nijak vážněji neohrozili.

V třetí třetině se více než samotní hráči zapotili časoměřiči, když se na trestné lavici vrátka netrhla. Rozhodčí rozdali v třetím dějství celkem šestnáct trestů! Ale nejdříve stačil David Formánek dorazit do odkryté brány střelu Ťoupala - 3:1. Jednu z přesilovek mohl poté využít liberecký Vařecha, ale to by nesměl stát v domácím brankovišti Klestil. Svědkem kuriózní situace byla Budvar Aréna ve 49. minutě. Po sérii čtyř menších trestů (z nichž tři byly uděleny během 20 sekund) se hrálo dlouho tři na tři! A hráči, nezvyklí na tuto situaci, očividně nevěděli, jak v tomto počtu hrát. V čase 56:10 druhou přesilovku pět na tři v zápase už hosté využili, Drbohlav napřáhl na modré a rozvlnil síťku- 3:2. A Liberec stihl v napínavém závěru ještě vyrovnat, po dalším vyloučeném domácím hráči a odvolání brankáře Vejnara z brány dotlačil za Klestilova záda touš Kopic- 3:3. Kdyby měli po libereckém vyrovnání rozhodčí po ruce špunty do uší, určitě by jimi nepohrdli. Výkřiky domácích fandů jim totiž v uších asi moc libozvučně nezněly.

V prodloužení se nic zajímavého nestalo, a tak o osudu nevšedního mače rozhodovaly nájezdy. Na straně domácího celku vsítil jen Horák, zatímco z libereckého mančaftu slavili úspěch Vopálka a Bezděk- 3:4 po s.n.

Ohlasy po zápasu
Milan Stárek (České Budějovice):Kluci si pod dojmem, že jsou v play-off, dělali co chtěli. I když jsme si před zápasem říkali, že potřebujeme i tyto body. Konkrétně Stejskal, Feferle, Ježek, Ťoupal, se chtěli předvádět, někomu natlouct. Takže si dělali co se jim zlíbilo a jen pomohli k naší prohře.
Filip Pešán (Liberec): My hráli úplně o všechno, zatímco Budějovice nehrály o nic, ty už mají play-off jisté. Na nás tak byla vidět nervozita, kluci chtěli až moc. Hráli jsme hodně špatně, i když nasazení tam bylo, bojovnost také. Na závěr jsme přemíchali všechny formace a vyrovnali. Za body jsme velmi rádi.
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....