Banes Motor České Budějovice
22.10.2023, Adam Černý

Za naši hru jsme si zasloužili vyhrát, spokojeně říká Matěj Toman

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Série proher zlomena. Hokejisté českobudějovického Motoru dokázali přetlačit v dramatickém nedělním duelu lídra tabulky z Pardubic. Jihočeši se ve třetí periodě dotáhli na svého soupeře a v prodloužení poté přidal vítěznou tečku Brant Harris. Výhru na domácí straně slavil i navrátilec do sestavy Matěj Toman, který se v motoráckém dresu objevil poprvé od duelu s Libercem.

Matěji, dnes to vyšlo, berete dva body. Jak jste duel viděl z vašeho pohledu?
Myslím si, že už od první třetiny jsme hráli velice dobře. Na to jaký přijel soupeř, tak jsme plnili to, co jsme měli. Samozřejmě jsme dostali gól z přesilovky, ale další oslabení jsme odehráli výborně. Za naši dnešní hru jsme si zasloužili vyhrát.

Pardubice si vytvořily náskok díky dvěma využitým přesilovým hrám. Projevila se právě v početních výhodách ta jejich hráčská kvalita?
Rozhodně. V přesilovce i celkově v zápase. Jejich síla je obrovská, hráči jako Hyka nebo Sedlák, to je radost na ně koukat a těžké je bránit.

Na druhou stranu jste dokázali ubránit pětiminutové oslabení. To bylo pro tým asi velké povzbuzení do dalšího průběhu.
Přesně tak. Byla to pro nás velká vzpruha, že jsme neinkasovali. Díky tomu jsme se dostali trochu na koně. I když jsme potom dostali gól, tak jsme dokázali vyrovnat a nakonec to zvládnout.

Ztráceli jste po dvou třetinách. Co zaznělo v kabině?
Řekli jsme si, že potřebujeme ještě více zabrat. Jako útočníci se musíme postarat o puky v útočné třetině, vytvořit si tlak, z čehož můžou padnout góly. To se poté povedlo, dali jsme branky. To byl náš cíl do třetí třetiny.

Při zápase panovala skvělá atmosféra. Při tlaku ve třetí části byla asi velká výhoda, že jste hráli na domácím ledě.
Diváci jsou tady skvělí, ženou nás každý zápas, hraju tu moc rád. I díky tomu se povedlo zápas otočit a vyhrát.

Série proher prolomena. V kabině asi zavládla úleva, že jste zas mohli slavit vítězství.
Určitě. Bylo to pět zápasů, takže velká úleva. Je to strašný rozdíl vyhrát a prohrát v prodloužení. Sice je zisk bodu v prodloužení taková útěcha, ale nemá to nic společného s výhrou, to jsou úplně jiné emoce.

Do branky dnes naskočil poprvé Honza Strmeň a ve své letošní premiéře byl základním stavebním kamenem. Viděl jste to stejně?
Na to, jak si to vyčekal, tak opravdu super. Byl trpělivý a v důležitých momentech nás podržel, chytil důležité šance soupeře. I díky němu jsme to dneska zvládli.

Skalp dosavadního lídra tabulky a velkého favorita na titul jistě dodá mužstvu velkou energii.
Určitě. Pardubice mají napříč extraligou velké renomé, mají opravdu skvělý tým. Je to fakt super, že se nám to dneska takhle povedlo. Tým to potřeboval. Dodá nám to energii. Je důležité, abychom v tom pokračovali. Hráli jsme dobře, bohužel jsme prohrávali. Teď se to štěstí snad otočilo k nám.

Máte vyřízené střídavé starty v Litoměřicích, kde jste působil v poslední době. Jak jste si ale užil návrat zpět do dresu s M na hrudi?
Samozřejmě jsem se chtěl dostat zpátky. Je to můj cíl hrát pravidelně extraligu. Myslím si, že mi to v první lize jen pomohlo. Uvidíme, kde teď budu hrát, ale chci se dostat zpět do extraligy a udržet se v týmu.

Na hřišti jste byl dnes aktivní. Mělo na to vliv právě to, že se vám dařilo v Litoměřicích i bodově a nabral jste sebevědomí?
Já jsem nechtěl řešit nějak body, chtěl jsem hlavně makat, bavit se hokejem a věřit si ve všech ohledech. Myslím si, že se mi to daří a je to lepší a lepší.

Na druhou stranu pohybujete se mezi Českými Budějovicemi a Litoměřicemi. Z hlediska cestování to asi není lehké.
To cestování není nejlehčí, ale patří to k tomu. Já budu připraven na všechno. Jak jsem říkal, uvidíme, kde teď budu nadále.

Los je neúprosný, v pátek vyzveme dalšího favorita Spartu. Co bude klíčové k dalšímu zisku bodů?
Přijede opět velice kvalitní soupeř, který má vyrovnané čtyři formace. Bude klíčové plnit opět všechny detaily hry, které máme. Musíme hrát trpělivě, nedělat zbytečné chyby a fauly.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....