Banes Motor České Budějovice
06.06.2023, Michal Špírek, foto Jan Škrle

Tohle jsem chtěl vždycky zažít, chválí si Matyáš Humeník přípravu mezi muži

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Šestnáctiletý útočník Matyáš Humeník patří k motoráckým talentům. V minulé sezóny byl dokonce v rámci celé dorostenecké extraligy jejím nejproduktivnějším hráčem i nejlepším střelcem. Nyní s A týmem podstupuje kompletní suchou přípravu. Sám by se v příští sezóně rád prosazoval v extralize juniorů, před sebe si dal za cíl především zesílit.

Humeník není jediný junior, který se už od počátku zapojil do letní přípravy A týmu. Trenéři Banes Motor dohlížejí i na obránce Petra Placka a Martina Willmana a na útočníky Samuela Drančáka a Filipa Petráska. "Je to náročné, takhle těžkou suchou jsem ještě neměl. Pro mě je to jedině dobře," komentuje dosavadní tréninky Matyáš Humeník. Pro něj je seznámení s profesionálním prostředím úplnou novinkou, mezi muži dosud netrénoval. "Když jsem poprvé vstoupil do kabiny áčka, byl jsem nervózní, ale říkal jsem si, že je to hodně dobrá zkušenost, kterou jsem vždycky chtěl zažít. Všichni v kabině jsou úplně v pohodě, takže všechno dobré," chválí si Humeník.

Jaký největší poznatek a poučení si z přípravy s Motorem dosud odnesl? "Že se má vše jezdit naplno a nic se nesmí vynechat," říká věkem nyní již junior. Už v průběhu uplynulé sezóny Humeník upozorňoval na to, že pro dospělý hokej potřebuje ještě hodně zesílit. A stejně to vnímá i nyní: "Trochu jsem přibral, ale uvědomuji si, že jsou tam stále velké rozdíly." Samuel Drančák, další naděje českobudějovického hokeje, má v tomto oproti Humeníkovi výhodu. Humeníkův parťák tak už má premiéru v Tipsport extralize za sebou. "Oproti mně je silovější typ. U mě by to chtělo ještě více zesílit," hodnotí Matyáš Humeník.

V Budějovicích navštěvuje první ročník střední průmyslové školy automobilní. Oproti sezóně, kdy mu tréninky s mládeží do programu školy tolik nezasahovaly, má teď jiný režim. Ráno na trénink, od jedné pak rychle do školy, aby stihl alespoň odpolední část vyučování. "Zbytek si nějak musím dopsat, ale musím říct, že učitelé mi většinou vycházejí vstříc," chválí si mladý hokejista.

Humeník zažil loni skutečně parádní sezónu v dorostu. Nasázel 35 branek, přidal 32 asistencí. "Byla to víceméně povedená sezóna, za kterou jsem rád," skromně hodnotí ročník 2022/23 sám šestnáctiletý hráč. Mrzet ho mohlo, že kvůli zranění přišel o možnost pomoci juniorce k postupu. "Při prvním zápase play-off dorostu jsem dostal pukem mezi brusli a chrániče kotníku a do konce sezóny jsem nemohl nastoupit," vysvětluje okolnosti toho, proč sezónu musel ukončit předčasně. Nyní ho, stejně jako řadu dalších českobudějovických dorostenců, čeká přechod do juniorů nastálo. "Těším se na to, ale myslím si, že to bude dost těžké. Máme docela silnou skupinu," vyhlíží Humeník boje v extralize juniorů. Právě směrem k juniorů směruje budějovický talent svůj sezónní cíl: "Chci se dostat s juniorkou co nejdál. A kdyby se mi zase povedlo zahrát si za mládežnickou reprezentaci, byl bych rád."



Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....