Banes Motor České Budějovice
31.01.2024, Michal Špírek

Mikuláš Hovorka se představí i na Švédských hokejových hrách!

Dvaadvacetiletý obránce Motoru Mikuláš Hovorka byl nominován na Švédské hokejové hry, neboli Beijer Hockey Games. V pořadí třetí turnaj Euro Hockey Tour se odehraje od 8. do 11. února v Karlstadu. Hovorka už si zahrál na prosincových Švýcarských hokejových hrách, na listopadovém Karjala Cupu měl Motor v nominaci rovněž zastoupení, a to v podobě útočníků Jana Ordoše a Adama Kubíka.

Mikuláš Hovorka si premiérově zahrál v reprezentaci na posledním turnaji Euro Hockey Tour. V rámci Švýcarských hokejových her odehrál dva zápasy. Nyní se dočkal pozvánky i na Švédské hokejové hry. Hovorka je s patnácti body nejproduktivnějším obráncem Motoru, dlouhodobě má nejvyšší čísla z týmu v hodnocení účasti na ledě +/-.

Jak si poslední reprezentační akci užil? "První zápas ve Švýcarsku byl pro mě takový poznávací. Bylo to úplně něco jiného, hra byla hrozně rychlá. Druhý zápas už byl ale úplně o něčem jiném, tempu už jsem se trochu přizpůsobil, musel jsem začít rychle posílat a předávat puky a trochu se do toho dostal. Pak jsem sice udělal chybu, po které dali Švédi gól, ale to se stane," hodnotí Hovorka první reprezentační zkušenosti, na které nyní bude moci navázat. Zmíněná ztráta puku v zápase se Švédskem s Hovorkou nezamávala. "Je to také zkušenost. A i špatná zkušenost je důležitá, člověk si z ní vezme do budoucna vlastně nejvíce," říká obránce Motoru. "Byl jsem hlavně rád, že jsem v reprezentaci dostal při mém premiérovém turnaji prostor," pochvaluje si.

Účast na reprezentačním srazu byla pro Hovorku dosud nepoznaným zážitkem, rychle se musel otrkat například v rámci mediálních povinností. "Tréninky jsou také trochu jiné než v klubu, vzhledem k tomu, že máme jen tři čtyři dny na to se co nejvíce sehrát, kdy jinak každý hraje v klubu odlišné systémové věci a tak dále. Vše mě velmi překvapilo, všichni byli hrozně fajn, bylo o nás výborně postaráno, užil jsem si každou minutu," vzpomíná na poslední reprezentační turnaj Mikuláš Hovorka. Ten neušel ani poplatku do reprezentační kasy za první start v národním týmu.

Jen slova spokojenosti má Hovorka i k reprezentačním trenérům, kdy nejvíce komunikuje s Markem Židlickým, který má na starosti obránce. "Od něj je každá rada hrozně cenná," váží si přístupu bývalého hvězdného obránce budějovický zástupce v reprezentační nominaci.

Před Beijer Hockey Games Hovorku ale čekají ještě dva zápasy s emkem na prsou. V nedělním zápase s Olomoucí Mikuláš Hovorka vůbec poprvé v sezóně chyběl v sestavě Motoru. "Na jeden zápas jsem vypadl ze sestavy kvůli nastřelenému kotníku. Musel jsem i na rentgen, bál jsem se, aby to nebylo zlomené. Naštěstí ne. Jsem rád, že se to dalo i díky našemu fyzioterapeutovi rychle do kupy, je super, že jsem mohl hrát už ve Vítkovicích a že můžu hrát i další zápasy před repre pauzou," těší se Hovorka na další extraligové zápasy, kdy bude chtít s Motorem zapsat do tabulky další body v boji o čtvrté místo.

Fanoušky Motoru jistě potěšilo, že Hovorka v prosinci podepsal v klubu novou dvouletou smlouvu do konce sezony 2025/26. "Byla to pro mě priorita, chtěl jsem zůstat v Motoru. Dostal jsem tu příležitost a nemám si na co stěžovat. Mám to i celkem blízko domů do Prahy. Město je super, fanoušci jsou super, neměl jsem tak důvod přemýšlet o něčem jiném. Dostal jsem sice i jiné nabídky, ale ta od Motoru mi pro mě přišla nejlepší," prohlašuje hráč.


Česká nominace na Beijer Hockey Games

Brankáři:
Jakub Málek (Ilves Tampere, FIN), Šimon Zajíček (HC VERVA Litvínov).

Obránci:
Libor Hájek, Jan Košťálek (oba HC Dynamo Pardubice), Michal Kempný (HC Sparta Praha), Petr Zámorský (HC Škoda Plzeň), Filip Pyrochta (BK Mladá Boleslav), Martin Jandus (Kärpät Oulu, FIN), Mikuláš Hovorka (Banes Motor České Budějovice), Jakub Galvas (Malmö Redhawks, SWE), Filip Král (Pelicans Lahti, FIN), Daniel Gazda (HC Kometa Brno).

Útočníci:
Martin Růžička, Daniel Voženílek (oba HC Oceláři Třinec), Ondřej Kaše, David Kaše (oba HC VERVA Litvínov), Michal Kovařčík, Ondřej Kovařčík (oba Mikkelin Jukurit, FIN), Jakub Rychlovský, Oscar Flynn (oba Bílí Tygři Liberec), Ondřej Beránek (HC Energie Karlovy Vary), Jan Kovář (EV Zug, SUI), Lukáš Jašek (IK Oskarshamn, SWE), Šimon Stránský (Ilves Tampere, FIN), Lukáš Radil (HC Dynamo Pardubice), Roman Horák (HC Sparta Praha), Jan Bambula (HC Olomouc).


Češi zahájí další kemp sezony v pondělí v Praze, do dějiště turnaje se letecky přesunou ve středu odpoledne. Třetí turnaj EHT odstartují ve čtvrtek duelem s domácími Švédy, o víkendu pak změří síly s Finskem a Švýcarskem.


Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....