Banes Motor České Budějovice
01.02.2023, Tomáš Kobera

Ve čtvrtek na Motor! V Budvar aréně se představí hradecký Mountfield

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Motor se po třídenní pauze vrací do extraligového kolotoče a na svém ledě ve čtvrtek přivítá osmý Hradec Králové. Úvodní buly utkání čtyřiačtyřicátého kola Tipsport extraligy uvidí Budvar aréna ve čtvrtek v 17:30. Vstupenky na poslední vzájemné měření obou celků v základní části můžete zakoupit ZDE! Celý duel bude provázen charitativním projektem O kapku lepší hokej, o kterém se více dočtete v tomto článku.

Z kabiny Motoru

České Budějovice v posledním ligovém kole zavítaly na severozápad republiky, kde se utkaly s Litvínovem. Utkání však během šedesáti minut nenabídlo jedinou branku, a když se nerozhodlo ani v prodloužení, šlo se do samostatných nájezdů. V těch nakonec druhý bod vybojovala domácí Verva, a Jihočeši tak prodloužili sérii proher ve venkovních duelech. Na domácím ledě se ale Motoru v poslední době dařilo a poslední tři zápasy zde dokázal vyhrát. V tabulce se Budějovičtí momentálně nacházejí na třináctém místě a v boji o play-off budou potřebovat z posledních zápasů základní části každý bod.

Budějovice se s královéhradeckým Mountfieldem potkají počtvrté v této sezóně a v předešlých soubojích se jim proti Východočechům dařilo. První střetnutí mezi oběma týmy sice na svém ledě vyhrál Hradec 3:1, následovaly ale dvě výhry Motoru (doma 2:1, venku 4:1). Pozitivní bilanci proti loňskému vítězi základní části budou chtít domácí potvrdit také ve čtvrtém vzájemném duelu.

Českobudějovický tým se spoléhá na nejproduktivnějšího hráče celé extraligy (spolu s třineckým Martinem Růžičkou) Lukáše Pecha, který v Litvínově jako jediný z Jihočechů uspěl v nájezdové loterii. Nejlepším střelcem Motoru je pak se sedmnácti přesnými trefami kapitán Budějovic Milan Gulaš.

Sestava Motoru z posledního utkání:

Hrachovina (Strmeň) – Štencel (A), Vráblík, Šenkeřík, Percy, Bindulis, Hovorka, Kachyňa – Čachotský, Pech (A), Gulaš (C) – Vondrka, Hanzl, Valský – Dzierkals, Toman, Doležal – Strnad, Raška, Tomeček.

O soupeři - Mountfield HK

Královéhradečtí hokejisté dokázali nepříznivou sérii čtyř porážek zlomit domácí výhrou s Karlovými Vary a od té doby zvítězil také ve Vítkovicích a doma s Kladnem. Svěřenci hlavního trenéra Tomáše Martince jsou v tabulce na osmé příčce pouhý jeden bod za pátým Libercem, oproti kterému mají také jeden zápas k dobru. Mountfield navíc patří k vůbec nejúspěšnějším týmům ve venkovních duelech, v extralize získaly na ledech soupeřů více bodů pouze Pardubice s Vítkovicemi. Východočeský celek navíc před koncem přestupového období ještě posílil a jeho útočné řady doplnil kanadský mistr extraligy Ethan Werek, který svůj titul z nejvyšší české soutěže získal před čtyřmi lety s třineckými Oceláři. Ke změně pak došlo také v brankovišti. Tým opustil Jan Růžička, který zamířil k rivalovi do Pardubic, z finské KalPy však na jeho místo přichází Matěj Machovský.

Největší devizou hradeckého mužstva je jistě jejich častá střelba. Ve statistikách opanují několik tabulek týkajících se právě zakončování a průměrně vyšle Mountfield na branku soupeře více než třicet tři střel za zápas. Obrovské množství střel ale v případě Východočechů neznamená zaručený gólový příděl a úspěšnost královéhradecké střelby je v extralize druhá nejhorší. V horší polovině ligy se pak Hradec nachází v tabulkách úspěšností využití přesilovek a ubráněných oslabení.

Nejvíce bodů z hostujících hráčů získal Jakub Lev (15G+18A), který je spolu s Alešem Jerglem (15G+14A) nejlepším střelcem týmu. Stejně kanadských bodů jako druhý nejproduktivnější Jergl posbíral také kanadský forvard Christophe Lalancette (11G+18A).

Sestava Hradce Králové z posledního utkání:

Kiviaho (Růžička) – Jank, McCormack, Kalina, Blain, Rosandić, F. Pavlík (C), Marcel – Eberle, Cingel, Lev (A) – R. Pavlík, Lalancette, Werek – Perret, Klíma, Jergl – Chalupa, Štohanzl, Novák.

Přímý přenos utkání vysílá stanice O2 TV Sport.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....