Banes Motor České Budějovice
11.11.2023, Zbyněk Rýpar

Všechny mládežnické soutěže jsou rozehrány! Jak si vedou naši mladíci?

Všechny kategorie motorácké mládeže již své soutěže rozehrály a většina velmi dobře. "Více než výsledky, které jsou potěšující, mě těší tréninková morálka. Ta je totiž parádní, kluci příkladně makají, což je jediná cesta, jak dostat co nejvíce kluků do "A" týmu," zhodnotil prozatímní průběh sezóny manažer mládeže Václav Nedorost. Pojďme se podrobněji podívat, jak se komu v sezóně daří.

U20 - Junioři

Cíl juniorky po postupu do extraligy je jasný - udržet nejvyšší soutěž za každou cenu. Manažer mládeže Václav Nedorost přivedl nové trenérské trio, tým doplnil několika novými hráči a společně s panem ředitelem Velikovským ze Sportovního zařízení České Budějovice zlepšili pro kluky podmínky. Junioři vstoupili do soutěže velmi dobře, když na domácím ledě porazili 5:0 Plzeň. Ani v dalších zápasech naše nejstarší mládežnická kategorie nezahálela a v jednu chvíli byla dokonce v extrémně vyrovnané tabulce druhá. Nyní, po dvaadvaceti zápasech z celkových osmadvaceti, patří motorácké juniorce 6. příčka se ztrátou tří bodů na postupové čtvrté místo s bilancí devíti výher, jedné dvoubodové výhry, dvou proher v prodloužení a deseti porážek. Při takto vyrovnaných výsledcích západní skupiny DHL Extraligy juniorů je velmi pravděpodobné, že se o postupu do skupiny "O pořadí v play-off" rozhodne až v posledních kolech. Juniorka má ve svých řadách také několik reprezentantů, například Matyáše Humeníka, který vede týmové bodování, a je dlouhodobě součástí mládežnických reprezentací. K němu se přidal Štěpán Hoch, brankář Matyáš Mařík (všichni tři v U18) a Michal Kusak, který nastupuje v reprezentačním dresu polské dvacítky. Marcel Kříž zase dostal šanci v jednom utkání našeho "A" týmu a velmi nadějně vypadají také výkony Richarda Pitla.

U17 - Dorost

Dorostenci začali o něco později než junioři, a tak mají za sebou teprve šestnáct zápasů. Sezónní cíl je stejný jako u juniorů, tedy udržet v Budějovicích extraligu. To se zatím daří, když po horším vstupu do sezóny, začal motorácký dorost šlapat na plné obrátky a z posledních deseti utkání prohrál pouze ve třech případech. S bilancí sedmadvaceti bodů za sedm tříbodových výher, tři dvoubodové výhry a šest porážek, patří dorostu ve skupině A páté postupové místo s šestibodovým náskokem na šestý Litvínov. Do konce první části soutěže, která rozhodne o postupu do skupiny "O pořadí v play-off" nebo naopak o tom, kdo bude ještě o účast v play-off bodovat, zbývá jedenáct zápasů. Také v dorostu máme několik reprezentantů, například kapitán Jakub Lev, který je v čele týmového bodování, nyní reprezentuje v dresu české sedmnáctky na prestižním turnaji World U17 Hockey Challenge v Kanadě. Martin Hečko s Nikolasem Maříkem zase zastupují Motor v národním dresu U16 a s národním týmem také koketují Josef Šrámek s Tomášem Přibylem. Motor má zastoupení také za hranicemi Čech, když v národním dresu slovenské sedmnáctky nastupuje brankář Jakub Hájek.

U15 - 9. třída

Extraliga 9. tříd rozjela svůj druhý ročník na začátku září, a i v této kategorii je Motor obstojným konkurentem. Deváťáci prozatím odehráli patnáct utkání, v nichž získali čtyřiadvacet bodů s bilancí sedmi výher, jednou dvoubodovou výhrou, jednou porážkou v prodloužení a šesti porážkami v základní hrací době. Motoru patří v tabulce čtvrté místo zajišťující účast ve skupině "O pořadí v play-off" s osmibodovým náskokem na pátý Chomutov, který má ovšem o zápas méně. Na bilancování je však brzy, neboť soutěž je ve své polovině.

U14 - Starší žáci "A"

Áčko starších žáků vévodí jihočeské třetí skupině Ligy starších žáků "A" s tříbodovým náskokem na Rytíře z Telče. Motor je střelecky velmi produktivní a v devíti zápasech, v nichž má bilanci 8-1-0, vstřelil již 104 branek! Nejvyšší výhru si naši osmáci připsali ve čtvrtém kole na ledě Veselí nad Lužnicí, které porazili 18:1! Díky celkově vysokému počtu branek v této kategorii, máme v TOP 10 kanadského bodování soutěže hned tři zástupce. Nejproduktivnější z motoráků, Tomáš Albrecht, je na třetím místě, když si připsal 38 bodů za 26 branek a 12 asistencí. Za Albrechtem je Michal Hruška s 37 body (15+22) a desítku uzavírá Jiří Löschner s 22 body (14+8). Motoru zbývají do konce základní části tři utkání, poté bude následovat nadstavba.

U13 - Starší žáci "B"

Svěřenci Lukáše Chaloupky a Martina Hanzala odehráli zatím sedm utkání a jsou lídry dvanácté skupiny Ligy starších žáků "B" s bilancí 5-1-1 a se skóre 42:26. Druhé Klatovy ztrácejí na Motor pouze jediný bod, a tak se dá čekat ještě před sloučením nejlepších týmů drama. V TOP 10 kanadského bodování máme hned čtyři zástupce, z nichž je nejproduktivnější Martin Hanzal mladší (ročník 2012) s dvanácti body (6+6) v sedmi utkáních. Za ním je v závěsu Mikuláš Zeman s 11 body (4+7) a Zdeněk Vokatý s 10 body (7+3). Desítku uzavírá nejlepší střelec týmu Lukáš Makovička s devíti body (8+1). Sedmákům chybějí před nadstavbou odehrát v základní části ještě tři utkání.

U12 - Mladší žáci "A"

K áčku mladších žáků přišel před sezónou úplně nový trenér Adam Tomášek, jehož čekala velmi těžká práce s ročníkem 2012. Předsezónní předpoklady nevěstily pro MŽA nic dobrého, a to se také potvrdilo. Po sedmi zápasech je Motor v tabulce jihočeské skupiny Ligy mladších žáků "A" pátý s bilancí dvou výher, pěti porážek a kladným skóre 54:51. Mezi nejproduktivnější hráče týmu patří Matyáš Nejedlý s 20 body (12+8), Oliver Lavička rovněž s 20 body (11+9) a Filip Tvaroh také s 20 body (9+11). Našim mladším žákům "A" ještě zbývá odehrát dvě utkání k završení základní části, po které následuje nadstavba, potažmo část o umístění.

U11 - Mladší žáci "B"

Naši nejmladší žáci zatím odehráli šest utkání s bilancí 4-0-0-2 a se skóre 78:44. S osmi body, jelikož se soutěž hraje dvoubodovým systémem, jim patří v tabulce čtvrté místo se čtyřbodovou ztrátou na první Veselí. Liga mladších žáků "B" je teprve na samém začátku, a tak chybí do konce soutěže ještě čtrnáct kol. Nejproduktivnějším hráčem této kategorie je pak Martin Líbal, který je v celkovém bodování soutěže na čtvrtém místě s bilancí 18 branek a 8 asistencí, tedy 26 bodů.

Základny

Také základny již mají za sebou několik zápasů, ze kterých však statistiky ani tabulky nevznikají, ale motoráci v nich dlouhodobě patří mezi nejlepší v kraji.

Tabulky žákovských kategorií
Zápasy žákovských kategorií
Statistiky žákovských kategorií

Uvedené statistiky jsou ke dni 10. listopadu 2023

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....