Banes Motor České Budějovice
05.05.2021, Marek Baloun, foto: Jan Škrle

Už jsem chtěl jít domů. Chci tu zase hrát play-off a bavit diváky, hlásí Gulaš

Návrat ztraceného syna. Tak by se dala popsat jedna z největších akvizicí Motoru pro nadcházející sezónu. Po celé dekádě oblékne dres s okřídleným M na prsou Milan Gulaš. Jak sám říká, žádný jiný tým pro něj neměl význam. A už brzy se můžete těšit na další díl Motorackého podcastu, jehož hostem bude právě Milan Gulaš!

O vašem návratu se toho už hodně napsalo, vnímáte to jako návrat do prostředí, které znáte?
Určitě to tak vnímám. Je to příjemný pocit a skvělá motivace se vrátit po iks letech domů.

Nikdy jste se nebránil návratu do Budějovic, ale podmiňoval jste to vypršením smlouvy s Plzní. Co nakonec rozhodlo pro to, že jste smlouvu ukončil předčasně?
Tak já jsem nikdy nečekal, že se to stane, ale nakonec to dopadlo příjemně. Vracím se domů, což je pro mě důležitá věc. Nejsem člověk, co by za každou cenu rozvazoval smlouvu, ale zrálo to ve mně delší dobu, situace se tak vyvrbila a já jsem rád, že jsme se na tom s oběma kluby domluvili. Teď už se chci připravovat na sezónu. Těším se na ni, a i z toho motivačního hlediska je to pro mě skvělá věc. Aby měl hráč v jakémkoliv věku motivaci, to je hrozně důležité. Já si tu pamatuji dobré roky, kdy jsme hráli tři play-off za sebou, a to jsou roky, které bych tu chtěl určitě zažít. To jsou věci, kterým chci pomoct, aby se zde docílily.

Přesvědčovali vás v Plzni, abyste zůstal?
Jak jsem řekl, zrálo to delší dobu. Já jsem prakticky byl i při zahraničních štacích s kluky z Motoru každoročně v kontaktu a teď to vyšlo. Nechci rozebírat detaily, už jich bylo dost a já chci znovu poděkovat jak Plzni, tak Budějcím, že se dohodly a že to tak dopadlo.

Nastupujete okamžitě do přípravy?
Domluvil jsem se s týmem na individuální přípravě. Já v tom problém nevidím, dneska to funguje všude na normální bázi a co jsem pochopil, tak to tak bude mít vícero hráčů.

Budete ji opět mít s Dominikem Kodrasem?
Přesně tak. S Dominikem spolupracuji už třetí rok a je to pro mě skvělý. Už mám taky nějaký věk a bolístky za ty roky, takže se snažíme, aby tyhle věci pak v sezóně byly v pořádku a já byl připraven.

Lukáš Pech i Petr Šenkeřík řekli, že to vy jste je lanařil, aby také přestoupili. S nadsázkou, rozhodl jste se složit si tým podle sebe?
(smích) To určitě ne. Ale když máte informace, s jakými kluky vedení jedná… Já se navíc s těmi kluky znám, hrajeme iks let proti sobě, potkáváte se v národním týmu, tak se prostě poznáte. Konkrétně Lukáš Pech, já vím, jaký je to hráč a jak důležitý pro ten tým je, takže mi na tom hodně záleželo, aby tu podepsal smlouvu. Je to výborný centr a velmi kreativní hráč, který umí připravovat skvělé pozice, takže je skvělé, že tu je s námi.

Co druhý navrátilec Roman Vráblík? Bavili jste se spolu o té možnosti?
Tak samozřejmě. Seděli jsme v Plzni vedle sebe, takže to bylo na denním pořádku. Roman měl podepsáno jako první, takže já jsem už věděl, že tu bude a je to skvělý. Vráblas se vypracoval v beka, který hraje stabilně extraligu, je přínosem do šatny, už to není puberťák, už je to opravdu chlap, který dokáže být v kabině lídrem, takže já jsem rád, že se povedlo přivést hráče, kteří mají něco za sebou, jsou zkušení a ví, jak se ten velký hokej hraje. Mít v týmu zkušenost je v české extralize hrozně důležité, a i to bude rozhodovat.

Vždy jste říkal, že chcete pozvednout nad hlavu trofej pro vítěze extraligy. Vnímáte nějak to, že jdete do týmu, který skončil poslední?
To bylo. Nemůžeme se koukat dozadu. Každá sezóna je nějaká, teď přišli zkušení hráči a je to o tom jít do nového ročníku s pokorou, ale také se zdravým sebevědomím, aby si tým vybudoval zdravou sebedůvěru a tvrdou prací se připravoval na sezónu. Je to o tom mít vítězného ducha a jít do toho s cílem vyhrát pohár. Hrajeme taky pro diváky a nejde si jen chodit hrát. Je třeba mít jasný cíl a to ten nejvyšší. A já věřím, že to tak mají všichni.

Počítáte s tím, že na vás bude vyvíjen obrovský tlak?
S tím počítám a vůbec se tý pozice nezříkám. Za ty roky jsem se naučil si to v hlavě trošku selektovat. Jsou chvíle, kdy se daří a kdy se nedaří a když to není ono, tak je třeba nepropadat panice, ale víc makat. Ale je v kabině plno kluků, kteří umí za to vzít, takže to není jen o mně. Každá lajna tomu dokáže přispět, a to je důležité. Ukazuje se to každý rok ve finále, kdy začnou padat góly od jiných, než obvyklých střelců a já věřím, že to se tady povede. I třeba u mladších kluků. Odehráli si první rok v extralize, jsou o ten rok zkušenější a my starší se určitě budeme snažit o to jim ještě více pomoct ukázat ten vítězný směr a všestrannou odolnost. S tím určitě budeme chtít pracovat.

Pojďme se ještě vrátit k vašemu příchodu… Měl jste i jiné nabídky, nebo byl Motor jediná volba?
Během sezóny se kluby ozývaly, ale já jsem jiné nabídky absolutně neřešil. Pořád jsem měl smlouvu s Plzní a když na to přišla po sezóně řeč, tak už to pro mě bylo pasé. Už jsem chtěl jít domů.

Když už jste nakousl domov, letos by snad konečně mohli být přítomni diváci, jak se na ně po deseti letech těšíte?
Doufejme, že tu budou. Hokej se hraje pro diváky a bez nich to fakt není ono. Takové to klišé, že jsou šestým hráčem, to prostě platí a ty prázdné stadiony, to není ono. Každý hráč si přeje hrát před plnými tribunami a dělat radost divákům, užívat si dobré pocity a utvářet si vzpomínky. To máme všichni rádi a doufejme, že za ty tři čtyři měsíce ty lidi do ochozů pustí.

Máte kontrakt na tři roky, máme to brát tak, že tady chcete ukončit kariéru?
To se nikdy nedá říct. Nikdo neví, co bude za rok, za dva, ale teď jdu do té sezóny s tím, že odvedeme maximum a budeme bavit diváky. Všichni ví, že tady chodí spousta lidí, že je s nimi klub hodně spjatý a musíme ten hokej tady zase posunout o něco výše. Bývala tu semifinále, já rád vzpomínám na tu dobu, kdy jsem přišel poprvé do klubu. Chceme dát divákům to, co si zaslouží.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....