Banes Motor České Budějovice
24.02.2024, Josef Hnidzik

Předposlední výjezd před play - off. Jihočeši zajíždí do Varů

Základní část hokejové extraligy pomalu míří do cílové rovinky. Ještě, než se program přehoupne do svého posledního týdne, čeká českobudějovický Motor cesta na západ Čech do Karlových Varů. Souboj o důležité body startuje v KV aréně v neděli už v 15.30.

O soupeři - HC Energie Karlovy Vary

Karlovarská Energie neprožívá úplně ideální sezónu. Západočeši sice měli poměrně vydařený vstup do ročníku, jejich výkony a hlavně výsledky však měly sestupnou tendenci. Vše vyvrcholilo v období před Švédskými hokejovými hrami. Energie z deseti zápasů brala výhru pouze ve dvou případech, na což vedení klubu během reprezentační přestávky reagovalo odvoláním hlavního trenéra Davida Bruka. Jeho nástupcem se stal dosavadní asistent Václav Eismann. Ani nový šéf karlovarské střídačky příliš nové energie hráčům stejnojmenného klubu nenalil. Při své premiéře sice slavil výhru nad Mladou Boleslaví, o níž Vary rozhodly již v první třetině čtyřmi vstřelenými brankami, poté ale přišla prohra v Klingenthalu v zápase hraném pod širým nebem, v němž Energie v derby nestačila na Plzeň poměrem 2:5. Reputaci si Eismannovi svěřenci nenapravili ani o den později, hradeckému Mountfieldu nevstřelili ani branku a s Východočechy prohráli 0:3. Karlovarskou krizi pak podtrhla dvě selhání v tomto týdnu. Po prohře na ledě lídra z Pardubic Energie nestačila ani na Třinec, kterému podlehla brankou Jeřábka z 58. minuty těsně 4:5.

Karlovy Vary tak v závěru základní části balancují na hraně postupu do předkola play off. Na třináctou Mladou Boleslav sice stále mají náskok sedmi bodů, ve hře jich je ovšem ještě dvanáct, což Západočechům přidělává vrásky na čele. Jedním z důvodů, proč mají Energetici takové problémy, může být proměňování přesilovek. Karlovarští ze 162 pokusů proměnili jen 29, což je s úspěšností 17,90% řadí mezi tři nejhorší celky ligy. Varováním pro Budějovice ale může být fakt, že Vary v posledním souboji s třineckými Oceláři využily hned dvě početní převahy ze čtyř.

Ačkoliv se tým z lázeňského města trápí, rozhodně by se měla vyzdvihnout jeho práce v početní nevýhodě. Varští ubránili hned 82,49% přesilovek soupeřů, v tomto ohledu jsou třetí nejlepší mezi čtrnáctkou účastníků. Nezanedbatelný vliv na tomto čísle má jistě i neotřesitelná jednička v brankovišti. Dominik Frodl se může pyšnit úspěšností zákroků přes 92 procent. V ofenzivě se pak trenér Eismann může opřít o Dávida Grígera, který se 33 body (16+17) vede bodování svého týmu.

Sestava Energie v posledním zápase proti Třinci:
Frodl (17. Habal) – Huttula, Plutnar, Stříteský, McFadden, Mikyska, Bartejs, Dlapa – Kružík, Jiskra, T. Rachůnek – O. Procházka, Gríger, Kangasniemi – O. Beránek, Černoch, Hladonik – Koffer, D. Kofroň, Redlich.


Banes Motor ČB

České Budějovice jsou v útlumu. Svěřenci Ladislava Čiháka zvítězili z posledních pěti zápasů pouze jednou, když zvládli divokou přestřelku ve Vítkovicích. Jihočechy navíc opustilo kouzlo domácího prostředí. Zatímco Budvar aréna byla během podzimu téměř nedobytnou pevností, nyní si z budějovické svatyně odvezly body během osmi dní hned tři týmy. Po hokejistech Komety a Mladé Boleslavi se to naposledy povedlo i litvínovské Vervě, ta v průběhu druhého dějství vedla už 6:0. Domácí sice zbraně nesložili, přiblížili se až na dvě trefy, k bodovému zisku ale zápas dotáhnout nedokázali. Českobudějovický tým se tak čtyři kola před koncem nachází na sedmé příčce, na kýžené čtvrté místo už ale ztrácí čtyři body. Navíc mají Jihočeši při případné bodové shodě horší vzájemné zápasy jak s Libercem, tak i Litvínovem. Pouze v případě Brňanů je tomu naopak. Nedělní zápas tak lze označit jako souboj o naději. Motor ale rozhodně nečeká jednoduchá prověrka, Západočechy totiž dokázal ze sedmi pokusů porazit pouze jedinkrát, v polovině ledna na svém kluzišti slavil vítězství 3:0.

V tabulce klubového kanadského bodování se nic nemění, na čele stále zůstává kapitán Milan Gulaš, který svou sbírku v zápase s Litvínovem rozšířil hned o tři body za gól a dvě asistence. Aktuálně tak má na svém kontě již 36 bodů (15+21). Třicetibodovou hranici pak ještě překonali útočníci Jáchym Kondelík (10+22) a Brant Harris s Janem Ordošem, kteří mají shodně 30 bodů za 17 vstřelených branek a 13 asistencí. Co však trápí českobudějovické trenéry, jsou přesilové hry. Jihočeši se stále drží s procentuálním využitím pod 20 procenty. Nyní jsou se svými 19,21% až na desátém místě. Příznivější čísla pak hráči s okřídleným M mají ve hře v oslabení, zde jim patří páté místo, když dokázali eliminovat 80,37% početních převah soupeřů.

Sestava Motoru v posledním zápase proti Litvínovu:
Hrachovina (35. Strmeň) – Pýcha, Štencel, Kachyňa, Doudera (A), Hovorka, Gulaši, Vráblík – Gulaš (C), Kondelík, Ordoš – Kubík, Harris, F. Přikryl – Vopelka, Pech, Simon – Valský, Koláček, Toman.

Vzájemné zápasy v letošní sezóně:
Banes Motor ČB- Karlovy Vary 2:3 sn.
Karlovy Vary- Banes Motor ČB 4:2
Banes Motor ČB- Karlovy Vary 3:0


Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....