Banes Motor České Budějovice
21.09.2024, Josef Hnidzik

Před Jihočechy stojí další výzva! Do Budvar arény přijedou Pardubice

Extraliga ihned v úvodu soutěže nasadila pořádně rychlé tempo. A tento víkend si pro českobudějovické hokejisty připravil opravdu velmi zajímavé menu. Po pátečním zápase na ledě úřadujícího mistra republiky čeká svěřence Ladislava Čiháka další těžký kalibr, pod Černou věž totiž dorazí další loňský finalista, pardubické Dynamo! Atraktivní utkání startuje v Budvar aréně už v neděli od 17.30. Lístky rychle mizí, proto s jejich nákupem příliš neotálejte! V prodeji jsou zde.

BANES MOTOR ČB

Budějovičtí hokejisté do své páté sezóny po návratu do nejvyšší soutěže vkročili pravou nohou. Před více než šesti tisíci fanoušky zdolali karlovarskou Energii, když se čistým kontem blýskl brankář Milan Klouček. Gólman Motoru zlikvidoval všech 35 pokusů Západočechů a nemalou měrou tak přispěl k triumfu 3:0. Ke druhému střetnutí se pak Jihočeši vydali už ve čtvrtek, v dalekém Slezsku je o den později čekala repríza čtvrtfinálového souboje s třineckými Oceláři. Po bezbrankové první dvacetiminutovce otevřeli střelecký účet právě domácí. Třinečtí v klání s Motorem využili hned tři početní převahy, které orámovaly branku Marka Daňa zkraje poslední části. Slezané tak rázně utnuli plány hokejistů z jihu Čech o zdařilé odvetě a zvítězili vysoko 4:0. Nadále tak platí, že Werk aréna je v posledním období pro Motor téměř zakletá. Budějovice v Třinci v součtu se čtvrtfinálovými boji vyšly z pěti střetnutí hned čtyřikrát střelecky naprázdno, výjimku tvoří pátý zápas play - off, který Jihočeši vyhráli 3:2.

Nyní stojí svěřenci Ladislava Čiháka před další velkou výzvou. K soutoku Vltavy a Malše přijedou favorizované Pardubice. Od úspěšného čtvrtfinále na jaře 2022 se s Východočechy Motor utkal hned osmkrát, ovšem ani jednou českobudějovičtí hokejisté nedosáhli na plný bodový zisk. V sezóně 2022/2023 dokonce Jihočeši nevybojovali jediný bod. V té minulé pak tři, a to v úvodních dvou měření sil. Nejprve Budějovice ve skvělém představení udolaly Dynamo gólem Branta Harrise 4:3 v prodloužení. O více než měsíc později pak byli Jihočeši velmi blízko překvapivé výhře. Po dvou třetinách vedli v enteria aréně už 3:1, domácí ale v poslední dvacetiminutovce srovnali krok a v pětiminutovém nastavení překlopili misky vah na svou stranu. Další dvě střetnutí už plně patřila pardubickému Dynamu.

Sestava Motoru v utkání v Třinci:

Klouček (Strmeň) – Kachyňa, Doudera, Reilly, Štencel, Kubíček, Pýcha, Vráblík – Gulaš, Kondelík, Ordoš – M. Beránek, Pech, Olesen – Přikryl, Koláček, Kovařčík – Valský, Toman, Kubík

DYNAMO PARDUBICE

Pardubické Dynamo prožilo velmi turbulentní loňskou sezónu. Po finálové účasti na nejstarším hokejovém turnaji v Davosu zcela opanovalo základní část Tipsport extraligy, zisk 121 bodů po dvaapadesáti kolech znamenal překonání rekordu Bílých Tygrů z ročníku 2015/2016. I přesto čekal na Východočechy hořký konec soutěže. V rozhodujícím sedmém finálovém zápase Pardubičtí nestačili na třinecké Oceláře a brali "jen" stříbro. Ty nejvyšší ambice ale mají ve městě perníku i letos. „Ne vždy se povede vyhrát každý zápas, ale my chceme vyhrávat. Samozřejmě cílem je být ve finále a být zlatý, ale pořád je to sport. Budeme bojovat. Jsme ambiciózní klub a vždycky chceme hrát o medaile", uvedl na předsezónní tiskové konferenci majitel Dynama Petr Dědek. To, že se nejedná o prázdné fráze, dokumentuje klubová aktivita na přestupovém trhu. Na východ Čech totiž zamířil například 27letý Jiří Smejkal, jenž má zkušenosti ze švédské či finské ligy. Poslední sezónu strávil budějovický rodák v zámoří v Ottawě, kde odehrál 20 zápasů. Defenzivu pak vyztuží důrazný obránce Andrej Šustr. Tu největší bombu ale Pardubice odpálily příchodem Romana Červenky. Čerstvý světový šampion přichází po osmiletém působení ve Švýcarsku, kde patřil k nejlepším hráčům soutěže. V kádru vedeného Markem Zadinou navíc zůstávají jména jako kapitán Lukáš Sedlák (další mistr světa) , Martin Kaut, Tomáš Zohorna či Peter Čerešňák. Zcela po právu jsou tak Pardubice pasovány na velkého favorita extraligy.

Před sezónou odehráli pardubičtí hokejisté celkem sedm zápasů, z nichž byly pouze tři ryze přípravné. Nejprve v modelovém utkání porazil Zadinův tým klubové béčko, následovaly pak těsné výhry nad slovenskou Žilinou a Mnichovem. V úvodu září pak Východočeši odstartovali své působení v Lize mistrů. Po úvodních vysokých triumfech nad Fehérvárem a Tapparou Tampere přišla neúspěšná cesta do Německa, kde Dynamo postupně podlehlo Eisbärenu Berlín, s nímž má zkušenosti i Motor, a v generálce pak Straubingu. Na nový ročník se tak Dynamo nenaladilo úplně ideálně.

Na nepovedenou generálku reagovali v úvodu ročníku Pardubičtí tím nejlepším možným způsobem. V téměř vyprodané domácí aréně si nejprve klidu poradili s Kladnem, když skóre otevřel zmiňovaný Jiří Smejkal. Sledovaný Červenka si pak připsal dva kanadské body za dvě asistence. Obě velké posily tak pomohly k výhře 5:1. První cesta Dynama za hranice města už znamenala dramatičtější průběh. Pardubice v Olomouci sice rychle vedly 2:0, poté se ale nechal po zcela zbytečném zákroku vyloučit Šustr, Hanáci ihned snížili a v průběhu třetí třetiny dokonce srovnali. V poslední pětiminutovce ale Východočeši dvakrát udeřili a vezou z Moravy plný bodový zisk. Pardubice tak ve dvou úvodních kolech neztratily ani bod, nicméně ztráty počítají v sestavě. Duel na Haně kromě Šustra nedohrál ani kapitán Lukáš Sedlák.

Sestava Pardubic v utkání v Olomouci:

Will – Hájek, Čerešňák, Dvořák, Šustr, Vála, Musil, Houdek – Červenka, Sedlák, Smejkal – Radil, Kousal, Kaut – Mandát, Poulíček, Vondráček – Lichtag, Paulovič, Herčík.

Vzájemné zápasy z loňské sezóny:

Banes Motor ČB - Pardubice 4:3 pp.

Pardubice - Banes Motor ČB 4:3 pp.

Banes Motor ČB - Pardubice 3:4

Pardubice - Banes Motor ČB 7:2


Sociální sítě

DNES HRAJEME DOMA! | Po Dynamu dnes do Budvar arény zamíří @hcspartapraha! Přijďte podpořit naše kluky na cestě za dalším domácím...

Po 4 letech bude Motor hrát doma ve žlutých dresech. Vůbec poprvé v extralize a po 36 letech v nejvyšší soutěži!

Start sezony se Motoru doma náramně podařil! iFortuna.cz rozdávala puky a dárky v soutěžích, fandilo se a vyhrálo se ??Najdete se...

Start sezony se Motoru doma náramně podařil. Najdete se na videu, které ukazuje atmosféru prvních duelů?

×
×
Dnes v 16:30 | U17
Motor České Budějovice
Bílí Tygři Liberec