Banes Motor České Budějovice
03.09.2021, Michal Špírek

Obránce Martin Bučko: Je to úleva, zkouška mě trochu svazovala

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Jednadvacetiletý obránce Martin Bučko uspěl na zkoušce a minimálně pro hokejový ročník 2021/2022 bude součástí kádru Motoru. Jak se těší na sezónu a jaké cíle před sebou má?

Máte za sebou úspěšnou zkoušku. Jak jste ji prožíval?
Když jsem se před sezónou vrátil do Pardubic, viděl jsem, že si budu muset něco najít, protože bych tam hrál málo. Nakoupily totiž hodně obránců. Ozval se mi agent s tím, že bych mohl jít na hostování do Budějovic, že o mě mají zájem. Na nic jsem se tak neohlížel a rovnou šel na zkoušku. Mám velkou radost, že se to nakonec podařilo, těším se na sezónu.

A jaké jste měl v průběhu try-outu pocity? Dalo vám zabrat přesvědčit trenéry, že si vás mají nechat v kádru?
Dalo mi to určitě práci (úsměv). Byl jsem, musím se přiznat, trochu nervózní, chvilku jsem si myslel, že to vůbec nemám jasné, že se možná vážně vrátím do Pardubic. Ale nakonec to pro mě mělo velmi pozitivní závěr.

Je to úleva, že už víte, na čem jste?
Ano! Velká úleva. A myslím, že se to odrazí i na mojí hře, že už budu úplně v pohodě a budu hrát svoji hru.

Takže vás fakt, že jste musel trenéry přesvědčit, svazoval?
Vlastně ano. Jsem už takový, trochu mě sváže to vědomí, že jsem na zkoušce, že to nemám jisté. Ale teď to už vím, budu tak hrát uvolněněji a těším se na práci.

Čeká vás druhá sezóna v dospělém hokeji. Loni jste část z ročníku strávil v první lize. Jaký cíl si před sebe dáváte pro letošek?
Chci odehrát celou sezónu v extralize v dresu Českých Budějovic. Být stále v prvním týmu a pravidelně hrát. To je jasný cíl.

Koučem týmu je bývalý špičkový obránce Jaroslav Modrý. Vnímáte to při jeho radách a požadavcích?
Je to určitě znát, mám od něho co okoukat. Co po mně hlavně vyžaduje, tak tvrdší hru. Tvrdší, než na kterou jsem byl dosud zvyklý. Tak se s tím snažím popasovat, zatím mi to moc nejde (úsměv). Doufám, že mu přes sezónu vyhovím. Budu muset přitvrdit, být přesně tím bekem, jakým byl on (úsměv). To po nás, obráncích, chce. Být tvrdší před bránou, klidně se i pobít. Doufám, že se to rychle přiučím a budu tvrdší, nepříjemnější pro soupeře.

Ještě jedna věc. Byl jste členem slovenského týmu na posledním mistrovství světa i nyní při úspěšné olympijské kvalifikaci. Olympiáda se koná v únoru roku 2022. Pokukujete tímto směrem?
Velmi pokukuji a budu se moc snažit, abych chytil úvod sezóny, aby mi vyšly první zápasy. Protože od nich se bude odvíjet, kdo na tu olympiádu nakonec pojede. Samozřejmě, že moje šance se snížila tím, že na olympiádu nakonec pojedou hráči z NHL. Při loňském šampionátu samozřejmě byla velká shoda náhod, že byla spousta hráčů zraněná a soupiska byla širší. Ale to se může stát znovu. A mohlo by se mi podařit udělat i olympiádu. Byla by to pro mě v kariéře velká věc.

Takže s nadsázkou, skoro jste si přál, aby šéfové NHL své hráče do Pekingu nepustili, ne?
(smích) To by pro mě bylo dobré, ale pro Slovensko je samozřejmě super, že mohou přijet. Já bych byl rád i jako náhradník, kdybychom na olympiádě udělali nějaký úspěch.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....