Banes Motor České Budějovice
28.03.2023, Michal Špírek

Přesun na centra? Jsem za to rád, ohlíží se Lukáš Vopelka

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Měl v sezóně pech. V lednu se rozehrál ke kvalitním výkonům, ale najednou bum, rána pukem do kotníku a bylo po sezóně. Zbytek zápasů strávil zraněný na tribuně a držel palce spoluhráčům. "Až jsem byl sám překvapený, kam až mě ty emoce dohnaly," usmívá se při vzpomínce na své fandění Lukáš Vopelka.

Po jedenácti letech se vrátil zpět do Budějovic. Týmový úspěch ale nezažil. "Z mého pohledu jsme úplně nechytili začátek sezóny, přestože jsme vyhráli první tři zápasy. Od začátku jsme pak v podstatě jen dotahovali a tahali za kratší konec. V tom byl myslím kámen úrazu," přemítá sedmadvacetiletý útočník. A jak hodnotí sezónu z individuálního pohledu? "Odehrál jsem celkem málo zápasů, hlavně kvůli zranění. V příští sezóně bych jich chtěl určitě odehrát více."

Těch zápasů zvládl Vopelka jednatřicet s bilancí pěti branek a čtyř asistencí. Pak se ale zranil. "Zblokoval jsem střelu, která mě trefila přímo do kotníku a kotník mi zlomila," vysvětluje důvod vynucené stopky sám hráč. "Bohužel to přišlo v době, kdy jsem se cítil dobře, myslím, že jsem podával dobré výkony. Ale to tak v hokeji bohužel někdy je," krčí rameny. Ostatně pocit nutnosti vypořádání se se stavem, kdy kvůli zdravotnímu problému nemůže hrát, už znal z předchozí sezóny, kterou z velké části promarodil. "Nic jiného mi nezbývá, než to přijmout. To, že vás trefí puk do brusle, není něco, co by člověk mohl ovlivnit nebo tomu předejít. Musel jsem to vzít a po zbytek sezóny fandit klukům, aby to urvali," shrnuje Lukáš Vopelka. A že fandil! Třeba zápas s Kladnem prožíval na novinářské tribuně velmi usilovně. "Extrémně! Až jsem byl sám překvapený, kam až mě ty emoce dohnaly," usmívá se. "Koukat se na zápas s pocitem, že to nemůžu nijak ovlivnit, bylo těžké. Jen jsem fandil, co to šlo."

Sezóna pro něj byla specifická i z dalšího důvodu. Zažil totiž "přesazení" z pozice křídla na post centra. Toho přitom předtím hrál naposledy před jedenácti lety právě v Budějovicích. Ale už v průběhu letní přípravy ho s tímto návrhem přesunu na centra oslovili trenéři. "Odpověděl jsem, že jsem ho hrával dříve, že si myslím, že bych to zvládl. A jsem moc rád, že se to stalo," pochvaluje si dnes. Ale v úvodu tak jednoznačně nadšený nebyl. "Poprvé, když jsem to slyšel, jsem začal v hlavě přemítat, že návrat na tuhle pozici bude asi těžký. Protože hra centra je značně jiná než u křídla. Nakonec jsem moc rád, že se to stalo a cítím se na centru dobře," ujišťuje. "Byla po mně vyžadována hlavně jistota vzadu," prozrazuje svůj primární úkol ve formaci s tím, že jeho pozice v příští sezóně bude na trenérovi, ale sám by se pokračování na centru nebránil.

I vzhledem k jeho menším zkušenostem na centru možná překvapila fanoušky volba dnešního sportovního manažera Jiřího Novotného, když měl ukázat na nejlepšího hráče týmu na buly. A zvolil právě Lukáše Vopelku. "Buly speciálně trénuju. I kvůli tomu, že jsem centra předtím dlouho nehrál, musel jsem si na to chvilku zvykat a snažím se to pilovat," říká hokejista, kterého fanoušci budou vídat s emkem na prsou i v nadcházející sezóně. "Očekávám, že bude výsledkově mnohem úspěšnější než tahle. Věřím, že tým tu na to bude a jen se těším, co nám sezóna přinese," vyhlíží hokejista, který odehrál v extralize už šestou sezónu. Na příští ročník už se pilně připravuje. "Jelikož jsem byl zraněný a neodehrál jsem celou sezónu, už plně trénuji, abych byl připraven na zahájení letní přípravy. Očekávám, že bude velmi náročná," usmívá se Lukáš Vopelka při zmínce tréninků pod novým koučem Ladislavem Čihákem.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....