Banes Motor České Budějovice
26.02.2024, Adam Černý

Základní část vrcholí, Motor hostí Třinec

Poslední týden základní části nejvyšší soutěže je tu. Hokejistům českobudějovického Motoru zbývají odehrát už pouhé tři duely k uzavření dlouhodobé části sezony. V boji o co nejlepší umístění vyzvou hned v úterý svěřenci Ladislava Čiháka na svém ledě čtyřnásobného obhájce titulu z Třince. Úvodní buly v Budvar aréně padne v 17:30. Lístky na utkání jsou stále k dostání ZDE.

O soupeři – HC Oceláři Třinec

Třinečtí jsou hegemonem posledních let nejvyšší soutěže. Oceláři slavili titul v posledních čtyřech sezonách, k čemuž se od vsetínské éry v devadesátých letech nepodařilo nikomu ani zdaleka přiblížit. V Třinci se podařila nejprve pod Václavem Varaďou a následně pod Zdeňkem Motákem vybudovat dlouhodobá koncepce, která funguje a sbírá úspěchy. I v probíhající sezoně patří Oceláři k užší špičce kandidátů na titulový boj. Oceláři využívají opět toho, že nejsou plně v záři reflektorů veřejnosti, která svůj zájem směřuje především k velmi ambiciozním Pardubicím a Spartě. Právě tato role třineckému výběru vyhovuje a i letos v play-off budou dozajista nevyžádaným protivníkem. Svěřenci Zdeňka Motáka navíc oproti loňské sezoně budou mít výhodu odpočinku, nastoupí totiž rovnou do čtvrtfinále. Oceláři v dosavadním průběhu sezony posbírali 96 bodů a s jistotou jim po základní části bude patřit třetí příčka.

I v posledních duelech se třineckému celku velmi daří. Z deseti posledních duelů totiž Třinec zvládl zvítězit hned v osmi případech. Čtyřnásobný titulový obhájce padl na ledě Sparty a v posledním kole vybouchl na ledě posledního Kladna, kde prohrál 2:5. Třinečtí se mohou opřít o hru v nestandardních situacích, tedy v přesilovkách a v oslabeních. Oceláři totiž v obou těchto disciplínách patří ke špičce soutěže. S procentuální úspěšností 23,78% využitých početních výhod jim náleží třetí příčka v porovnání s extraligovými soupeři. Ještě lépe jsou na tom poté v oslabení, kde s úspěšností 82,42% je na tom lépe už pouze pražská Sparta.

Při pohledu do individuálních statistik je nám hned jasné, kdo táhne ofenzivu třineckého celku. Na úplném čele produktivity nejvyšší soutěže je totiž s jedenašedesáti body nestárnoucí Martin Růžička. I ve svých osmatřiceti letech ukazuje ikona třineckého i celého českého hokeje najevo, že má ještě co nabídnout. Díky povedeným výkonům si Růžička dokonce vysloužil i nominaci trenéra Radima Rulíka na Beijer Hockey Games ve Švédsku. V elitní pětice nejproduktivnějších hráčů soutěže to však není jediný třinecký zástupce, Oceláři si totiž produktivitu zcela podmaňují. Čtvrté místo totiž náleží bývalému českobudějovickému útočníkovi Danielu Voženílkovi, jenž po přestupu do Třinec prožívá bodový boom. Aktuálně má na svém kontě již osmačtyřicet bodů a jedná se tak jednoznačně o bodově nejvydařenější sezonu kariéry. Stejný počet má na svém kontě poté i kolega z útoku Andrej Nestrašil. V brankovišti dostává více prostoru Marek Mazanec, který odchytal dvaatřicet duelů s úspěšností 92,16% což ho řadí na třetí příčku mezi všemi extraligovými brankáři. Do dvaceti duelů poté naskočil fantom posledních vyřazovacích bojů Ondřej Kacetl a zapsal úspěšnost 91,68%.

Sestava Ocelářů z posledního utkání na Kladně:

Kacetl (17. Mazanec) – Polášek, Smith, Kundrátek, Nedomlel, Adámek, Jeřábek, Mrtka – Růžička (A), Nestrašil, Voženílek – Kurovský, Hudáček, Daňo – Hrehorčák, Vrána, Roman – Spěváček, Čacho, Dravecký.

Banes Motor

Motor po dvou prohrách v řadě opět naskočil na vítěznou vlnu. Českobudějovičtí v neděli zvládli duel na západě Čech, karlovarské Energii nedovolili ani jednou skórovat a odvezli si tak tři body a Jan Strmeň vychytané čisté konto. Díky tomuto vítězství poskočili Jihočeši zpět na šesté místo se ziskem sedmasedmdesáti bodů. Tabulka nejvyšší soutěže je však velmi našlapaná a o co nejlepší výchozí pozici do vyřazovacích bojů bude v závěrených kolech velký boj. Svěřenci Ladislava Čiháka se hned ve dvou z posledních třech duelů základní části představí na domácím ledě. V Budvar aréně kromě utkání s Třincem přivítají ještě v pátek Kladno. Motoráci budou chtít udělat zpět z Budvar arény nedobytnou pevnost, jako tomu bylo na podzim. Jelikož v posledních třech zápasech na jihu Čech se vždycky radovali hosté, postupně brala plný počet bodů Kometa Brno, Mladá Boleslav a naposledy Litvínov. To se pokusí družstvo s M na prsou v úterý změnit.

Na čele kanadského bodování týmu zůstává i tři kola před koncem stále kapitán Milan Gulaš, jenž má na svém kontě šestatřicet bodů za patnáct branek a jedenadvacet asistencí. O tři body za ním je poté Jáchym Kondelík, hned v závěsu poté následuje Jan Ordoš s dvaatřiceti body a Brant Harris s jedenatřiceti body. Před vyřazovacími boji je zřejmé, že Motor zapracoval na početních výhodách. Českobudějovičtí patřili k nejhorším týmům v soutěži, ale postupně vytáhli úspěšnost až na 20 %. Dlouhodobě se pak Motoru daří v oslabeních, kde mu v procentuálním ubránění přesilových her soupeře náleží páté místo.

Sestava Motoru z posledního utkání v Karlových Varech:

Strmeň (Hrachovina) – Pýcha, Štencel, Doudera (A), Kachyňa, Gulaši, Hovorka, Štich – Ordoš, Kondelík, Gulaš (C) – M. Beránek, Harris, Přikryl – Kubík, Pech (A), Valský – Vopelka, Koláček, Toman.


Vzájemné zápasy v sezóně

11. kolo: Banes Motor - Třinec 1:2pn

24. kolo: Třinec - Banes Motor 3:2

37. kolo: Třinec- Banes Motor 4:3pp

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....