Banes Motor České Budějovice
07.12.2023, Adam Černý

Těžký venkovní dvojboj odstartuje Motor na ledě Pardubic!

Dvě poslední kola čekají na hokejisty českobudějovického Motoru před druhou reprezentační přestávkou této sezony. Svěřenci Ladislava Čiháka mají před sebou velmi těžký venkovní dvojboj, který odstartují v pátek na ledě dosavadního lídra z Pardubic. Úvodní buly na východu Čech padne v 18 hodin!

O soupeři – HC Dynamo Pardubice

Pardubice jsou širokou veřejností pasovány do role největšího favorita na titul. Ještě aby ne, vždyť po přílivu peněz do pardubického klubu se na východě Čech vybudoval kádr, jehož všechny čtyři formace nabízejí kvalitu nejvyšší úrovně. V předešlých sezonách ambice Dynama naplněny nebyly, po vypadnutí s Motorem na jaře 2022 ve čtvrtfinále přišlo v poslední sezoně semifinálové vyřazení od následného mistra z Třince. Kvůli tomu se z Pardubic poroučel trenér Radim Rulík, jenž se následně přesunul k reprezentaci a jeho místo zaujmul úspěšný trenér z předešlých let právě s Třincem Václav Varaďa.

Pod jeho vedením zatím v této sezoně mužstvo šlape jako hodinky. Po pětadvaceti kolech Dynamo má na svém kontě už 59 bodů a drží sedmibodový náskok na druhou Spartu. Pouze pětkrát zatím Pardubice v sezoně padly, bez bodu odcházely jen ve dvou případech, když padly na ledě Litvínova a v domácím souboji s Libercem. Pardubičtí vévodí i statistikám nastřílených a inkasovaných branek. Do sítě soupeřů již Dynamo nasázelo pětadevadesát branek, naopak brankáři Pardubic za svá záda pustili pouze jedenapadesát kotoučů. Východočechům se navíc daří i na mezinárodní scéně. V Lize mistrů totiž svěřenci Václava Varadi dokráčeli už do čtvrtfinále, kde však budou dotahovat na ledě finské Raumy porážku 4:6 z úterního prvního klání v Pardubicích. Pokud se vrátíme zpět mezi extraligové mantinely, tak v tuzemské soutěži táhne Dynamo bodově dvojice Lukáš Radil a Robert Kousal. První jmenovaný vytáhlý útočník se zkušenostmi z NHL nastřádal již pětadvacet bodů, jeho kolega Kousal poté má na svém kontě o bod méně a společně okupují druhé, respektive třetí místo v produktivitě celé soutěže. Jak již však bylo zmíněno, Pardubice disponují širokým a nadstandardním kádrem, tudíž může zahrozit každý z nich a na každého si Motor musí dát pozor. V brance poté kraluje Roman Will. Třiatřicetiletý brankář odchytal už jedenadvacet duelů s úspěšností zákroků 92,28 %, záda mu poté kryje Milan Klouček, jenž si po pěti odchytaných duelech drží úspěšnost 91,38 %.

I při pohledu do týmových statistik patří Pardubice na nejvyšší pozice v důležitých aspektech na ledě. Dynamo disponuje nejlepší úspěšností přesilových her, v počtu ubráněných oslabení jsou poté Pardubice na druhém místě. Pardubičtí mají i nejvyšší úspěšnost střel, jsou nejméně vylučovaní a při pohledu na důraz ovládají i oblíbený Radegast Index.

Sestava Pardubic z posledního utkání s Třincem:

Will (Klouček) – Čerešňák, Vála, Košťálek, Dvořák, Bučko, Kolář, Hrádek – Hyka, Sedlák (C), Ciencala – Radil, Zohorna (C), Kousal – Kaut, Musil, Říčka – Paulovič, Poulíček (A), Mandát.

Banes Motor

Jihočeši prožívají prožívají vcelku povedenou část sezony. Po reprezentační listopadové přestávce totiž Motor zvítězil hned čtyřikrát, pouze dvakrát potom padl, konkrétně v Karlových Varech a v Třinci. Aktuálně se Jihočeši drží na osmé příčce tabulky se ziskem 38 bodů a drží pětibodový náskok na Olomouc. Českobudějovickému celku se však nedaří moc na ledě soupeřů. Motor z jedenácti klání dokázal vytěžit pouze deset bodů a je v zisku bodů venku až na jedenácté pozici. Teď má jihočeský celek před sebou velkou výzvu v podání venkovních duelů v Pardubicích a na Spartě. „Kdy jindy se předvést, než proti těm nejlepším? Pardubice jsou známé skvělou atmosférou. Pro naše kluky to bude další zkušenost, věřím tomu, že už máme něco za sebou a že se s tím dokážeme vypořádat. A že navážeme na dobré výkony z Varů, kde to ještě nevyšlo výsledkově, ale odehráli jsme skvělé utkání, následně z Liberce, kde už jsme vyhráli. A za mě byly velmi dobré i dvě třetiny v Třinci. Musíme se vyvarovat chyb, na které tyto kvalitní týmy umí číhat. Osobně se na tato nadcházející dvě utkání moc těším,“ nechal se slyšet pro klubový web trenér Ladislav Čihák.

Do čela týmové produktivity se posunul v posledních týdnech Milan Gulaš, který se dokázal gólově prosadit i v posledním duelu s Kladnem a aktuálně má na svém kontě devatenáct bodů. Na druhé místo už poskočil kanadský legionář Brant Harris s patnácti body a elitní trojici poté uzavírá Adam Kubík s body čtrnácti. V brankovišti dostává více prostoru Dominik Hrachovina, jenž si drží po devanácti duelech, ve kterých naskočil, úspěšnost 90,52 %. Ještě lépe je na tom poté Jan Strmeň. Jeho úspěšnost totiž přesahuje přes 92 %.

Trenérský tým může těšit také to, že Českobudějovičtí v posledních duelech zintenzivnili svojí střeleckou aktivitu, což se postupně začíná projevovat i číselně. Navíc Motor patří k celkům s nejmenším počtem trestných minut, což je také velmi dobrá zpráva.

Sestava Motoru v posledním utkání s Karlovými Vary:

Hrachovina (Strmeň) – Pýcha, Štencel, Kachyňa, Doudera (A), Hovorka, Gulaši, Vráblík – Gulaš (C), Kondelík, Ordoš – Simon, Harris, Beránek– Přikryl, Toman, Kubík – Valský, Koláček, Chlubna.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....