Banes Motor České Budějovice
06.04.2023, Michal Špírek

Kapitán juniorů Tomáš Březina: První zápas nám otevřel oči

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Motor rozehrál boj o postup do extraligy juniorů. V prvním zápase se musel před Přerovem sklonit a prohrál vysoko 1:5. Ve čtvrtečním zápase se ale Budějovičtí oklepali a soupeřům porážku vrátili. Jak dosavadní vývoj série hodnotí kapitán týmu, devatenáctiletý bek Tomáš Březina?

Máme za sebou první dvě utkání finálové série. To první, středeční, týmu ani trochu nevyšlo. Čím to bylo?
Vůbec jsme nezačali dobře. Myslím, že za tím bylo i to, že spousta kluků od nás dosud nehrála finále, nebo vůbec takhle důležitý zápas. Nevěděli jsme pořádně, co od toho čekat, báli jsme se. Dlouho jsme se s tím srovnávali, a než jsme se srovnali, už byl výsledek nakloněný pro soupeře a už jsme s tím nic nadělat nemohli.

Jak velká to byla facka? Co probíhalo v kabině po zápase, přišla nějaká bouřka od trenérů, museli hodně zvýšit hlas?
Bouřka přišla nejen od trenérů, ale i mezi námi. Řekli jsme si, že takhle to prostě nepůjde, že tudy cesta nepovede. Myslím, že nám to pomohlo. Po šesti odehraných zápasech, kdy jsme obě série ukončili co nejrychleji to šlo, nám první zápas s Přerovem otevřel oči. Že nejsme žádní mistři světa, že nás to bude i něco stát. Byl to pro nás potřebný impuls a ve druhém zápase už jsme podali perfektní výkon, od brankáře až po posledního hráče. Bylo to super.

Druhý zápas ale také nebyl jednoduchý.
Během dne jsme se na něj parádně připravili. Nastudovali jsme video, trenéři připravili věci, které na soupeře budou fungovat. Potvrdili jsme to, co umíme a dokázali jsme vyhrát.

Bylo třeba přidat na bojovnosti? Přerovští hráči tvrdili, že právě v bojovnosti a obětavosti měli v prvním zápase navrch.
Je to tak. My se také snažili skákat do střel, ale nezblokovali jsme jich tolik, kolik bychom jich zblokovat měli. Více se sráželi, bylo na nich vidět, že v prvním zápase chtěli více než my. Teď už víme, co od finále čekat, ve druhém zápase jsme tak k tomu také přistoupili, hráli jsme jako tým a vrátilo se nám to v podobě výhry.

Je Přerov nejtěžším protivníkem, kterého jste v play-off potkali?
Určitě, proto je ve finále. Je to těžký a nepříjemný soupeř, oproti předchozím má dominantnější hráče, hraje dobře svůj systém, drží je brankář.

Nyní míříte na venkovní dva zápasy. Hrát se ale nebude v Přerově, ale ve Zlíně.
Jedeme tam už v sobotu. Ve Zlíně budeme ubytovaní a budeme tam mít předzápasové tréninky. Třetí zápas nás čeká v neděli, hned v pondělí další.

V Budvar aréně vás v zápasech podporovala vždy téměř tisícovka diváků. Co byste budějovickým fanouškům vzkázal?
Fanouškům děkujeme za podporu, velice si jí vážíme a jsme rádi, že po špatném vstupu do série nás ve druhém zápase opět podpořili. Atmosféra nás hnala vpřed.

Další program finále

3. zápas: Přerov - České Budějovice, neděle 9. dubna
4. zápas: Přerov - České Budějovice, pondělí 10. dubna
příp. 5. zápas: České Budějovice - Přerov, středa 12. dubna

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....