Banes Motor České Budějovice
31.10.2022, Adam Černý

Souboj tabulkových konkurentů, Motor míří do Litvínova

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Extraligový kolotoč pokračuje na plné obrátky. Českobudějovičtí hokejisté si nedělní výhru s Mladou Boleslaví dlouho užívat nemohou, již v úterý je totiž čeká další těžké utkání. Jihočeši tentokráte vyrazí do Litvínova, kde vyzvou od 17:30 místní Vervu.

O soupeři – HC Verva Litvínov

Povedenější rozjezd sezony si určitě představovali v Litvínově. Verva během úvodní čtvrtiny základní části dokázala pouze dvakrát zvítězit a okamžitě se zařadila na chvost tabulky. Neúspěšný start nakonec odnesl hlavní trenér Vladimír Růžička, který byl odvolán a nahradil ho dosavadní asistent Karel Mlejnek, kterého na lavičce doplnila dvojice Robert Reichel a David Kočí. Nový trenérský impuls se hned v dalších dvou duelech projevil. Litvínovští nejprve v pátek vynulovali na domácím ledě pražskou Spartu, o dva dny později si odvezli z Liberce dva body za výhru v prodloužení. Díky tomu se Litvínov přiblížil svým tabulkovým konkurentům, na předposlední Kladno již ztrácí pouhé dva body, na svého úterního soupeře z jihu Čech bodů pět.

Litvínovský kádr disponuje řadou zajímavých jmen, některá z nich se ale nedaří bodově probudit. To se však nedá říci o kanadském útočníkovi Giorgio Estephanovi, který posbíral už čtrnáct bodů za čtyři branky a deset asistencí, což ho řadí do elitní dvanáctky produtivity celé soutěže. Bodově se daří i jeho kolegům z útočné formace Šimonu Stránskému a Patriku Zdráhalovi. První jmenovaný má na svém kontě bodů dvanáct, Zdráhal o jeden bod méně. O specifické utkání půjde pro ještě v poslední sezoně hráče Motoru Jindřicha Abdula, který neprožívá povedený vstup do nového angažmá a zatím se nedokázal střelecky prosadit. Vervu trápí i pozice brankoviště, kde se již vystřídali tři brankáři. Nejvíce prostoru dostává v posledních zápasech Matej Tomek, který dorazil do Litvínova na pomoc z brněnské Komety. V posledním zápase s Libercem však na konci třetí periody musel vystřídat kvůli zranění a jeho nasazení do úterního zápasu je tedy nejasné. Místo něho naskočil proti Bílým Tygrům Denis Godla, tedy předpokládaná předsezonní jednička. Slovenský brankář však zatím nepředvádí optimální výkony, za šest duelů si drží úspěšnost zákroků pod 85 %.

Sestava Litvínova z utkání s Libercem:

Tomek – Zeman, Zile, Jaks, Strejček, Wesley, Demel, Šalda – Abdul, Sukeľ, Kudrna – Zdráhal, Estephan, Stránský – Hlava, Gut, Straka – Havelka, Helt, Zygmunt.

Z kabiny Motoru

Jihočeši půjdou do utkání v dobrém rozpoložení. Svěřenci Jaroslava Modrého uspěli ve třech ze čtyř posledních duelů. V nedělním duelu dokonce dokázali Českobudějovičtí vynulovat Mladou Boleslav a připsali si výhru za tři body poprvé od 20. září. Hrdinou zápasu se stal brankář Jan Strmeň, jenž zapsal šestatřicet úspěšných zákroků. „Tabulka je strašně vyrovnaná, jsme rádi za každý bod. Ukončili jsme černou sérii a navázali vítěznou, daří se nám doma,“ reagoval po nedělním duelu právě brankář Jan Strmeň, na kterého bude tým z jihu Čech spoléhat i v Litvínově. „Litvínov udělal nějaké změny. Porazili Spartu a Liberec, nebude to nic lehkého. Potřebujeme body stejně jako oni, budeme bojovat o každý bod,“ říká Strmeň.

V Litvínově budou chtít Jihočeši zlepšit svoji venkovní bilanci, která není přívětivá. Českobudějovičtí nasbírali pouhé tři body za výhru v úvodním kole v Třinci. V dalších sedmi duelech odcházeli jako poražení. Jihočeši budou chtít zapracovat také na hře v nerovnovážných situacích. V úspěšnosti využitých přesilových her či ubráněných oslabeních patří k nejhorším v celé soutěži.

Českobudějovické trápí nadále velká marodka. Trenéři budou i nadále postrádat lídry Dominika Hrachovinu, Stuarta Percyho či kapitána Milana Gulaše. Kromě zmiňované trojice zůstávají mimo hru i obránci Lukáš Doudera a Mikuláš Hovorka. Otazník visí nad startem Vojtěcha Tomečka, který odehrál ve třetí třetině duelu s Mladou Boleslaví pouze jedno střídání.

Sestava Motoru z utkání s Mladou Boleslaví:

Strmeň – Vráblík, Štencel (A), Kachyňa, Bindulis, Marcel, Šenkeřík – Doležal, Pech, Čachotský – Karabáček, Hanzl, Dzierkals – Tomeček, Koláček, Přikryl – Valský, Toman, Strnad.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....