Banes Motor České Budějovice
22.06.2022, Michal Špírek, foto Jan Škrle

Motor a fotbal. Kdo z hráčů to s míčem umí nejlépe?

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Kdepak brusle, kdepak hokejka, kdepak puk. V letním období budou mít fanoušci šanci spatřit motoráky i v jiném sportovním odvětví. Vybraní hokejisté se totiž představí na fotbalovém hřišti.

Jako každoročně ani letos nebudou totiž chybět v programu suché přípravy fotbalová utkání, která hráčům slouží jako zpestření letní dřiny.

Motoráky v kopačkách můžete v létě potkat na třech akcích. V Nemanicích, kde se představí jedenáctka převážně mladších hráčů. Ve stejný den trojice hráčů Motoru nastoupí na Hluboké a poslední fotbalovou akcí bude zápas ve Strunkovicích. Tam si Motor zahrál i v loňském roce. "A bylo moc fajn, pěkné odpoledne," těší se asistent trenéra Roman Fousek na 17. července.

Ten si mohl hráče prohlédnout při fotbálku na nedávném týmovém soustředění ve Frymburku, v rámci kterého si proti sobě motoráci zahráli. "Byl jsem překvapen, kupodivu se na to dalo dívat," hodnotí s úsměvem Fousek s tím, že miniutkání měla potřebný náboj i díky sázkám, které byly ve hře a dodaly hráčům dávku motivace.

A kdo je nejlepším fotbalistou z řad motoráků? Fotbalovým talentem se může pochlubit třeba Zdeněk Doležal, Filip Přikryl, z mladých hráčů se na frymburském trávníku ukázal například Jan Vavřík. Ale Roman Fousek má o motoráckém fotbalovém králi jasno: "Lukáš Pech. Suverénně náš nejlepší fotbalista. Ten na co sáhne, to mu jde."


Lukáš Pech: Na fotbale mě strkali na stopera

A protože Roman Fousek nebyl jediným, kdo fotbalový talent Lukáše Pecha vychválil, položili jsme osmatřicetiletému útočníkovi pár dotazů.

Jak jste k fotbalovému umění přišel?
Do nějaké šesté sedmé třídy jsem fotbal hrával. Prolínalo se mi to s hokejem, oba sporty jsem střídal. Hrával jsem za Spartak Jihlava, dnes už je klub přejmenovaný na Vysočinu Jihlava.

Poté jste se tedy rozhodl naplno věnovat už jen hokeji?
Na fotbale mě furt strkali na stopera, sice jsem nebyl žádné velké postavy, ale nějak jsem si to tam odehrál. Později mě dali do zálohy. Ale v hokeji jsem dával gólů přece jen víc. V jednu chvíli jsem se ale dokonce chtěl rozhodnout pro fotbal místo hokeje, že bych to chtěl zkusit, ale nakonec převážilo to, že v hokeji se mi dařilo více a zůstal jsem už jen u něj.

Fotbálek jste si s Motorem zahráli na soustředění, tak kdo se vám zamlouval, co se fotbalových dovedností týče?
V mém týmu byl Filip Přikryl a Remtič, ty jsem si vybral já a hráli velmi dobře (úsměv). Ale jinak je na fotbal šikovných hodně hráčů, třeba Ďolík, Tomič.

Půjdete si zahrát za Motor některý z naplánovaných fotbalových zápasů, nebo se takovým utkáním raději chcete z opatrnosti vyhnout?
Já si chodím kopnout s klukama ze Sparty i teď, když mi zavolají, že mají někde zápas. Myslím, že ve Strunkovicích bych mohl být. Šetřit se při zápase rozhodně nebudu, beru to jako trénink, jestli mám běhat někde na pásu v posilovně, to si raději zahraju fotbal.

Máte kamarády mezi profesionálními fotbalisty?
Že bych se s některými fotbalisty pravidelně vídal, to ne. Ale v týmu hraju třeba se sparťanskou legendou Jiřím Novotným, občas chodí Jarda Blažek, sejdeme se ale jen na těch občasných zápasech.

Jste fotbalovým fanouškem?
Abych se přiznal, fotbal nějak extra nesleduju. Že bych si doma sedl k televizi a koukal na fotbal, to vůbec, to už musí být něco extra, typu finále Ligy mistrů nebo mistrovství. Jinak fandím Spartě, té se tedy dlouhodobě nedaří, ale hlavně dobrému fotbalu, kdy jsem rád, když nějaký český tým udělá úspěch na mezinárodní scéně. V kabině se kluci o fotbalu občas baví, ale já se do toho moc nezapojuju, jen, když si chci do někoho rejpnout. (úsměv)

Zastihl jsem vás zrovna na fotbalovém tréninku vašeho syna. Hokej ho nelákal?
Danymu je osm a hraje fotbal, chodím s ním na tréninky dvakrát do týdne. Baví ho to, je rychlý, tak uvidíme. Hlavně chceme, aby se dobře učil. Do hokeje se mu střídavě chce a nechce. Pak mám dvojčata, která teď půjdou do první třídy. Mikyho hokej baví strašně, pořád nosí helmy a brankářské věci, je sportovně nadaný. Štěpánek mě strašně překvapil, myslel jsem, že na sporty moc není, ale při Danyho trénincích chodím běhat na ovál a posledně se mnou Štěpánek uběhl nějakých jedenáct koleček, v rychlosti, až jsem mu musel zakázat pokračovat, abychom to nepřehnali.

Tak to vypadá, že budete mít v případě tří nejmladších synů jednoho kluka na fotbale, jednoho na hokeji a jeden bude běhat maratony...
No, ideální by bylo, aby dělali jeden sport. (úsměv) Ale ať si vyberou, hlavně ať je to baví, pro nás je důležité, aby měli vzdělání, byli spokojení a měli hezké dětství.

Lukáš Pech si s míčem rozumí.


Fotbalové zápasy Motoru:

sobota 25. června: Nemanice - Motor (15:00), ve stejný den se konají oslavy výročí 100 let od založení fotbalového klubu Hluboká nad Vltavou, od 17:00 se bude hrát utkání mezi Hlubokou a týmem osobností, ve kterém nebude chybět ani trojice zástupců Motoru

neděle 17. července: Strunkovice nad Blanicí - Motor (15:00)

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....