Banes Motor České Budějovice
24.03.2023, Michal Špírek

Vzhůru na juniory! V neděli a v pondělí startují na domácím ledě semifinálovou sérii

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Do extraligy juniorů postupuje vítěz Ligy juniorů. A právě to je vytyčený cíl budějovického celku. Motor na své cestě překonal první překážku, 3:0 na zápasy porazil Porubu. Teď ho čeká další soupeř v semifinále, Chomutov. Přijďte Motor povzbudit do Budvar arény v neděli (12:00) a v pondělí (18:00). Vstup je zdarma. Dění v týmu přiblížil hlavní trenér Karel Herr. "Podpora na stadionu nás žene dopředu a naposledy byla fakt skvělá," chválí a děkuje fanouškům jménem celého týmu.

Pojďme se ještě ohlédnout za čtvrtfinálovou sérií. Porubu jste porazili 3:0 na zápasy, ale jednoduché to nebylo, že?
Nebylo. Dá se říct, že všechny tři zápasy se rozhodovaly až v závěru. První utkání jsme sice vyhráli 7:2, ale náskok jsme si udělali až ve třetí třetině. Druhé jsme vyhráli v prodloužení, ve třetím Poruba opět dlouho vzdorovala a zlomili jsme ji až gólem na 4:2, po kterém už jsme si věřili, že utkání zvládneme v základní hrací době. Soupeř byl v celé sérii hodně obětavý a houževnatý.

Jak jste byl spokojen s výkony svých svěřenců?
Pořád máme na čem pracovat, spoustu věcí jsme si ještě rozebírali a rozebírat budeme. Myslím si, že můžeme podávat ještě lepší výkony, než jsme ukázali v úvodní sérii, že to ještě nebylo naše maximum.

Dalším soupeřem v cestě bude Chomutov.
Co se týče statistik, máme s ním jednu domácí prohru a tři výhry. V Lize juniorů nebyl žádný lehký soupeř, stačí se podívat na dosavadní průběh play-off. To je opravdu úplně jiná soutěž, nezáleží tolik na kvalitě hráčů, ale spíše na tom, zda tým opravdu působí jako tým, jak jsou hráči obětaví a jak k tomu přistoupí. Výkonnostní rozdíly tolik nerozhodují. Připravujeme se na hru Chomutova, víme co hraje, ukazovali jsme si to i na videu.

Co říkáte dosavadnímu průběhu play-off? Vypadla Slavia, která byla vnímána jako váš velký soupeř v boji o postup, hodně namále měl vítěz východní skupiny Přerov...
Slavia hrála velmi slušný hokej, její vypadnutí jsme vůbec nečekali. Před play-off odvolali ve Slavii trenéra Machuldu, to byl za mě dost velký zásah do týmu, novým koučem stanovili trenéra Tvrzníka. Ten krok se podle všeho nevydařil. Byl to velmi kvalitní tým od brankářů až po útočníky, měli v kádru velkou kvalitu, vůbec jsme nečekali, že by pátý zápas se Vsetínem neměli zvládnout. Nad Přerovem zase vedl Havlíčkův Brod 2:0 na zápasy, pak to Přerov srovnal na 2:2. V rozhodujícím zápase vedl Brod 2:0 a Přerov to nakonec dokázal otočit. Také velmi těžká a vyrovnaná série. Ukázalo se, že play-off opravdu nezná favorita.

Po zdravotní stránce tým žádné ztráty nezaznamenal?
Jsme na tom zdravotně dobře, zranění se nám vyhýbají, za což jsme rádi. A máme také kam sáhnout, když máme kvalitní hráče v dorostu. Vždy tak budeme v kompletním počtu devatenácti hráčů.

Které z dorostenců jste do týmu začlenili?
V tuto chvíli máme dva obránce a dva útočníky. Samuela Drančáka, Alana Šimona, Adama Gřegořka a Jakuba Lukáše. Matyáš Humeník je zraněný.

V týmu máte hned tři brankáře, Cinku, Kalistu a Malečka. Do čtvrtfinále zasáhli dva z nich. Jak se o jejich nasazení rozhodujete?
Je to tak, máme tři kvalitní brankáře, vždy přemýšlíme o tom, koho nasadit, koho ne. Vstupuje do toho i náš trenér brankářů Standa Hrubec, s kterým to konzultujeme. Ale takové rozhodování je příjemné (úsměv).

Můžete prozradit, zda máte na play-off jako tým nějaký rituál?
Udělali jsme toho spoustu. S klukama jsme hlasovali a vymysleli týmový hashtag #zpětmezielitu. Nechali jsme to nabrandovat, máme vyzdobenou kabinu. Nechali jsme vytisknout velký plakát, který obsahuje devět bodů, na kterých jsme se s klukama shodli a který všichni podepsali. A ještě jsme nechali vytisknout takovou horu, po které stoupáme, zapisujeme na ni výsledky a lepíme nálepky soupeřů. Máme motivační video, které si rituálně pouštíme. Kluci mají pokřiky. Takže je toho hodně. Každý, ať už z realizačního týmu nebo z hráčů, nějakým dílem přispěl.

Dá se očekávat opět zvýšený zájem fanoušků. Vidíte na svěřencích, že podporu vnímají?
Hrozně moc! Moc si toho celkově váží, je na nich vidět, že si cení i toho, že hrají takhle důležité zápasy. Všichni si uvědomujeme, jak je tato sezóna juniorů pro klub Motoru důležitá. Chceme fanouškům moc poděkovat, přišli nás na zápasy podpořit i kluci s bubnama, bylo to skvělé. A budeme rádi, když na semifinále opět dorazí co nejvíce lidí. Vlastně jsme už jediný hokej, na který se můžete v regionu jít podívat. Podpora na stadionu nás žene dopředu a naposledy byla fakt skvělá.

Vzájemné zápasy

1. kolo Motor - Chomutov 2:4
13. kolo Chomutov - Motor 2:3
21. kolo Motor - Chomutov 5:2
34. kolo Chomutov - Motor 2:6

Vstup na domácí utkání juniorů je do Budvar arény zdarma, přijďte tým podpořit při cestě za vysněným cílem!

Program semifinále

1. zápas: České Budějovice - Chomutov, neděle 26. března 12:00
2. zápas: České Budějovice - Chomutov, pondělí 27. března 18:00
3. zápas: Chomutov - České Budějovice, čtvrtek 30. března
příp. 4. zápas: Chomutov - České Budějovice, pátek 31. března
příp. 5. zápas: České Budějovice - Chomutov, neděle 2. dubna

Druhá semifinálová dvojice: Přerov - Vsetín

PSALI JSME:
Mé branky? Sedli jsme si výborně v lajně, říká Alexandr Remeš
Podpora fanoušků bude potřeba, láká do hlediště trenér juniorů Jan Trummer
Junioři se chystají na play-off, cílem je postup do extraligy

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....