Banes Motor České Budějovice
18.07.2023, Michal Špírek

Samuel Drančák míří do kanadské juniorky

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Sedmnáctiletý českobudějovický útočník byl v červenci jedním z 28 Čechů, kteří byli vybráni v červencovém CHL draftu. Po Samuelu Drančákovi sáhl z 54. místa klub Red Deer Rebels, hrající kanadskou juniorskou soutěž WHL. A pro další sezónu si budějovický talent zvolil právě tuto cestu, s Českými Budějovicemi se tak nyní loučí.

Samuel Drančák zažil povedenou sezónu. Patřil spolu s dalším budějovickým útočníkem Matyášem Humeníkem k nejproduktivnějším dorostencům extraligy, s juniorkou postoupil do nejvyšší soutěže a jako jeden z historicky nejmladších hráčů zažil v šestnácti letech i první starty v českobudějovickém áčku. V příští sezóně už ho ale fanoušci v dresu Motoru vídat nebudou, Drančák bude hrát v zámoří.

Vydat se "kanadskou cestou" bylo Drančákovým dlouhodobým přáním. "Je to další zkušenost, na kterou jsem se těšil a připravoval. Věděl jsem, že jestli tu možnost budu mít, chtěl bych do zámoří jít," přibližuje mladý útočník. Ideálním vyústěním jeho působení v kanadské juniorce by byl úspěšný draft do NHL. "O tom sní každý malý kluk, ale cesta k tomuto bude ještě dlouhá. Teď mě každopádně čeká jedna z nejdůležitějších sezón, na kterou se hrozně moc těším a budu se v ní chtít co nejvíce zlepšit a ukázat," říká Drančák.

Tým Red Deer je z kanadské provincie Alberta, Drančák s ním byl ve spojení už před CHL draftem. Na soupisce už má jednoho dalšího Čecha, útočníka Františka Formánka, i od něj tak mohl českobudějovický hráč čerpat informace. "Minulou sezónu se jim dařilo. Jde o dobrý tým, i když síla mládežnických celků se samozřejmě rok od roku mění. V klubu hrál i pan Hanzal, všichni mi říkali, že jde o super organizaci, tak se na to moc těším," vyhlíží Drančák nové dobrodružství.

Představitelům Motoru své plány Drančák včas odhalil: "Nebylo to tak, že by tu se mnou počítali do příští sezóny a já teď zničehonic oznámil, že jdu pryč, do Kanady. Se všemi jsem se o tom bavil, myslím, že mi to všichni přejou, za což jsem strašně rád." Drančák je strakonickým rodákem, Motor mu za dobu jeho působení v Českých Budějovicích přirostl k srdci. "Strávil jsem tu krásné tři roky, na které nikdy nezapomenu. Našel jsem si kamarády věřím na celý život. Vzpomínky jsou krásné. Chtěl bych strašně moc poděkovat všem trenérům, kteří mě v Motoru vedli, ať už to byli pánové Turek s Čechem nebo Dančišin s Kadlecem v dorostu, pan Herr a Trummer v juniorech nebo pan Modrý a Čermák v áčku. Všichni mi pomohli, od všech jsem se snažil něco vzít. Bylo to super, na mé roky v Motoru nezapomenu." Fanoušci Motoru tak mohou po Pavlu Novákovi držet palce dalšímu ze svých mládežníků, zda se dočká draftu do NHL. A naopak Drančák se bude vždy rád hlásit k Motoru. "Zůstane navždycky v mém srdci," nenechává na pochybách.

V Kanadě se bude Drančák naplno věnovat hokeji, čeká ho ale i doučování angličtiny a dálkové studium školy v Česku.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....