Banes Motor České Budějovice
15.12.2007,

Reportáž ze zápasu: České Budějovice – Slavia Praha 4:2

Motor České Budějovice

Hra začala hned od prvních minut ve velmi vysokém tempu, s maximálním nasazením a bojovností obou týmů. Obě mužstva hrála ze zajištěných obran, i tak ale nabídla první třetina dostatek šancí. Nebezpečné výpady předváděli zejména junioři pražské Slavie, aktivní Křišťan a po něm ani Jan Česnek na budějovickou jedničku Klestila nevyzráli. Na druhé straně se dostal ke střele Rezek, brankář Slavie Furch ale jeho pokus kryl, i jeho zásluhou tedy svítily na kostce nad ledem po první třetině dvě nuly.

O utkání rozhodla jeho druhá část, která se nadmíru vydařila Českým Budějovicím. Již po minutě hry nahodil Havran puk směrem k bráně, ten se odrazil od zad slávistického obránce přímo k hokejce Davida Feferleho, který touš uklidil do odkryté branky - 1:0. Ve 24. minutě bylo budějovické vedení již dvoubrankové, když Jihočeši využili nabídnutou přesilovku pět na tři. Polodna našel krásnou, nezištnou přihrávku u druhé tyče Ondřeje Ťoupala - 2:0. Povedenou pětiminutovku českobudějovických hráčů zakončila rána Klementa do tyče. I nadále ale měli Jihočeši navrch, ve 30. minutě našla dlouhá přihrávka Ferebauera rozjetého Stejskala, ten ale tváří tvář gólmanu Furchovi neuspěl. Slávisté se nedokázali vymanit z tlaku ani v přesilové hře, naopak pustili do úniku opět Stejskala, který, ač faulován, zakončil v pádu těsně vedle. Ve 35. minutě pláchl slavistické obraně Rezek, jehož dokázal Beránek zastavit jen s pomocí faulu a rozhodčí neváhal nařídit trestné střílení. Jeho exekutorem se stal právě Josef Rezek a přesnou střelou zajistil svému týmu tříbrankové vedení - 3:0. Za opasek si tak mohl připnout cenný skalp brankáře Dominika Furcha, který má za sebou úspěšné zápasy v extralize dospělých. Na protější straně se dožadoval uznání branky Hafenrichter, rozhodčí si byl ale jist postavením slávistického hráče v brankovišti. Slávisté se i přesto nakonec dočkali snížení, jednu z mála příležitostí, které Pražané ve druhé dvacetiminutovce měli, dokázal v přesilovce využít Martin Mazanec, který si našel zapomenutý puk před ležícím Klestilem a přehodil ho přes bezmocného brankáře - 3:1.

Do třetí třetiny slávisté doslova vlétli, z jejich tlaku, podpořeného i českobudějovickým vyloučením, ale skórovat nedokázali a hra se poté rychle vyrovnala. Českobudějovičtí junioři využili v 50. minutě podruhé v utkání výhodu dvou mužů v poli. Slavistickou nedisciplinovanost potrestal Petr Zíb, který dlouho nevěděl co s pukem, Pražané ho ovšem z jeho rozjímání nijak nevyrušili, a tak Zíb nakonec z nebezpečné vzdálenosti vypustil přesnou dělovku, na kterou neměl Furch sebemenší nárok - 4:1 . Naději týmu Slavie vykřesal o čtyři minuty později Tomáš Petrán, který v situaci dva na jednoho volil střelu a překonal Klestila mezi betony - 4:2. Slávisté se poté nastěhovali do obranné třetiny Jihočechů, ale žádné větší příležitosti si nevytvořili a Českobudějovičtí si tak výhru již pohlídali.

Ohlasy po zápasu
Milan Stárek (HC Č.Budějovice): My jsme maximálně spokojeni, viděli jsme vyrovnané utkání, na poměry juniorské extraligy špičkové kvality. Vítězství proti tak kvalitnímu soupeři je pro nás pro nás velmi cenné. O to víc mě ale mrzí včerejší prohrané utkání na Spartě, kde jsme si zasloužili nejméně bod. Dnes jsme ale narozdíl od včerejška dokázali zužitkovat šance, a to rozhodlo. Doufáme, že v dobrých výkonech na domácím ledě budeme i nadále pokračovat, a dostaneme se tak do play-off.

Jiří Všetečka (HC Slavia Praha): Pro nás byla obrovská škoda, že jsme ze šancí v první třetině nedali ani jeden gól, což mohlo zápas zlomit v náš prospěch. V té druhé jsme se dostali pod tlak, který Budějovice zrealizovali v jejich vedení, byly tam určité fáze, kdy jsme nehráli co jsme si řekli. Ve třetí třetině jsme pak, i kvůli dvěma osobním trestům, neměli síly na zvrat utkání. Zápas jsme dohrávali prakticky na dvě lajny, to se pak obrací zápas těžko.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....