Banes Motor České Budějovice
25.12.2022, Roman Kokoš

Motor odehraje sváteční utkání na ledě Hradce

Závěr roku zatím Motoru nevychází optimálně. Náš tým se tak na druhý svátek vánoční utká s Hradcem Králové o důležité body. Jak si povede Motor pod novým trenérským vedením? Začátek zápasu je naplánován na pondělní 16. hodinu.

Z kabiny Motoru

Motoru se po reprezentační přestávce nepodařily dva zápasy. Výjezd do Boleslavi ani poslední předvánoční duel s Litvínovem se týmu nepovedl. Po domácí ztrátě se tak vedení českobudějovického klubu rozhodlo pro změnu v trenérském obsazení. V pondělí tak již bude stát na lavičce jako hlavní trenér dosavadní asistent David Čermák a po ruce mu bude Roman Fousek.

Pro zlepšení svého postavení v tabulce musí Motor začít pravidelně sbírat body i z venkovních hřišť. V dosavadním průběhu soutěže venku získal pouze 18 % možných bodů.

Sestava Motoru z utkání s Litvínovem:

Hrachovina (Strmeň) – Štencel (A), Vráblík, Bindulis, Percy, Šenkeřík, Hovorka, Gazda – Strnad, Hanzl, Gulaš (C) – Dzierkals, Pech (A), Valský – Čachotský, M. Toman, Přikryl – Drančák, Vopelka, Tomeček.

O soupeři – Mountfield HK

Hradec Králové letos neprožívá tak povedenou základní část, jakou byla v jeho podání ta loňská. Nepříznivé výsledky v domácí soutěži si částečně vynahradil v Lize mistrů, kde po odehrání základních skupin zůstal jako poslední český zástupce. Po zdolání Färjestadu v osmifinále narazil v dalším kole na švýcarský Zug, kterému podlehl v prodloužení odvetného zápasu. Vyřazení z evropské soutěže však tým neoslabilo. Od přesvědčivé výhry ve východočeském derby na začátku prosince Hradec v extralize neprohrál. Aktuálně se pohybuje na příčkách zaručující účast v předkole play-off.

Co se týká složení hráčského kádru, Mountfield je známý tím, že do svojí sestavy nasazuje větší počet hráčů jiné než české národnosti. Pokud nebudeme počítat dvojčata Klímova, nastoupilo do jeho zápasů v letošní sezóně celkem 11 cizinců.

Roli lídra v letošní sezóně naplňuje bývalý reprezentant Jakub Lev, držitel rekordu v počtu odehraných extraligových zápasů bez přerušení. Aktuálně nastoupil do 629 zápasů v řadě a svoje prvenství dále navyšuje. V produktivitě ho doplňuje jeho spoluhráč z první útočné formace Christophe Lalancette. Do dobré formy se v posledním měsíci dostal slovenský útočník Oliver Okuliar, ten se v prosinci drží na průměru jednoho gólu na zápas. Dalším útočníkem stojícím za pozornost je určitě Jordann Perret. Účastník květnového MS ve francouzských barvách na začátku sezony nebyl k dispozici a do sestavy se vrátil teprve před Vánoci.

V obraně tým spoléhá především na trojici McCormack, Blain a kapitána Filipa Pavlíka, jenž spojuje držení hole na stejné straně a útočné pojetí hry. V brankovišti zatím letos dostává větší prostor Fin Kiviaho před posilou z Boleslavi Janem Růžičkou. Tomu se proti Budějovicím v dosavadní kariéře poměrně daří. Z jedenácti odchytaných zápasů zvítězil osmkrát a celkově v těchto střetnutích zaznamenal úspěšnost svých zákroků 92,8 %. Budeme tedy s očekáváním v zápise sledovat, koho domácí trenéři nakonec postaví od úvodu do branky.

Sestava Mountfieldu z utkání s Kladnem:

J. Růžička (Kiviaho) – Jank, McCormack, Marcel, Blain, Rosandić, F. Pavlík (C), Piegl – Cingel, Lalancette, Lev (A) – R. Pavlík, Pilař, Okuliar – Perret, Kev. Klíma, Jergl – Doležal, Štohanzl, Kel. Klíma.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....