Diskusní fórum
36. ročník
Vstupné:
Plné: 80,- Kč
Zlevněné: 45,- Kč
Školní výpravy: 20,- Kč
Rodinné: 170,- Kč
přišli oris ŽABKA (Liberec)
Marcel ŠTERBÁK (Košice/Slov.)
Michal SUP (Duisburg/Něm.)
Jakub SAJDL (Znojmo)
Lukáš PABIŠKA (Liberec)
Michal MACHO (Martin/Slov.)
Jaroslav KASÍK (Poprad/Slov.)
Valdemar JIRUŠ (Liberec)
Peter FABUŠ (Plzeň)
Miroslav DUBEN (Karlovy Vary)
Zdeněk BAHENSKÝ (Litvínov)
Tak proto ta nepovedená sezona .. a příští rok zase bude LM i s Motorem ...
simonides: ceny neznám ... ale v každé líkárně ti s rádi poradí .. a co se týče bukvic ... buď je kup hotový, nebo nějakou sbal cestou na stadion ...
machy43: asi to byl článek z dob, kdy se to ještě pivem dalo nazývat ... a relativně to odpovídalo ... ale uznávám ... současné Europivo s granulí a vody, zamícháno, nahnáno plynem a hned distribuováno ... nejni to pravé chmelové ...
mít nejrozmanitější tělesné a duševní příčiny. Patří k nim stres, začínající změna počasí, horečnaté onemocnění nebo problémy s trávením, pravidelné přetížení očí apod.
Slavnou bylinkou na všechny bolesti hlavy bývala už od dávných dob bukvice lékařská. Dříve se jí příznačně říkalo "bylina hlavová". Čaj si připravíte ze 2lžiček sušené bylinky, kterou zalijete 250ml vařící vody a necháte přikryté 10 minut stát. Čaj se pije horký v dávce malého šálku každou hodinu, dokud bolesti neustoupí. Tato bylinka působí silně i proti dalším bolestem a je prostředkem celkově uvolňujícím.
Nejnovější výzkumy potvrzují, že všem, kteří trpí bolestmi hlavy, pomáhá i máta peprná. V podobě čaje vám nahradí prášky proti bolestem, navíc vás osvěží a zbaví napětí.
Bylinka s milým názvem dobromysl vás může jako kouzelným proutkem zbavit bolesti hlavy. Jednu lžičku této bylinky - koření zalijte 250ml vařící vody a nechte asi půl hodiny louhovat. Pijte asi 100ml, nejlépe dvakrát denně. Pozor, tato bylinka není vhodná v těhotenství, proto ji v tomto stavu neužívejte.
Na bolesti hlavy též platí heřmánkový čaj, který působí všeobecně na utišení bolesti.
V lékárně dostanete i další zbrań proti bolesti hlavy, a to kozlíkové kapky, které navíc zlepšují krevní oběh a celkově uklidňují.
Při bolestech hlavy a při nachlazení je vhodný čaj z bezinkových květů s meduňkou lékařskou a k potírání spánků a čela můžete použít eukalyptový olej.
Rostlinné silice využívané v aromaterapii se mohou stát spojencem i při bolestech hlavy. Aromatické olejíčky přidané do koupele se do těla vstřebají pokožkou a blahodárně působí i jejich vůně při vdechování. Tři až deset kapek citronového olejíčku rozpustíte ve 100ml mléka a poté přidáte do vody ve vaně. Citronová esence zažene bolesti hlavy a celkově osvěží.
Také vůně levandule a rozmarýnu působí nejen na bolesti hlavy, ale i na špatný spánek a nervozitu. Silice těchto bylin lze koupit a použít do aromalamp nebo i do odpařovačů ústředního topení.
Přepadne-li vás bolení hlavy náhle a nečekaně, vypijte šálek dobré kávy, ovšem bez cukru a mléka, ale se dvěma lžičkami citronové šťávy. Na chuť sice nic moc, ale věřte, že to pomáhá.
Jeden hodně starý recept uvádí: na bolestivé místo na hlavě (spánky, čelo) položte v teplé vodě namočený, osušený a lehce naklepaný list hlávkového zelí a asi 15minut takto odpočívejte.
Také citron může být nápomocen proti bolestem hlavy. Slupku citronu tence oloupejte a přiložte ji vnitřní stranou na spánky. Pokud začnete pociťovat pálení, sundejte ji a místo potřete olejem.
Bolest hlavy z přepracovanosti a duševního přepětí můžete zvládnout teplou koupelí nohou (teplota vody se rovná přibližně teplotě lidského těla) nebo několikrát denně ponořte na chvilku ruce až po lokty do studené vody.
Sledujte, co jíte. Bolesti hlavy mohou vyvolat i některé potraviny. Nejčastěji k nim patří čokoláda, alkohol, káva, ořechy, uzeniny, fazole, sýry s výraznou chutí, čínské pokrmy či sójová omáčka.
Helena Růžičková ve svém bylináři doporučuje vrbovou kůru. Zde je jeden dobrý recept: čaj připravíme z 1lžičky drcené vrbové kůry, kterou přelijeme 1 šálkem vroucí vody a necháme 20minut vyluhovat. Scedíme a během dne vypijeme alespoň 5šálků.
Známý bylinář Pavel Váňa doporučuje zejména bylinky kopřivu, řebříček, zeměžluč, sporýš.
Řada lidí spojuje bolavou hlavu po oslavě s přáteli v hospodě s tím, že pili pivo, na které nejsou zvyklí. Jiní vidí viníka ve vyšším množství alkoholu v pivu. (Mluvíme samozřejmě zejména o případech, kdy se nejedná o konzumaci nadměrného množství piv a její následky.) Pravdu je nutno hledat v tzv. aromatických látkách obsažených v pivu. Ne každé lidské tělo je na zpracování těchto látek zvyklé a tato skutečnost se může projevit nepříjemnou bolestí hlavy.
Častým zdrojem aromatických látek v pivu mohou být i některé kvasinky. Ty se během kvašení chovají trochu odlišně a vedle etylalkoholu produkují také další aromatické alkoholy. Jindy může být příčina v použitém sladu, v němž je silnější enzymatická činnost, tzn. cukry se dále neštěpí pouze na jednoduché zkvasitelné cukry, ale štěpí se i peptidy a bílkoviny na aminokyseliny. Ty se dále mohou ve větší míře přeměňovat na aromatické alkoholy. Příčinou však může být i nedodržení správné teploty kvašení. Některá piva zase mohou obsahovat aromatické látky i díky příliš dlouhému zrání (ležení ve sklepě). Právě v tomto případě již kvasinky nemají co zpracovávat a začíná docházet k autolýze (rozkladu) kvasinek. Během tohoto nežádoucího procesu mohou také vznikat aromatické látky způsobující bolest hlavy.
Co znamená, když se řekne desítka nebo dvanáctka?
Jeden z nejčastějších mylných názorů pivních konzumentů se týká významu stupně piva. 81 % dotázaných osob chybně uvedlo, že stupňovitost piva označuje obsah alkoholu v procentech (tzn. domnívají se, že 10˚ pivo obsahuje 10 % alkoholu a 12˚ pivo obsahuje 12 % alkoholu). Již méně, ale přece, je rozšířen další chybný názor, že stupeň piva znamená dobu v týdnech, po kterou pivo zraje.
Ve skutečnosti tento údaj přímo souvisí s množstvím použitého sladu a udává obsah zkvasitelného extraktu v původní mladině. Jednoduše řečeno, udává obsah látek, které přejdou během výrobního procesu na varně ze sladu do roztoku – mladiny. Mladina je dále zakvašována pivovarskými kvasnicemi, proběhne proces kvašení a zrání, během kterého kvasnice přemění extrakt převážně na alkohol a kysličník uhličitý.
Zmíněný obsah alkoholu tedy souvisí s množstvím zkvasitelného extraktu (ten obsahuje cca 95 % cukru), ale také s mírou prokvašení. Každá značka piva má jiný stupeň prokvašení, tzn. sládci nechají prokvasit jen určitou část extraktu, čímž ovlivňují především plnost chuti daného piva a samozřejmě obsah alkoholu. Česká piva jsou charakteristická vyšším zbytkovým extraktem a tím plnější chutí než piva zahraniční. Jsou proto daleko náročnější na péči během výroby, skladování a ošetřování, protože i drobná nedokonalost může znamenat nežádoucí posun v chuti, vzhledu nebo trvanlivosti našich piv. Naproti tomu řada zahraničních piv je prokvašena téměř úplně, takže v nich není nic, co by mohlo způsobit změnu chuti. I pro svou vyrovnanou a stále stejnou, plnou chuť je nejoblíbenější a nejprodávanější značkou na českém trhu značka Gambrinus. „Právě nižší stupeň prokvašení dovolí pivu zachovat si bohatou chuť, kterou dobře známe u tradičních českých piv,“ vysvětluje Jan Hlaváček, vrchní sládek piva Gambrinus a dodává: „Extrémem jsou naopak některá zahraniční piva, která jsou prokvašena zcela, a tak sice mají relativně vysoký obsah alkoholu, chuťově jsou však prázdná.“
machy43: já už jsem holt takovej ... proto žeru vepřovou a piju budějovický pivo ... co s pizzou ...
S tim Gambáčem máš ale pravdu ... čím dál tím horší ...
Zaregistrujte si své uživatelské jméno a nikdo se za vás již na fóru nebude vydávat! Základní registrace je zdarma.
Jsou diskuse vaším denním chlebem? Pořiďte si profi-registraci s vlastní ikonkou, prohledáváním dalšími službami. To vše jen za jednu SMS! více o profi registraci.
- Chcete-li udělat nový řádek, stačí zařádkovat enterem, netřeba používat html tagy.
- Děkujeme, že se zde na fóru budete chovat jako slušní lidé.
Redakce si vyhrazuje právo ve výjimečných případech smazat vulgární, urážlivé nebo nesmyslné příspěvky.