Banes Motor České Budějovice
05.01.2023, Denisa Józsová

První domácí zápas nového roku bude s Vítkovicemi

Jihočeši by potřebovali vyhrávat. O tomto faktu naprosto jasně svědčí třináctá pozice a náskok jediného bodu na poslední Kladno. Motor tak potřebuje doma proti Vítkovicím získat nějaké body, které ho mohou vystřelit klidně až na desátou pozici. Úvodní buly je naplánováno na 17:30. Vstupenky jsou stále v prodeji online.

HC Vítkovice RIDERA

Vítkovice letos poněkud překvapují fanoušky, jelikož bojují o tu nejvyšší příčku v celé extralize. Po třiatřiceti odehraných kolech mají na svém kontě šedesát šest bodů a pouhé dva bodíky jim chybí na první Pardubice. Ty ale mají o utkání odehráno méně. Moravané se prezentují především fantastickou ofenzivou, vždyť jako jediní překonali hranici sta vstřelených branek! Konkrétně jich soupeřům nasázeli 109, v tomto ohledu druhý Třinec jich má přesně o deset méně. Hostujícímu celku to ale trochu hapruje v defenzivě, přece jen osmdesát tři inkasovaných branek je takový průměr nejvyšší soutěže. Vítkovicím se daří i v nerovnovážném počtu hráčů na ledě, přesilovku mají třetí nejlepší a oslabení čtvrté. K tomu ještě v početní nevýhodě vstřelily tři branky.

Od poslední reprezentační pauzy se odehrálo pět zápasů a hned ve čtyřech vybojovali Vítkovičtí alespoň bod. Moravané odehráli celkem těžké zápasy. Jako první vyrazili na led Hradce Králové, kde zápas došel až do prodloužení, ve kterém brali bonusový bod domácí. Následoval domácí zápas s posledním mistrem, tedy Třincem. Zde z toho nakonec nebyl ani bod, jelikož Vítkovice padly 1:2. Následovaly dvě výhry, když si poradily s Mladou Boleslaví i s Olomoucí. V posledním kole se odehrál souboj o první místo. Vítkovice do něj vstoupily skvěle, když se dostaly až do vedení 2:0, jenže Pardubicím se povedlo vyrovnat a v prodloužení rozhodnout o svém vítězství, takže Dynamo o bod navýšilo náskok.

Bodování týmu vládne a nejvíce asistencí má v hostujícím celku Dominik Lakatoš. Každopádně, kdyby nebyl několik týdnů zraněn Peter Mueller, pravděpodobně by vedl statistiky Vítkovic právě on. Ve dvaceti zápasech získal dvacet dva bodů za dvanáct branek a deset asistencí. Nejlepším střelcem je se šestnácti přesnými zásahy Roberts Bukarts. Nejvíce bodujícím obráncem je Juraj Mikuš, který získal devatenáct bodů (2+17). V brance je neotřesitelnou jedničkou Aleš Stezka, který nastoupil do dvaceti šesti zápasů s úspěšností zásahů 92,19 % a se sedmnácti vítězstvími.

Sestava Vítkovic z posledního utkání: Stezka – J. Mikuš, Grman, Koch, Raskob, Gewiese, J. Stehlík, Prčík – Berisha, Krieger, Mueller – Bukarts, L. Krenželok, Lakatoš – Fridrich, Chlán, Bernovský – Půček, Dej, Lednický.

Z tábora Motoru

Nástup měli Českobudějovičtí s novým trenérským vedením skvělý, když vyhráli na ledě Hradce Králové i doma s Olomoucí. Následně ale Jihočeši padli s lídrem tabulky – Pardubicemi, načež prohráli i se Spartou, která vybojovala před několika dny druhé místo na turnaji Spengler Cup. Přitom právě v O2 aréně nechybělo mnoho, aby Motor získal alespoň bod. Ofenzivu Českých Budějovic táhne Lukáš Pech, který má na svém kontě třicet bodů a je taktéž nejlepším nahrávačem. Nejlepším střelcem je kapitán týmu Milan Gulaš s dvanácti brankami. V brankovišti se Motor spoléhá jak na Jana Strmeně, tak Dominika Hrachovinu. Více vítězství i lepší procentuální úspěšnost má prvně jmenovaný, Strmeň ale odchytal o pět utkání méně.

Sestava Motoru z posledního utkání: Hrachovina – Štencel, Vráblík, Šenkeřík, Percy, Kachyňa, Hovorka – Čachotský, Pech, Gulaš – Dzierkals, Hanzl, Valský – Strnad, Vopelka, Tomeček – Karabáček, M. Toman, Chlubna – Drančák.

Vzájemné zápasy 2022/23:
9. kolo: České Budějovice – Vítkovice 2:3sn
22. kolo: Vítkovice - České Budějovice 4:3

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....