Banes Motor České Budějovice
včera, Josef Hnidzik

Motor se chce proti Plzni nakopnout k lepším výsledkům

První čtvrtina soutěže pomalu míří ke svému konci. Poslední domácí zápas před odvetami odehraje Motor v Budvar aréně proti Plzni. Duel s posledním celkem extraligy se u soutoku Vltavy a Malše odehraje v pátek 18. října s plánovaným úvodním vhazováním v 17.30. Lístky na důležitý souboj můžete kupovat ZDE.

Banes Motor ČB

Jihočechům úvod sezony nevyšel podle představ a je třeba začít bodovat. Po slibném úvodu korunovaném vítězstvím nad Pardubicemi se partě Ladislava Čiháka podařilo bodovat jen v jednom ze sedmi střetnutí. Pětizápasovou šňůru porážek Motor přetrhl pátečním triumfem nad kladenskými Rytíři, k níž pomohl bezchybný Milan Klouček, jenž lapil všech 25 pokusů Středočechů a zaznamenal své druhé čisté konto v tomto ročníku. Na nadějný výkon však Budějovičtí navázat nedokázali a v následujícím kole podlehli na královéhradeckém stadionu domácímu Mountfieldu 1:4. Jediným pozitivem posledního zápasu tak byla premiérová soutěžní branka v dresu Motoru z hole slovenského mladíka Mateje Kašlíka. V duelu pod Bílou věží postrádal kouč Čihák své dvě ofenzivní opory, Branta Harisse a nejlepšího střelce loňské sezóny Jana Ordoše. Harris už naplno trénuje s týmem a od doktorského týmu má zelenou ke startu, nyní tak závisí především na jeho pocitu, kdy se bude cítit stoprocentně připraven naskočit do zápasu. Ordoš má po inkasované ráně pukem naštípnutou kost v noze, příští týden jde na kontrolu, která napoví více o délce jeho absence.

Nejvíce svěřence Ladislava Čiháka "tlačí bota" v ofenzivě. Jihočeši v dosavadních deseti odehraných zápasech vstřelili pouhých sedmnáct branek. Jedním z důvodů mizerného českobudějovického útoku mohou být i přesilové hry. Jihočeši využili jen necelých 14 % svých početních převah. Klubové kanadské bodování vede kapitán Milan Gulaš, který se po dvoubrankovém představení v posledním domácím zápase proti Kladnu osamostatnil v čele tabulky s bilancí čtyř gólů a tří asistencí. Do posledního souboje v Hradci Králové v brance nastoupil Milan Klouček. Právě bitva na východě Čech rozbila dosavadní zajetý scénář o střídání brankářů po dvou odehraných zápasech. Pro Kloučka to byl již třetí start v řadě v úvodu střetnutí. Vytáhlý gólman ale ve své svatyni vydržel jen třetinu, po třech inkasovaných brankách ho vystřídal kolega Strmeň.

České Budějovice mají na souboje s plzeňskou Škodovkou relativně dobré vzpomínky. V loňské sezóně se týmu z jihu Čech povedlo proti pátečnímu soupeři získat hned 9 z 12 možných bodů. Jediné zaváhání přišlo v polovině ledna na plzeňské půdě. Od návratu do extraligy sehrál Motor doma proti Plzni osm střetnutí, pouze jednou odcházel bez jediného získaného bodu. Konkrétně hned v tom prvním hraném 15. listopadu 2020. Ve zbylých sedmi duelech budějovičtí hokejisté vždy uhráli minimálně bod.


Sestava Motoru v zápase v Hradci Králové:

Klouček (21. Strmeň) – Štencel, Vráblík, Cibulka, Reilly, Doudera, Kachyňa, Bukač – Přikryl, Kondelík, M. Beránek – Olesen, Pech, Gulaš – Kovařčík, Toman, Valský – Kašlík, Koláček, Adam Kubík.

HC Škoda Plzeň

Plzeňští touží zapomenout na loňskou nepovedenou sezónu. Tým ze západních Čech po základní části skončil až dvanáctý, což znamenalo poslední vstupenku do play - off. To však pro Škodovku skončilo v nejkratším možném termínu, hned v předkole totiž byla vyřazena Litvínovem, Vervě k postupu stačily pouhé tři zápasy. Vedení klubu proto před současným ročníkem provedlo řadu zásadních změn. Tou největší byla výměna na trenérském postu, Petra Kořínka nahradil Josef Jandač, dobře známý českobudějovickým fanouškům z působení mezi lety 2004 - 2008, kdy nejprve dostal Jihočechy z hokejového podpalubí zpět mezi elitu, a následně třikrát v řadě až do semifinále extraligy. K velkým pohybům došlo i v hráčském kádru. S městem piva se loučil například Aleksi Rekonen, s nímž do Mladé Boleslavi cestovalo 28 kanadských bodů z uplynulého ročníku, jeho jmenovec Laakso či Milan Klouček, nyní působící na jihu Čech. Plzeňské brankoviště už dále nehájí ani Samuel Hlavaj, což Západočechy vedlo k úkolu sehnat novou gólmanskou dvojici. Svatyni Plzně tak nově kryjí Dávid Hrenák a Nickem Malíkem, který na západ zamířil z finského Kookoo. I v řadách před maskovanými muži proběhly zajímavé změny. Defenzivu by měl vylepšit Kristians Rubins, střelec bronzové branky Lotyšska na MS 2023 v Tampere. Ofenzivu pak mj. velezkušený Jakub Klepiš či Dominik Simon, kterého mají příznivci Motoru stále v živé paměti.

Naději, že rozsáhlé čachry povedou ke kýženému výsledku, dala Plzeňským letní příprava, v níž Indiáni sehráli devět střetnutí, ale pouze v jediném okusili hořkost porážky, když na vlastním ledě podlehli svému západočeskému rivalovi z Karlových Varů. Zbývajících osm duelů zakončil Jandačův výběr úspěšně, včetně generálky na sezónu v Soběslavi, kde v prodloužení Škoda udolala českobudějovický Motor, rozhodující branku vsítil již zmiňovaný Simon.

Formu z letní přípravy si však Západočeši do startu soutěže nepřenesli. V prvním kole si sice odvezli cenné dva body z Vítkovic, z následných deseti duelů pak svěřenci Josefa Jandače dokázali zvítězit pouze dvakrát, jen jednou pak modrobílí brali plný bodový zisk (doma s Brnem po výsledku 3:1). Plzeňskou krizi následně prohloubily poslední dva výjezdy na led soupeřů. Nejdříve Škoda prohrála derby v Karlových Varech (6:1), o dva dny později nestačila na Pardubice (5:0). S devíti body se tak klub Martina Straky nachází na posledním místě, o skóre za třináctým Motorem. Západočechy trápí především útok, společně s Českými Budějovicemi vstřelili nejméně branek (17). V Plzni se naopak mohou pyšnit skvělou prací v oslabení, Škodovka ubránila hned 88,57 procent přesilovek soupeřů. Žádný extraligový celek nemá v této kategorii lepší čísla.


Sestava Plzně v zápase v Pardubicích:

Malík (Hrenák) – Malák, Zámorský, Skok, Merežko, Piskáček, Dujsík, Pšenička – Simon, Lalancette, Lev (A) – Schleiss (C), Klepiš (A), Holešinský – Söderlund, Mertl, Matýs – Urban, Pitule, Hauser.

Vzájemné zápasy v loňské sezóně:

HC Škoda Plzeň - Banes Motor ČB 0:1

Banes Motor ČB - HC Škoda Plzeň 4:1

HC Škoda Plzeň - Banes Motor ČB 4:3

Banes Motor ČB - HC Škoda Plzeň 4:3

Sociální sítě

PREVIEW ??| První čtvrtina soutěže pomalu míří ke svému konci. Poslední domácí zápas před odvetami odehraje Motor v Budvar aréně...

Už zítra čeká Motor důležitý zápas s Plzní. Vstupenek na zápas je stále dostatek...

60. narozeniny dnes slaví bývalý českobudějovický útočník Roman Stantien. V A týmu hrál v sezoně 2006-07 celkem 19 zápasů,...

Stále můžete hlasovat pro naše malé Motoráky v anketě Puky pomáhají od Kaufland Česká republika????????

×
×
Dnes v 17:30 | Muži
Banes Motor České Budějovice
HC Škoda Plzeň
×
×
Dnes v 12:15 | U20
Motor České Budějovice
HC ZUBR Přerov