Banes Motor České Budějovice
04.02.2023, Tomáš Kobera

Motor se v neděli porve o body na Hané

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Hokejisté Motoru narazí v dalším zápase na osmou Olomouc, která stále pomýšlí na přímý postup do play-off. Budějovice naopak bojují o účast v předkole a utkání pětačtyřicátého kola, které na Zimním stadionu v Olomouci startuje v neděli od 17:00, bude tak pro oba celky velmi důležité.

O soupeři - HC Olomouc

Hokejisté Olomouce po vynikající první polovině sezóny v posledních týdnech tápou a momentálně se nachází na osmém místě se ziskem šedesáti čtyř bodů. V předešlých třech kolech Hanáci nebodovali a za posledních dvanáct duelů zapsali pouze tři výhry. Naposledy tým vedený koučem Janem Tomajkem nestačil v Pardubicích na lídra extraligy a svou šestibodovou ztrátu na čtvrté místo se pokusí snížit před svým publikem, kde v této sezóně získal většinu bodů.

Pouze pět extraligových týmů si drží úspěšnost přesilových her nad dvaadvacet procent a jedním z nich jsou právě olomoučtí Kohouti. Naopak v početních nevýhodách je to velká bída, jelikož žádný tým v celé lize nemá horší procento ubráněných oslabení. Tato statistika zcela jistě přispěla tomu, že za posledních patnáct kol nenajdeme v extralize celek s horší formou.

Mora se i v další sezóně opírá o výkony svého nejproduktivnějšího hráče, kterým je s 29 body jednatřicetiletý Jan Káňa (11G+18A). Pouze o dva kanadské body za ním zaostává Lukáš Nahodil (13G+14A) a o dalších šest pak kapitán týmu Jiří Ondrušek (6G+15A).

Sestava Olomouce z posledního utkání:

Lukáš (Konrád) – Ondrušek (C), Dujsík, Rašner, Škůrek, Mareš, Švrček, Černý – Káňa (A), Knotek (A), Bambula – Klimek, Nahodil, Musil – Plášek, Kusko, Navrátil – Olesz, Anděl, Rutar.

Z kabiny Motoru

Jihočeši ve čtvrteční předehrávce čtyřiačtyřicátého kola neuspěli na svém ledě proti Hradci Králové, když po dvou smolných brankách prohráli 2:3. Za Motor se v přesilových hrách prosadili Roman Vráblík a Milan Gulaš. Českým Budějovicím patří stále třináctá pozice za jednapadesát bodů, ze kterých pouze čtrnáct získaly na ledech soupeřů, což je mezi extraligovými týmy vůbec nejhorší bilance. V posledním vzájemném střetnutí obou soupeřů to ale byl Motor, který bral tři body za domácí vítězství 4:2.

Právě dva zmíněné přesilovkové góly Budějovic z předešlého duelu s Hradcem zaokrouhlily procentuální úspěšnost využití početních výhod na číslo dvacet. V přesilových hrách Motor nasázel již pětatřicet branek a více jich má na kontě pouze Třinec. Zlepšení by však vyžadovala hra v oslabení, jelikož, i přes pozici pátého nejméně trestaného celku ligy, inkasovalo v početních nevýhodách v celé extralize více branek pouze poslední Kladno.

Asistencí proti Mountfieldu se na čele kanadského bodování soutěže osamostatnil Lukáš Pech (8G+33A), který rovněž zvyšuje svůj náskok v tabulce nahrávačů. Českobudějovický kapitán Milan Gulaš (18G+17A) se vyrovnávacím gólem na 2:2 samotnému čelu produktivity přiblížil. Parádní ránou se pak v přesilovce blýskl Roman Vráblík (4G+9A), jenž čtvrtým gólem v sezóně vyrovnal své extraligové maximum.

Sestava Motoru z posledního utkání:

Hrachovina (Strmeň) – Štencel (A), Vráblík, Šenkeřík, Percy, Bindulis, Kachyňa, Hovorka – Čachotský, Pech (A), Gulaš (C) – Vondrka, Hanzl, Valský – Dzierkals, Toman, Doležal – Strnad, Raška, Tomeček.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....