Banes Motor České Budějovice
03.12.2022, Adam Černý (TAB)

Motor míří na západ Čech, uspějí Jihočeši podruhé v řadě?

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Série venkovních zápasů pokračuje. Hokejisté českobudějovického Motoru po důležitém vítězství na Kladně zamíří tentokráte na západ Čech, kde v neděli vyzvou Plzeň. Úvodní buly zápasu bude vhozeno v plzeňské LogSpeed CZ Aréně v 16:30.

O soupeři - HC ŠKODA PLZEŇ

Západočeši nevstoupili do probíhajícího ročníku ideálně, což hned po druhém ligovém kole odnesla trenérská dvojice Baďouček a Říha mladší. Na lavičku usedl Petr Kořínek, jemuž je po ruce Martin Straka s Františkem Bombicem, a postupně začali Plzeňští tabulkou stoupat vzhůru. Západočeši prožívají aktuálně nejpovedenější období sezony. Indiáni totiž dokázali zvítězit v posledních čtyřech duelech a vyhoupli se již na pátou příčku tabulky. Plzeňští si postupně poradili s hradeckým Mountfieldem, Třincem, Litvínovem a naposledy uspěli ve čtvrteční předehrávce 25. kola v Mladé Boleslavi. Bruslařům nedovolili Indiáni ani jednou skórovat a odvezli si plný počet bodů po fotbalovém výsledku 1:0. Plzeňské však zdobí i ofenziva. Během pětadvaceti duelů totiž nasázeli už osmašedesát branek, což je v počtu nastřílených branek řadí na třetí příčku tabulky.

Individuálně se nejvíce daří Petru Kodýtkovi, který má na svém kontě již dvaadvacet bodů za osm branek a čtrnáct asistencí a patří mu osmé místo produktivity celé soutěže. O dva body za ním je finská předsezonní akvizice Aleksi Rekonen, který k devíti brankám přidal jedenáct asistencí. Trojici nejproduktivnějších plzeňských hráčů uzavírá další posila, jenž dorazila před probíhajícím ročníkem, Kryštof Hrabík s devatenácti body. V brankovišti se o svůj čas dělí dvojice Dominik Pavlát a Miroslav Svoboda. Více odchytaných duelů má zatím druhý jmenovaný, který je na tom i statisticky lepší než jeho kolega. Sedmadvacetiletý Svoboda si po čtrnácti duelech, ve kterých naskočil, drží úspěšnost zákroků přes 92 %! Dominík Pavlát se během jedenácti duelů vyšplhal se svou úspěšností zatím lehce přes 91 %.

Sestava Plzně z utkání s Mladou Boleslaví:

Svoboda (Pavlát) – Zámorský, Baránek, Kaňák, Piskáček, Kvasnička, Budík – Hrabík, Kodýtek, Schleiss – Holešinský, Malát, Suchý – Rekonen, Mertl, Lang – Adamec, Bitten, Dvořák.

Z kabiny Motoru

Jihočeši budou chtít v neděli navázat na povedené páteční klání s Kladnem, kde uspěli vysoko 6:1. Pro svěřence Jaroslava Modrého šlo o venkovní výhru po deseti duelech na hřištích soupeřů, tak dlouho už Jihočeši nehodlají čekat. Šance na další zisk bodů budou mít v Plzni, se kterou se utkali v této sezoně jednou. 20. října se v Budvar Aréně po dramatickém boji radovali Českobudějovičtí, kteří zvládli nájezdové drama a brali dva body po výhře 3:2. Díky výhře nad kladenskými Rytíři se českobudějovický celek odlepil ode dna tabulky, dokonce se posunul na příčky zaručující předkolo play-off. Aktuálně Motor má na svém kontě osmadvacet bodů, patří mu dvanáctá pozice tabulky s tříbodovým náskokem na již zmíněné Kladno a Litvínov, pouze bod poté ztrácí Jihočeši na hradecký Mountfield. To svědčí o tom, jak je tabulky v probíhající sezony vyrovnaná a opravdu každý bod rozhoduje.

Těsně před pátečním duelem získal Motor na střídavé starty z druholigového Tábora dobře známého Karla Plášila, který naskočil v duelu s Kladnem a hned po necelé minutě zaznamenal asistenci na branku Milana Gulaše. „Bylo to pro mě těžké. Já jsem ještě před pár dny pracoval na stavbě a hned jsem naskočil do extraligového zápasu, takže jsem se snažil hrát co nejjednodušeji, abych neudělal nějakou chybu. Jsem moc rád, že se po dlouhé době konečně podařilo vyhrát venku,“ reagoval po utkání osmadvacetiletý klubový odchovanec, který by měl být k dispozici i v nedělním klání. Naopak trenér Jaroslav Modrý stále nemůže počítat se službami Michala Vondrky, Stuarta Percycho a od utkání s Vítkovicemi i Kristoferse Bindulise.

Sestava Motoru z utkání s Kladnem:

Strmeň (Hrachovina) –Vráblík Štencel, Hovorka, Šenkeřík, Gazda, Plášil, Hail – Valský, Pech, Dzierkals – Gulaš (C), Hanzl, Strnad – Přikryl, Toman, Čachotský – Karabáček, Vopelka, Tomeček.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....