Banes Motor České Budějovice
27.12.2022, Adam Černý (TAB)

Poslední domácí utkání roku, Motor hostí ve středu Olomouc

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Naposledy v roce 2022 se představí na domácím ledě hokejisté českobudějovického Motoru. Do Budvar Arény dorazí ve středu aktuálně čtvrtý celek tabulky Olomouc, na kterou Jihočeši v probíhající sezoně již dvakrát nestačili. Úvodní buly zápasu padne v 17:30. Vstupenky jsou stále v prodeji online.

O soupeři - HC OLOMOUC

Olomouc opustily před tímto ročníkem dva klíčové články. Zpět do Bostonu se vrátil útočník David Krejčí a po úspěšných letech v roli hlavního trenéra Kohoutů se přesunul za novou výzvou Zdeněk Moták do Třince. I proto byli Hanáci pasováni širokou veřejností do dolních pater tabulky, ale opak je pravdou. Olomoučtí se hned od úvodu sezony drží na špici celé soutěže a stále nepolevují. Po jedenatřiceti utkáních má na svém kontě Olomouc čtyřiapadesát bodů, což jí řadí na čtvrtou příčku tabulky. Na jih Čech navíc moravský celek odcestuje ve velmi dobré náladě. Svěřenci Jana Tomajka totiž zvítězili v posledních dvou duelech. Nejprve si body odvezli z ledu Karlových Varů, na svatého Štěpána poté udolali před televizními kamerami v pohledném a napínavém utkání lídra soutěže z Pardubic.

Olomouc těží již několik let z dobré defenzivy a jinak tomu není ani letos. Hanáci inkasovali doposud třiašedesátkrát, což patří mezi nejnižší čísla soutěže. Velkou zásluhu na tom má brankářská dvojice Branislav Konrád a Jan Lukáš, oba zmínění strážci olomoucké svatyně patří statisticky ke špičce soutěže. Zkušený Konrád drží po třinácti odchytaných duelech úspěšnost zákroků lehce pod 93 %. Ještě lépe je poté na tom jeho o šest let mladší kolega. Lukáš totiž atakuje po sedmácti odchytaných duelech úspěšnost zákroků téměř 95 %, čímž vévodí celé soutěži. V útočné činnosti mají poté trenéři k dispozici směsici rovnocenně kvalitních bojovníků srovnaných ve čtyřech formacích, z nichž každá může rozhodnout. Při pohledu do statistik, tak se nejvíce bodově činí Jan Káňa, který k deseti brankám přidal již patnáct asistencí. O pět bodů méně má následně Lukáš Nahodil a shodně patnáct kanadských bodů nasbírala poté trojice Jakub Navrátil, Jakub Orsava a zkušený obránce Jiří Ondrušek.

Sestava Olomouce ze zápasu s Pardubicemi:
Lukáš – Rutar, Ondrušek (C), Švrček, Mareš, Dujsík, Rašner – Bambula, Knotek (A), Káňa (A) – Kunc, Nahodil, Klimek – Navrátil, Kusko, Plášek – Olesz, Strapáč, Anděl.

Z kabiny Motoru

Jedna vlašťovka jaro nedělá, toho jsou si vědomi hokejisté českobudějovického Motoru. Českobudějovičtí skvěle vkročili do nové etapy bez trenéra Jaroslava Modrého, kterého v roli hlavního lodivoda střídačky nahradil dosavadní asistent David Čermák, jehož realizační tým doplní Jiří Novotný. Mistr světa z roku 2010 se však na střídačku připojí až v lednovém utkání na ledě Sparty. Jihočeši zvládli vyrovnané utkání na hřišti hradeckého Mountfieldu, kde nakonec zvítězili 4:1 a získali důležité body do tabulky, které budou chtít potvrdit na domácím ledě. „Hradec byl sice lepší a měl víc šancí, ale my jsme podali velmi obětavý výkon a v zápase nás udržel vynikající gólman,“ zhodnotil pondělní utkání nový hlavní trenér. „Nemyslím si, že to bude o nějaké zásadní změně systému, spíše jde o to, aby je kluci dodržovali, “reagoval po zápase v Hradci Králové David Čermák na otázku ohledně změn po jeho nástupu do funkce hlavního trenéra.

Pro budějovický celek půjde o poslední utkání na domácím ledě v tomto roce, Jihočeši se tak rozhodně budou chtít rozloučit s rokem, který přinesl bronzovou medaili, úspěšně. David Čermák by měl mít k dispozici kompletní kádr, který se půjde porvat o druhou výhru v řadě, díky které by se Českobudějovičtí mohli dotáhnout na týmy v tabulce před nimi. Spoléhat bude samozřejmě na tradiční opory ofenzivy Lukáše Pecha, kapitána Milana Gulaše či Martina Hanzla. V kádru Jihočechů se však začínají ukazovat noví střelci. Po svém zranění se ihned zařadil mezi opory obránce Stuart Percy, který bodoval ve všech třech utkáních, do kterých naskočil po dlouhodobém poranění zápěstí. Po reprezentační pauze se střelecky nastartoval i Lukáš Vopelka, který na branku v Mladé Boleslavi navázal dvěma trefami v Hradci Králové, přesilovková trefa na konci druhé části navíc byla tou rozhodující. Kostky jsou vrženy, doražte podpořit Motor v posledním domácím klání tohoto roku!

Sestava Motoru z duelu s Hradcem Králové:
Strmeň – Vráblík, Štencel (A), Percy, Šenkeřík, Hovorka, Bindulis, Kachyňa – Gulaš (C), Pech, Dzierkals – Čachotský, Hanzl, Valský – Koláček, Toman, Přikryl – Karabáček, Vopelka, Tomeček.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....