Banes Motor České Budějovice
19.12.2022, Adam Pavlíček, Michal Špírek

Zpátky do boje! Po pauze míří Motor do Boleslavi

Po reprezentační přestávce se kolotoč extraligových zápasů opět rozbíhá. Motor v úterý naskočí do soutěže venkovním zápasem proti Mladé Boleslavi, na kterou se může v případě výhry bodově dotáhnout. Ve čvrtek potom Jihočeši sehrají předvánoční zápas v Budvar aréně proti Litvínovu. Úvodní buly bude vhozeno v 17:30.

Z kabiny Motoru

Postavení českobudějovického celku v tabulce není příliš lichotivé, nicméně s koncem listopadu se začala forma Jihočechů zvedat. V posledních pěti zápasech disponují pozitivní bilancí 3:2. Dva předešlé zápasy před reperezentační pauzou odehráli Jihočeši proti brněnské Kometě a třineckým Ocelářům. Oba dopadly vítězně. "To je přesně to, co jsme potřebovali - vyhrát dva zápasy v řadě," pochvaloval si po výhře nad Brnem Tomáš Čachotský a dodal, že klub nyní potřebuje každý bod.

Právě z bodového hlediska může být úterní zápas pro Motor zajímavý. V případě výhry za tři body by se totiž na Mladou Boleslav mohl v tabulce dotáhnout a poskočit o pár míst výše. Českobudějovický celek dohromady v sezoně nastřílel o dvanáct branek více než jeho úterní sok, na druhou stranu jich ale více inkasoval.

Podobně jako v minulé sezoně se prozatím dva odehrané vzájemné zápasy v této sezoně lišily. Ve třetím kolem vyhrála Boleslav doma jasně 5:1, na konci října jí pak Motor porážku v Budvar aréně oplatil, když ji nedovolil skórovat a bral výhru 3:0.

Do přípravy na ledě už se zapojili obránci Percy s Bindulisem, o tom, kdy naskočí do extraligového zápasu, se bude rozhodovat. Michal Vondrka oproti tomu brusle stále nenazul a připravuje se v posilovně.

Sestava Motoru z posledního zápasu proti Kometě: Hrachovina – Štencel (A), Šenkeřík, Hovorka, Vráblík, Hail, Gazda – Strnad, Hanzl, Gulaš (C) – Dzierkals, Pech, Valský – Čachotský, M. Toman, Přikryl – Drančák, Vopelka, Tomeček – Karabáček.

Jaroslav Modrý: Boleslav hraje přímočarý hokej

Do přípravy na ledě už se zapojili dlouhodobí marodi z řad obránců. Jak to vypadá s možností působení Daniela Gazdy, kterému 22. prosince vyprší hostování?
Pro Gazdu a Kachyňu budou vyřízeny střídavé starty. Jejich působení bude poté na dohodě mezi kluby tak, aby řešení vyhovělo jak klubům, tak hlavně samotnému hráči. I po konci hostování tak zůstane pro Daniela otevřená možnost nastupovat za nás.

Jaká je situace u Tomáše Čachotského?
Podobná. Jeho působení u nás dále bude na gentlemanské dohodě s Jihlavou. Trénuje s námi a budeme reagovat na jihlavské potřeby, kluby spolu budou ohledně jeho nasazování komunikovat.

Čekají nás dva zápasy ve třech dnech. V úterý Mladá Boleslav, ve čtvrtek Litvínov. Mají tito soupeři nějaké styčné plochy?
Boleslav hraje přímočařejší hokej, je to tým, který tě chce dostat do úzkých svým pohybem, napadáním. Litvínov má v sobě zase plno potenciálu a ofenzivní sílu, je třeba proti němu hrát zodpovědně jako tým, nedat mu šance z našich chyb.

V posledním zápase nastoupil dorostenec Drančák. Hodláte ho využívat častěji?
Je součástí naší organizace a jsme rádi, že si odbyl svůj první start. Jenom je škoda, že z přípravy v reprezentační přestávce vypadl kvůli nemoci a tréninkových jednotek se neúčastnil. Takže musíme počkat, než se nám uzdraví, uvidíme, jak na tom bude. Možnost jeho nasazení samozřejmě zvažujeme.

Talent prokazuje v dorostu třeba i útočník Matyáš Humeník. Oproti němu ale Drančák disponuje většími fyzickými parametry, že?
Hokej se mění, už nevyžaduje kluky, kteří musí mít kolem dvou metrů a sta kilogramů. Ale samozřejmě, že postava ti v určitých aspektech hry pomůže. O Humeníkovi víme, proces jeho růstu sledujeme. Může se stát, že kromě Drančáka dáme šanci dalším mladým hráčům z naší organizace, aby viděli, že pokud pracují správně a dělají správné věci, tak budou odměněni. A pak záleží na nich, jak s tou šancí naloží. Drančák odehrál slušné utkání, teď bude ale ještě důležitější to znovu a znovu opakovat.

O soupeři - BK Mladá Boleslav

Boleslav neměla vůbec špatný vstup do sezony, dokonce se dlouho držela mezi nejlépe postavenými celky v tabulce, pak se ji ale postupně přestalo stabilně dařit a přišly kolísavé výkony. Pauza mohla přijít Středočechům vhod. Předcházela ji totiž čtyřzápasová šňůra proher. Svěřencům trenéra Ladislava Čiháka se letos daří více na venkovních kluzištích než na tom domácím. Ve ŠKOENERGO aréně se letos představili fanouškům třináctkrát, z toho odešli jako vítězové šestkrát (jednou v prodloužení). V tomto ohledu tak patří mezi nejméně úspěšné týmy.

Českobudějovičtí se budou muset mít na pozoru především před produktivním Pavlem Kousalem, který má na kontě již 25 bodů. Druhým nejproduktivnějším hráčem týmu je se 13 body Pontus Åberg, ten se však před reprezentační pauzou rozhodl změnit působiště a nově bude oblékat dres švýcarského Rapperswil. V brance se pak pravidelně střídají gólmani Novotný a Krošelj.

Sestava Boleslavi z minulého zápasu: Krošelj – Pýcha, Jeřábek, Jánošík, Bernad, Lintuniemi, Křepelka, Štich – Lunter, Lantoši, Šťastný (A) – Kantner, Najman (A), Kousal – Eberle, Fořt, Stránský (C) – Šmerha, Závora, Beránek.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....