Banes Motor České Budějovice
12.06.2021, Michal Špírek

Motoráci se u maturity vyznamenali!

ČESKÉ BUDĚJOVICE — ...a vyznamenali se v tom nejlepším slova smyslu - jak Ivan Lytvynov, tak Václav Svach a Jakub Čížek v červnové zkoušce dospělosti v uplynulém týdnu uspěli a u maturity prospěli s vyznamenáním.

Útočník Jakub Čížek přiznává, že byl z maturity na Střední škole polytechnické, obor požární ochrana, dost nervózní. A přípravu nepodcenil, s intenzivním učením na otázky maturity začal zhruba měsíc před zkouškou. "Jak mi to šlo na škole v průběhu studia? Tak, že jsem byl na trojkách," směje se Čížek s vysvětlením, že jeho absence byla velmi vysoká. Se složením maturity, navíc se samými jedničkami, mu spadl kámen ze srdce. "Úleva to byla obrovská. Maturitu jsem oslavil s kamarády, rodinou a spolužáky, moc jsem si to užil. Teď udělám všechno pro to, abych se ukázal a dostal do týmu," upíná Čížek po studijních povinnostech svou pozornost zpět k hokeji. Se studiem ale nekončí, hlásí se na kombinované studium kondiční trenér/trenér.

Obránce Václav Svach je studijně nadaný, maturitu složil po čtyřletém studiu na Gymnáziu Česká. "Škola je kousek od zimáku, což mi přišlo vhod, když jsem chodil z dopoledních tréninků," usmívá se obránce. "Škola je pro mě důležitá, protože vzdělání mi nikdo nikdy nevezme a můžu z něj pouze těžit. Snažil jsem se tedy studiu věnovat maximum stejně jako hokeji," říká Svach. Také on byl ohodnocen při maturitě samými výbornými, přestože si vytáhl nechtěné otázky. "Maturoval jsem z fyziky a matiky a v obou předmětech jsem měl jednu otázku, kterou jsem si nechtěl vytáhnout. Nakonec jsem chytil obě, ale všechno dobře dopadlo," hodnotí dnes už se smíchem Svach, který složení maturity také patřičně oslavil: "Slavili jsme s celou třídou hned v den, co jsem maturoval, protože jsem byl mezi posledními. Nakonec byly oslavy možná náročnější než samotná maturita."

Že je Svach hráčem Motoru se na Gymnáziu Česká vědělo. "Všichni učitelé na škole věděli, že jsem hokejista, protože jsem často chyběl na hodinách kvůli tréninkům. Dopsal jsem vždy potřebné testy a nikomu to nevadilo. Při samotném zkoušení na to řeč nepřišla, ale jindy jsem s některými učiteli, kteří Motoru fandí, hokej probíral," přibližuje osmnáctiletý bek. Ten má hned dvě možnosti, kam zamířit na vysokou školu, dostal se na Jihočeskou univerzitu (obor Biofyzika) a na ČVUT (jaderná fyzika). Kam jeho další kroky zamíří určí i to, zda se mu podaří přesvědčit trenéry áčka Motoru pro příští sezónu a zda se dostane do týmu. " Určitě plánuji pokračovat ve studiu na vysoké škole. Zatím nevím kde, ale studentem zůstanu," má jasno Svach.

U maturity se bezchybně zadařilo i Ivanu Lytvynovi. I on chce pokračovat se studiem a vybírá ze dvou vysokých škol.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....