Banes Motor České Budějovice
24.03.2020, Denisa Józsová

Největší zbraní byla vzájemná důvěra a houževnatost, myslí si David Gilbert

Neměl to ze začátku sezóny vůbec lehké, dokonce se několikrát za sebou nevešel do základní sestavy. I proto začal David Gilbert mnohem více makat na tréninku a odměnou se mu stal návrat do sestavy. V průběhu sezóny dokonce trenér Prospal obnovil lajnu Novák - Gilbert - Endál, ve které chemie z loňské sezóny zůstala. I proto si kanadský útočník nakonec připsal třicet osm bodů v pětačtyřiceti zápasech, které ho nakonec vynesly na čtvrtou pozici v rámci týmového bodování!

Úvod sezóny pro Vás nebyl zrovna ideální, několikrát za sebou jste se totiž nevešel do základní sestavy. Jaký byl podle Vás důvod a jak jste se cítil? Byl ve hře i odchod z týmu?
Bylo to trenérovo rozhodnutí. Já jsem z toho samozřejmě radost neměl, ale o to více jsem se snažil makat na tréninku. Jediné, na co jsem se v tu chvíli soustředil, bylo dostat se zpět do základní sestavy, a to co nejrychleji.

Nakonec jste se ale prosadil do sestavy a Motor vyhrál ligu o parník, konkrétně o 44 bodů. Co se dá vůbec říct k takové dominanci v sezóně?
Rozhodně to byla výjimečná sezóna. Do každého zápasu jsme šli s tím, že ho chceme vyhrát. Hlavně jsme měli skvělou morálku v týmu.

V čem byla podle Vás největší síla týmu?
Naší největší silou pravděpodobně byla vzájemná důvěra, kterou jsme měli v celém týmu, a také houževnatost, kterou jsme měli po celou sezónu. Nikdy jsme nebyli úplně spokojení, chtěli jsme vyhrát každý zápas.

Letos jste nasázeli rovnou 269 branek, přičemž v dřívějších sezónách se žehralo právě na střeleckou efektivitu. Změnilo se něco v tréninku, že se to o dost zlepšilo?
Nemyslím si, že bychom někdy měli problém se střílením branek celou sezónu. Měli jsme nějaké talenty v týmu, avšak naše týmová morálka byla naší největší výhodou. Celý rok jsme pracovali jako tým. Každý z nás si letos prožil solidní sezónu.

V průběhu sezóny se vrátila osvědčená lajna z loňského ročníku Novák – Gilbert – Endál. Pomohlo Vám to nějak? Vaše lajna bodovala pravidelně, hráli jste spolu i přesilové hry…
Tak určitě mi to pomohlo, jelikož ta chemie byla mezi námi už od konce minulé sezóny. Věděli jsme, kdo z nás je jakým typem hráče. Martin Novák je ten dříč, který nikdy nic nevzdává. Lukáš Endál je naopak ryzí střelec. Sedli jsme si navzájem opravdu dobře.

Nakonec jste si připsal ve 45 zápasech 38 bodů. Jste s tím spokojený?
Nikdy nejsem spokojený se svými čísly, vždy mohou být lepší.

Před plánovaným startem play-off jste se absolvovali soustředění ve Frymburku. Měli jste nějaké náznaky, které hovořily o tom, že je ve hře zrušení vyřazovacích bojů?
K nám to přišlo opravdu velmi rychle. Byli jsme totiž srozuměni s tím, co se děje kvůli viru, ovšem během dvou dnů se všechno změnilo. Během chvilky jsme tak přešli od příprav na vyřazovací boje k jejich zrušení.

David Gilbert v sezóně 2019-2020:

Body: 38 (16+22)
+/-: +19
Střelecká úspěšnost: 13,91%
Průměrný čas na ledě: 14:21
Vhazování: 330/584 (56,51%)
Trestné minuty: 81 minut

Jak jste nakonec reagovali na to, že se play-off zrušilo, tím pádem Motor se souhlasem všech týmů druhé ligy postoupil do extraligy? Jaké jste měli v tu chvíli pocity, dokázali jste se vůbec nějak více radovat nebo jste měli spíše smíšené pocity?
Postoupili jsme do extraligy, což byl náš předsezónní cíl, ale tato situace vzala pryč veškeré nadšení z vítězného play-off a sdílení těchto pocitů s fanoušky. Nemyslím si, že zrovna tohle byla cesta postupu, kterou si fanoušci představovali.

Ve hře byla i varianta play-off bez diváků… Co byste říkal tomu, kdyby se na to přistoupilo?
Ani trochu by se mi to nelíbilo! Neumím si představit hraní bez diváků, a to navíc ve vyřazovacích bojích. Vždyť právě v play-off jsou diváci hnacím motorem týmu. Pokud by se to schválilo, bylo by to opravdu „ujeté“.

Už jste stihli tento postup oslavit nebo to z důvodu nařízení vlády necháváte na později?
Právě z důvodu nařízení vlády jsme tento postup nemohli tento postup nějak více oslavit. (Pozn. red.: V současné době se David Gilbert již nachází ve svém domovském městě).

Už máte za sebou pohovor u hlavního trenéra. Budete tedy v příští sezóně pokračovat v Motoru? Pokud ano, jak se těšíte na extraligu a co od ní očekáváte? Pokud ne, tušíte, kam povedou vaše kroky? Případně na co budete nejvíce v dresu Budějovic vzpomínat?
Ano, zahraji si za Motor i v příští sezóně! Máme v plánu se připravovat stejně jako na nedávno skončenou sezónu. Chceme být znovu ten energický tým. Uvidíme, jak to nakonec celé dopadne, ovšem všichni se na to samozřejmě těšíme.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....