Banes Motor České Budějovice
22.09.2022, Tomáš Kobera

Po domácích zápasech znovu ven. Motor hraje v pátek v Boleslavi

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Do nové sezóny nemohli českobudějovičtí hokejisté vstoupit lépe a po třech kolech se s plným počtem bodů vyhřívají na samotné špičce extraligové tabulky. Za čtvrtým zápasem Motor vycestuje na sever do Mladé Boleslavi, kde utkání ve ŠKO-ENERGO Aréně startuje v pátek v 17:30.

O soupeři - BK MLADÁ BOLESLAV

Bruslařský klub má za sebou oproti svému pátečnímu soupeři o jeden zápas méně a také na kontě první porážku. V úvodním utkání nového ročníku si sice Boleslav doma vyšlápla na pražskou Spartu, následně ale prohrála v Olomouci, kde se i přes výraznou střeleckou převahu prosadila pouze jedenkrát. Bruslaři se mohou zatím spolehnout na solidní obranu, když ve dvou duelech inkasovali pouze čtyřikrát. Dvě z pěti vstřelených branek vstřelil Jan Stránský, nejproduktivnějším hráčem týmu je se třemi asistencemi na kontě slovenská posila Róbert Lantoši.

Mladá Boleslav zaznamenala mezi sezónami hned několik změn v sestavě. Klub opustili například obránci Martin Ševc a Mitchell Fillman, z útočných řad pak zmizeli Miloš Kelemen, Adam Raška nebo Oscar Flynn.

Páteční soupeř Motoru ale také spoustu hráčů přivedl a mezi nimi třeba bývalé budějovické duo Martin Beránek a David Štich, brankáře Filipa Novotného nebo zmíněného Róberta Lantošiho. Nejvýraznější posilou je však zřejmě útočník se zkušenostmi ze zámořské NHL Pontus Aberg, který zatím na první extraligový bod čeká.

Sestava z posledního utkání: Krošelj – Jánošík, Pláněk, Pýcha, Lintuniemi, Jeřábek, Stříteský, Štich – Šmerha, Lantoši, Šťastný – Najman, Åberg, Kousal – Stránský, Fořt, Lunter – Bičevskis, Beránek, Eberle


Z kabiny Motoru

Jihočeský celek zatím v nové extraligové sezóně válí. Po třech kolech má plný počet devíti bodů a zcela zaslouženě mu patří první příčka. Motor začal sezónu stejně jako vloni na ledě třineckých Ocelářů, odkud si odvezl tři body za výhru 0:2. Následně doma sestřelil šesti brankami Kometu Brno a v úterý nasázel stejný počet gólů také litvínovské Vervě. Ve třech zápasech Budějovice vstřelily hned čtrnáct branek a skvěle chytající Hrachovina kapituloval pouze pětkrát. "Panuje tu dobrá nálada, střílíme hodně gólů, lidem se hokej, který předvádíme, musí líbit," těšil se zatím čtyřbodový Martin Hanzl (2G+2A) ze vstupu Motoru do sezóny. Na famózní úvod bude chtít českobudějovický celek navázat na ledě Boleslavi, k čemuž by mohli pomoct dva nejproduktivnější hráči dosavadního průběhu extraligy. Na čele je usazen kapitán Motoru Milan Gulaš se sedmi kanadskými body (5G+2A), Lukáš Pech má hned za ním pouze o bod méně (1G+5A). Oba zmínění hráči mají o motivaci do následujících zápasů postaráno. Lukáši Pechovi chybí k milníku 700 kanadských bodů už pouze 2 a Milanu Gulašovi zase zbývají 3 asistence do počtu 300 extraligových nahrávek v kariéře.

V českobudějovických řadách došlo před sezónou k mnoha změnám. Velmi příjemným objevem je jistě Mikuláš Hovorka, který se prosadil hned ve svém prvním extraligovém střídání na ledě Třince, na kontě už má také první asistenci z duelu s Kometou. Gólově se již stihli zapsat také Martinš Dzierkals a Filip Přikryl, dvě asistence má Jakub Strnad.

Sestava z posledního utkání: Hrachovina – Vráblík, Štencel, Bindulis, Hovorka, Šenkeřík, Kachyňa, Doudera – Přikryl, Pech, Gulaš – Doležal, Koláček, Tomeček – Karabáček, Hanzl, Dzierkals – Valský, Toman, Strnad

Trenér Jaroslav Modrý před Boleslaví

Jaký soupeř nás čeká v podobě Mladé Boleslavi?
V Boleslavi změnili před sezónou trenéry, přišel trenér, který si zakládá na pracovitosti a bojovnosti. Jde o dobře bruslící tým, který nám nedá ani kousek ledu zadarmo. Dá se očekávat, že na nás budou vyvíjet tlak, je to pracovitý tým, my na to musíme být připravení.

Kvůli zlomenině ruky tým přišel o Stuarta Percyho. Jaká je jeho situace? A je už připraven nastoupit Lukáš Vopelka?
Stuart bude chybět delší období, je po operaci zápěstí. Lukáš trénuje naplno, je připraven naskočit do hry.

Střídavé starty do Chomutova má vyřízeny Josef Koláček, co je účelem jeho startů v nižší soutěži?
Chceme mít s Chomutovem dobré vztahy, jedná se o ambiciózní klub, byť prozatím působí ve druhé lize. Josef z Chomutova pochází, dali jsme mu šanci reprezentovat klub, ve kterém vyrůstal. Pro takhle mladé kluky jako je on je jakýkoliv zápas bonusem, je pro něj dobré hrát. I když je to v tomto případě nižší soutěž, každé utkání ti může něco dát.

V prvních kolech se Motor prezentoval dobrou souhrou v přesilovkách. Věnovali jste jim v přípravě větší prostor?
Ano. Kluci si sedli, můj asistent David Čermák s nimi dělá vynikající práci, připravuje je. Kluci přišli a přicházejí na to, jak si vyhovět, jak si pomoct a jak přesilové hry využít. David udělal pár změn, které fungují. A naši hráči na přesilovce jsou kreativní, rozdíloví hokejisté. Musíme to zaklepat, zatím to funguje, jak by mělo.

Vzájemné zápasy 2021/22:
8. kolo: České Budějovice - Mladá Boleslav 1:6
23. kolo: Mladá Boleslav - České Budějovice 1:4
38. kolo: České Budějovice - Mladá Boleslav 2:1
46. kolo: Mladá Boleslav - České Budějovice 4:1

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....