Banes Motor České Budějovice
18.04.2023, Michal Špírek, foto: Jan Škrle

Michal Gulaši: Pro Budějovice se chystám odvést maximum

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Další oznámenou předsezónní posilou hráčského kádru se po Pavlu Pýchovi a Davidu Štichovi stal další obránce. A to šestatřicetiletý Michal Gulaši. Ten přichází po dlouholetém působení v Brně a těší se na novou výzvu.

Sportovní manažer Jiří Novotný se rozhodl kádr Motoru výrazně proměnit a jedním z jeho kroků je angažování zkušeného beka, dvojnásobného mistra extraligy, který v kariéře zažil třeba i angažmá ve Švédsku. "Zhruba před měsícem mi Jirka volal, zda bych měl zájem hrát za Budějovice. Nabídka mě moc mile potěšila. Věděl jsem, že v Kometě už asi pokračovat nebudu, nabídku Motoru jsem s velkou radostí přijal," přibližuje okolnosti přesunu na jih sám Michal Gulaši.

S přítelkyní a dětmi se tak chystá žít v příští sezóně v Budějovicích, těší se dle svých slov na pěkné město a jeho okolí. Ale hlavně, už se nemůže dočkat startů v novém týmu. "Už jsem měl pohovor s trenéry, kteří mi řekli, jaká by měla být moje role. To už máme jasně dané. Trenéři už mě nějaký pátek znají, ví, jak hraju, takže tam asi nebylo o čem," říká známý hokejový tvrďák. Do přípravy s týmem naskočí obránce 1. května. "Za ty dva měsíce toho člověk natrénuje hodně. V týmu je nový kondiční trenér, pro mě půjde o nové prostředí, hrozně se na to těším. Kdybych neměl rodinu, tak už trénuju myslím teď," usmívá se Gulaši.

Minulá sezóna Gulašimu nevyšla podle představ. Navíc se vůbec poprvé v kariéře musel vypořádat s delším zraněním, v základní části tak naskočil do 39 duelů. Pouze do 39 duelů, chtělo by se na jeho poměry dodat, jinak je totiž jeho absence v sestavě velkou vzácností. "Zblokoval jsem střelu a měl jsem zlomenou ruku. Tím to celé začalo. Po dvou měsících, kdy člověk nějak trénuje se sádrou, už bylo strašně těžké se do toho v play-off dostat. Ještě v mém věku, navíc jsem na to z kariéry nebyl moc zvyklý, takže jsem s tím musel pracovat i v hlavě po psychické stránce," přiznává Gulaši. "Sám od sebe rozhodně chci, aby z mé strany sezóna byla daleko lepší než ta předchozí, chystám se pro Budějovice odvést maximum," nenechává na pochybách. A zlepšit se bude chtít třeba i ve statistice hodnocení účasti na ledě - v uplynulé sezóně totiž nasbíral v hodnocení plus mínus 21 záporných bodů. "Někdy se to tak sejde. Musím udělat všechno pro to, abych to tak příští rok neměl, abych vzpomínal na ta lepší čísla," usmívá se.

A když jsme u čísel, jedno významné má Gulaši před sebou. Už v příští sezóně totiž může útočit na 1000 odehraných zápasů v extralize! Chybí mu k tomu 51 startů. "Je to krásné číslo a určitě bych na něj chtěl dosáhnout. V extralize hraju nějakou dobu, rád bych tuto hranici překonal. Považoval bych to za další úspěch ve své kariéře a překonání hezkého milníku," vyjádřil se bek ještě pro web Komety.

Gulaši bude nejzkušenějším hráčem Motoru v zadních řadách, stejně jako třeba pro Davida Šticha je pro něj nachystána role mentora mladších beků. "Už jsem ji dostával posledních pár let v Kometě. Jsem tu od toho, abych mladým klukům pomohl, byl pro ně i určitou psychickou oporou. Mě to i baví, jak mně pomáhali starší kluci, když jsem začínal, tak nyní se to budu snažit předávat dál já," potvrzuje Gulaši, že se svou úlohou počítá.

Po oznámení nové posily samozřejmě fanoušci naráželi v komentářích na to, že se v kádru sejdou Milan Gulaš a Michal Gulaši. Podobnost příjmení i křestních jmen obou hráčů připravuje časté mýlky. "Stává se, že když mě někdo potká, tak mi řekne Milan Gulaši a tak podobně. Takže to nejsou jen komentátoři a novináři, kdo si to plete," usmívá se Gulaši. "Je to úsměvné, člověk je vždycky nějak opraví. A myslím, že Milan má to samé. A oba jsme přezdívkou Guli. Tam to bude asi hodně složité," směje se šestatřicetiletý bek.

ČTĚTE TAKÉ:
- Stačilo okopírovat moji minulou smlouvu, usmívá se David Štich
- Hrát proti Motoru byl trošku zvláštní pocit, říká navrátilec Pavel Pýcha

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....