Banes Motor České Budějovice
01.05.2022, Tisková zpráva

Nový trenér a trio hokejistů, podepsal i Hrachovina!

ČESKÉ BUDĚJOVICE - S prvním květnovým dnem se naplno otevírá trh s hráči pro sezonu 2022-23. A stranou nezůstane pochopitelně ani Motor. První posily bude vidno na ledě i na lavičce. Odcházejícího Patrika Martince nahradí v roli asistenta trenéra, ale i hlavního skauta a sportovního ředitele akademie Motoru David Čermák. V brance bude vládcem i v dalších třech sezonách Dominik Hrachovina! Obranu Motoru vyztuží dvojice vysokých a důrazných mladých beků - jihočeským fandům dobře známý Ondřej Kachyňa a také dvacetiletý talent ze Slavie Mikuláš Hovorka. A první novou posilou v útoku je pak sedmadvacetiletý forvard s jihočeskými kořeny Vojtěch Tomeček (na fotce), který přichází z Olomouce.

Změna na trenérském postu následuje poté, co v Motoru rozvázal smlouvu dosavadní asistent Patrik Martinec. „Patrik nás po skončení základní části požádal o uvolnění pro příští sezónu s tím, že má několik zajímavých nabídek. Pro nás je nemožné, aby, navíc v tak vysoké sportovní funkci, pracoval kolega, který si není jistý svým angažmá v našem klubu a tím, že je stoprocentně soustředěný na práci v Motoru. Neexistovala tedy jiná alternativa řešení, než mu za jeho letošní služby poděkovat a hledat plnohodnotnou náhradu,“ vysvětlil odchod Patrika Martince generální manažer Stanislav Bednařík s tím, že konkrétní podoba kompenzace ze strany Sparty je v procesu řešení.

Náhrada je ale velmi zajímavá! Z postu sportovního manažera a hlavního trenéra kladenských Rytířů, které společně zastával poslední čtyři sezony, přechází do Českých Budějovic jedenapadesátiletý David Čermák. Bývalý výborný extraligový hráč po skončení kariéry v kladenském týmu prošel prakticky všemi trenérskými funkcemi, obrovské zkušenosti má i se sportovním vedením klubu, a tak bude hlavnímu trenérovi Modrému v tomto směru velkou oporou. Přesah jeho funkce i do mládeže pak zajistí potřebnou kontinuitu mezi akademií a A týmem. „Získali jsme na Davida velmi dobré reference, zájem o něj měly i jiné extraligové kluby, a tak jsme moc rádi, že si vybral naši nabídku,“ shrnul angažmá kouče, který Kladno hned dvakrát dovedl k postupu do extraligy, generální manažer Motoru.

Brankoviště Motoru bude mít v následující sezoně stejné osazenstvo jako v té uplynulé bronzové. Vedle nedávno podepsaných Strmeně a Malečka bude i nadále nejhlasitějším členem gólmanské sekce Dominik Hrachovina! Populární „Hrášek“ se v první sezoně na jihu Čech uvedl výborně a je tak bezesporu skvělou zprávou, že se Motoru upsal i na další tři ročníky! V sedmadvaceti letech je dvojnásobný finský mistr v ideálním věku, aby se stal velkou oporou.

Čtyřiadvacetiletý bývalý mládežnický reprezentant Ondřej Kachyňa už do A týmu Motoru ve čtyřech sezonách nahlédl. Poslední tři roky hrál ale zejména v Chance lize, kde letos v dresu Jihlavy dostával velkou porci minut a zodpovědnosti. A se svým týmem dokráčel až do baráže o extraligu. Tam sice Dukla nepostoupila, ale Kachyňa ano, když si vysloužil nový kontrakt v Motoru.

Ondřej Kachyňa je urostlý obránce, jeho nový kolega Mikuláš Hovorka je přesto ještě vyšší a těžší. 198 centimetrů a 101 kilogramů jsou na dvacetiletého hráče skutečně úctyhodné parametry. Mladík s pravým držením hole se letos prosadil do obrany Slavie a v první kompletní sezoně mezi muži si připsal na obránce vynikající čísla – 50 zápasů, 6 gólů a 20 kanadských bodů. Zaujal i sportovní vedení Motoru, a tak v ročníku 2022-23 může poprvé ochutnat extraligu.

A velmi zajímavé jméno přichází i do útočné vozby. Starším fandům bude příjmení Tomeček povědomé, v 80. letech hrával v obraně Motoru dvě sezony obránce Jan Tomeček. Jeho syn Vojtěch Tomeček teď může na svého otce při návratu na jih Čech navázat. Začínal v mládeži Milevska, poté si ho do dorostu vytáhly Karlovy Vary, kde ochutnal i nadnárodní MHL. Po čtyřech extraligových sezonách v karlovarském A týmu následovala jedna v Chomutově a další čtyři v Olomouci. Jako už zkušený borec s více než 300 extraligovými starty teď sedmadvacetiletý pravák, který už dvakrát oblékl i reprezentační dres, míří zpět na jih Čech, kde se hokej naučil.

Sportovní úsek Motoru se ani po těchto příchodech pochopitelně neukládá ke spánku, naopak jednání s dalšími posilami probíhají a ještě delší dobu probíhat budou. Nicméně z úspěšného týmu zůstali všichni brankáři, prakticky celá obrana i největší útočná esa. O několika odchodech už jsme informovali, ostatní hráči bronzového kádru jsou předmětem zájmu budějovického sportovního vedení a stejně je to s mnoha dalšími volnými hokejisty na přestupovém trhu. Motor se za obhajobou bronzu vydá opět v maximální možné síle!

Foto: Alena Zapletalová, hcolomouc.cz

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....