Banes Motor České Budějovice
10.09.2023, Petra Bicková

Kabáty už ne. Jak se změnila hudba v kabině postupem času?

V každé správné hokejové kabině zní před zápasem hudba. Muzika pomáhá hráčům naladit se na zápas. V motorácké šatně se o hudbu dvě sezony staral Lukáš Pech. Jakou hudbu už nerad pouští a komu předal dýdžejování? Hudbu v Budvar aréně má pak na starost Matyáš Palkovič, kterého jsme také vyzpovídali. Známý moderátor prozradil, jaký vliv má na výběr hudby například vývoj utkání.

První dva roky svého angažmá v Motoru se staral o hudbu v kabině Lukáš Pech. „Vznikal zde nový tým, žádné rádio v kabině nehrálo. Koupili jsme si přenosné audio, kam připojíme mobil přes Bluetooth. Nikdo nic nepouštěl, tak jsem něco pustil a od té doby jsem to měl na starost," vysvětluje svou roli DJ zkušený útočník. Jeho letité zkušenosti se odráží nejen na ledě, ale právě i ve stylu hudby. „Já jsem starší generace, mám radši jinou hudbu, než mladí kluci. Mám rád Zagorovou, Gotta, to se jim neodvážím moc pouštět,“ směje se. „Někdy na to nálada je. Ale před zápasem pouštět Zagorku či Gotťáka, to nevím,“ doplňuje nejproduktivnější hráč loňské sezony, podle kterého musí být hudba především nabuzující, aby hráče nabila na zápas.

A jak probíhá tedy výběr hudby? „Úplně náhodně, pouštím z YouTube to, co znám, nebo co se mi líbí, kluci jsou s tím v pohodě. Rozhodně nepouštím žádné duc duc. Názvy kapely neznám, nevybírám podle skupin, ale podle toho, co se mi líbí, co má melodii, co nás jako hráče nabudí,“ doplňuje Pech. Po vyhraných zápasech v kabině hraje skladba "I Will Survive."

Často v hokejových kabinách znějí Kabáti, a to nejen jejich hokejová píseň „Brousíme nože“. Lukáš Pech se ale teplickým rodákům vyhýbá. „Pouštěli jsme je před dvaceti lety, už je mam ohraný, takže Kabáty už ne,“ komentuje Pech českou klasiku. Stejně tak to má i jeho spoluhráč Michal Gulaši: „Kabáty jsme pouštěli, když jsem začínal, teď už ne, ani nevím, jestli je ještě někde pouští,“ směje se nová posila Motoru a zároveň nástupce Lukáše Pecha v roli DJ. Michal Gulaši se o zajíštění hudby v kabině stará společně s Martinem Hanzlem. „Pouštíme spíše moderní taneční písničky,“ uvádí Gulaši.

Kabáty vystřídaly moderní písně, které občas vyvolávají různé reakce. Například český výběr reprezentace do osmnácti let si vybral jako píseň po vstřelení branky „Hafo“ od Franka Wilda a Kafuu a vzbudil tím pořádný rozruch. „Nedávno mi to ukazoval Honza Strmeň, je to každého volba, ale podle mě je to trapné. Ale když s tím souhlasili a byli s tím za jedno, je to jejich věc. Mělo by to mít štábní kulturu. Něco jiného je, když si to budou pouštět v kabině, nebo na veřejnosti,“ komentuje Pech kontroverzní píseň Hafo.

S nástupní písní Motoru "Fix You" od Coldplay je zástupce kapitána velmi spokojený. „Hrála tu, už když jsem byl hráčem Sparty. Písničku jsem neznal a ani mi neladila. Ale teď jak hraju za Motor, se mi líbí, vnímám ji úplně jinak. Má hezký refrén a hezkou melodii, je příjemná,“ pochvaluje si Pech.

Hudbu v kabině bychom měli, ale co ta během zápasu? O tu se stará již několik sezon Matyáš Palkovič. „V Budvar aréně jsem už dlouhá léta, nepočítám to, ale byl jsem zde už v době, kdy na ledě hrál jeden tým, o kterém se nesmí nahlas mluvit,“ říká Palkovič.

Moderátor rádia Faktor má na starost kompletní playlist. „Jedná se o cca 350 songů, které jsou speciálně upravené, sestřihané a rozdělené do několika kategorií. Například kategorie dramatické, veselé nebo roztleskávací“, říká moderátor Palkovič.

Velký vliv na výběr písní během zápasu má stav utkání: „Pokud domácí tým prohrává, není mnohdy dobrá nálada ani v hledišti. V takovém případě nelze pouštět jen veselé hity, ale je třeba zareagovat tvrdší, rockovější hudbou nebo samozřejmě naopak,“ vysvětluje hlavní DJ Budvar arény. Dále dodává, že nelze mít připraven playlist dopředu, vždy je třeba vcítit se do role fanouška a vnímat hru.

Matyáš Palkovič je milovníkem smutných rockových i nerockových balad: „Nikdy je nehraju, aby se mi neoposlouchaly,“ prozradil.

Jak bylo zmíněno, Matyáš Palkovič už je stálice a jeho hlas a playlist k Budvar aréně už prostě patří. Jak se podle něj mění trendy v hudbě? „Co se trendů týče, základ zůstává, to jsou ty klasické staré pecky, které se hrají všude, i na mistrovství světa a které pořád fungují, ale zbytek se mění. Všimnul jsem si, že například NHL už dávno není o rockových hitech, ale frčí aktuálně taneční, mnohdy až agresivní hity. Nemyslím si, že jsou lidé u nás na něco takového připraveni. Tím netvrdím, že svůj playlist neposouvám dál, ale je třeba dělat to pomalu," vysvětluje zkušený moderátor.

Hráči si v kabině pustí hudbu sami, ale jak je to s hudbou při rozbruslení? „Před dvěma lety jsem dostal z kabiny seznam asi deseti songů, které mám pouštět při rozbruslení na každém domácím zápase. Vytvořil jsem tenkrát celkem pět variant, aby písničky nehrály neustále za sebou, ale stejně se to všem během pár utkání oposlouchalo,“ uzavírá Matyáš Palkovič.


Hráči Motoru vybírali své oblíbené tři písně v rámci motoráckého dotazníku. Najdete jej na našem webu na kartě hráče.

Pro zajímavost, server theathletic.com před nedávnem uspořádal hitparádu písní, které pouští jednotlivé kluby NHL po vstřeleném gólu. A na facebooku a instagramu jsme se ptali i vás, jaký je váš oblíbený hokejový song nebo píseň, kterou máte spojenou s atmosférou v Budvar aréně. Přišlo několik desítek odpovědí. Třeba pro bývalého obránce Filipa Nováka je to v Americe populární hit od Stompin’ Tom Connors -The Hockey Song, jmenovány byly písně od skupiny Scooter, Rammstein, Linkin Park nebo od Kabátů. Více fanoušků ukázalo na KernKraft 400 od Zombie Nation, gólový song Motoru, stejně tak fanoušci jmenovali třeba Pátou, která dělá radost po páté vstřelené brance v zápase, nebo Fix You od Coldplay, která zase hráče vyprovází na led. Více hlasů měla i píseň Freed From Desire, Sandstorm od Darude nebo L´Amour Toujours od Gigiho D´Agostina, nechyběla ani klasika We Will Rock You. Dostalo se i na tipy na další české skladby - Hokej od Záviše, HIMLHERGOTDONRVETR od skupiny od Trautenberk, písně z pohádky Ať žijí duchové nebo Bomby Bena Cristovaa. Jak vidíte, fanouškovský vkus je pestrý, tak nám dejte vědět i váš oblíbený hit, který by podle vás v Budvar aréně neměl chybět!

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....