Banes Motor České Budějovice
16.01.2022, Jiří Michal

K Budějovicím nejvyšší hokej patří, myslí si Jiří Remta

Devatenáctiletý obránce Jiří Remta nakoukl do kabiny seniorského týmu již v přípravě, od té doby ale do soutěžního utkání nezasáhl. Trenéři se nyní ale rozhodli jeho služby využít. Jak je pro mladého obránce těžké přesouvat se mezi kabinou juniorky a A-teamem, když jednomu se daří a druhému ne? To vše se dozvíte v našem rozhovoru.

Jak si užíváte své první starty za A-Team?

Je to pro mě obrovská čest a zároveň si plním svůj sen, který jsem měl již od mala. Obrovsky si vážím šance od trenérů a vedení. Sice jsem se na led zatím dostal jenom párkrát, ale i tak je to pro mě obrovská zkušenost, ať už jenom na tréninku nebo potom v zápasech. Věřím, že když budu poctivě pracovat, tak bych mohl dostat i více příležitostí.

Cítil jste před zápasy nervozitu?

Před prvním zápase ve Zlíně jsem byl vcelku nervózní, jakmile jsem ale stoupnul na led, tak to ze mě i za podpory spoluhráčů všechno spadlo a už jsem si to jenom užíval.

S kým jste prozatím nastupoval v obranné dvojici? Snažili se vám spoluhráči dávat nějaké rady?

Ve dvojici jsem zatím nastupoval buď s Romanem Vráblíkem nebo Honzou Štencelem. Hodně se mi snaží radit, před prvním utkání mi kladli na srdce, abych se nebál hrát svoji hru a hrát s pukem. Hlavně ale abych si ten zápas užil a zbytečně se nestresoval.

Jaké je pro váš přesouvat se z kabiny seniorského týmu, kterému se teď daří, do juniorky, které se naopak moc nevede?

V A-teamu je nálada značně lepší, už jenom vzhledem k pozici v tabulce a posledním výsledkům. V juniorce je všechno o poznání složitější. Snažíme se nejvyšší juniorskou soutěž v Budějovicích udržet, protože k tomu městu ten nejvyšší hokej prostě patří.

Kdo rozhoduje o tom, za koho zrovna nastoupíte?

Většinou se domluví trenéři áčka s trenéry z juniorky, kdo mě zrovna v tu chvíli potřebuje víc a potom mi dají vědět, jak se rozhodli.

Jaká je vaše role na ledě?

V juniorce se po mně chce, abych plnil pozici lídra společně s těmi dalšími staršími hráči mého ročníku. V áčku je moje pozice úplně opačná, kde se spíš snažím spoustu toho odkoukat a zvyknout si na dospělý hokej. Snažím se nejvíc uplatňovat svoje přednosti, mezi které bych asi zařadil především bruslení.

S juniorkou se vám zatím moc nedaří, v čem vidíte největší problém?

Myslím si, že největším problémem byl samotný vstup do sezony, který se nám vůbec nepovedl a teď to horko těžko doháníme. V průběhu sezony se nám i změnil trenér, což nám dle mého názoru celkově prospělo.

Změnil se vám herní systém po příchodu nového trenéra Herra?

V obranném pásmu se nám systém nezměnil. Celkově chceme hrát aktivní hokej, být hodně na puku, vystupovat ze zabezpečené obrany, což se nám zatím úplně nedaří, jak bychom si přáli.

Je pro vás těžké, že své první zápasy v seniorské extralize odehráváte s omezeným počtem diváků?

Mrzí mě to, mrzí nás to všechny. Bohužel se s tím ale nedá nic dělat, pravidla jsou takto nastavená. Musíme to přečkat a doufat, že se diváci opět brzy vrátí do ochozů ve větších počtech.

Vám se aktuální karanténa vyhla?

Netýká se mě, jelikož jsem na posledních trénincích áčka nebyl. Můžu tak alespoň hrát za juniorku.

Má aktuální koronavirová situace vliv na vaše výkony?

V juniorce pro nás není tahle situace zas až takový problém kromě tedy těch hráčů, kteří nejsou očkováni. U seniorského celku je to rozhodně závažnější, protože tam se hraje ten hokej především pro diváky a lidi v tom hledišti prostě chybí.

Jaké jsou vaše cíle do letošní sezony?

Pro letošní sezonu z osobního hlediska bych chtěl sehrát co nejvíce utkání v Tipsport extralize a vybojovávat si větší prostor na ledě. V juniorce jednoznačně udržet nejvyšší soutěž v Motoru. Navíc k tomu ale letos ještě maturuji, takže není pro mě úplně lehké skloubit hokej se školou, ale snažím se to zvládnout obojí.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....