Banes Motor České Budějovice
18.07.2024, Michal Špírek

Jiří Novotný: Získání Ondřeje Kovařčíka bylo během na delší trať

V pondělí 22. července vstoupí Banes Motor do další fáze přípravy před novou sezónou, kdy se tým sejde k prvnímu tréninku na ledě. Pozorně na vše, jak je jeho zvykem, bude dohlížet sportovní manažer Motoru Jiří Novotný. Ten pro klubový web mimo jiné okomentoval dosavadní příchody hráčů.

Jak jste spokojen s obměnou kádru před novou sezónou?

Jsem přesvědčen o tom, že přivádíme kvalitu. Kádr chceme mít letos o trochu širší, než tomu bylo v minulých letech. To se nám podařilo zajistit.

Trenér Ladislav Čihák navíc před měsícem zmiňoval, že spolu vedete debaty nad doplněním týmu ještě o jednoho obránce. Platí to?

Platí. A máme prostor ještě na jedno místo v útoku, kde bych byl rád, kdyby se to také dotáhlo co nejdříve.

Jako odvážná se může někomu jevit sázka na brankářskou dvojici Klouček - Strmeň. Proč jste se nakonec rozhodl pro tyto gólmany?

Jsem přesvědčen o jejich kvalitách. Honza Strmeň je tu už několikátý rok, když se dostal do branky, odváděl fantastické výkony. Sice byl v posledních letech dvojka, ale dvojka velmi kvalitní, což prokazoval v každé ze sezón. Milan Klouček už také zná prostředí a myslím si, že ještě neukázal všechno a jeho čas přijde. Oba potřebují chytat a k tomu budou mít letos příležitost. V mých očích mají oba potenciál chytat extraligu pravidelně a věřím, že nám dokážou pomoct k dobrým výkonům. Kdy to samozřejmě není jen o gólmanech, ale o celé hře týmu.

Do obrany už jste přivedli tři praváky. Jak jste se dostal ke jménu Willa Reillyho?

Od agentů jsou mi zasílány tipy na hodně hráčů, na dané hráče se poté koukám. Měl jsem na Willa nějaké reference, pak jsem si s ním zavolal, viděl ho hrát v hodně zápasech ECHL. Věděl jsem, že nám odejde Miky Hovorka, kterého jsme chtěli kvalitně nahradit. Myslím, že se to podařilo, ale uvidí se na ledě. Pro Reillyho to samozřejmě bude velká změna, první rok v Evropě, čeká ho adaptace na jiné rozměry kluziště, může chvíli trvat, než si to sedne. Brzy má dorazit, budeme s ním pracovat, kdy jsme tu od toho, abychom mu pomohli.

Dále dorazili beci Šimon Kubíček a Daniel Bukač.

Daniel Bukač je vysoký hráč s velmi slušným pohybem, který se potřebuje ještě ohrát a nabrat zkušenosti, bude na něm, jestli se prosadí mezi top šest, sedm beků. Šimon Kubíček hraje také napravo, jde o mladého hráče. Máme trenéry, kteří s mladými umí pracovat, v poslední sezóně jsme byli klubem, který nasazoval nejvíc hráčů U23 z celé extraligy. Myslím, že to je vizitka klubu a trenérů, že takovým klukům chceme dávat šance. Samozřejmě, budu se opakovat, když budou mít potřebnou výkonnost.

Do útoku pak přišli Ondřej Kovařčík, Nick Olesen a Matej Kašlík.

Matej Kašlík je sice věkem ještě velmi mladý hráč, ale prošel si už i několika starty v reprezentaci slovenského áčka. Nick Olesen mě zaujal mimo jiné svou schopností být kreativní. Ondra Kovařčík je prověřený hráč v nejlepších letech a doufám, že u nás na své výkony nejen naváže, ale jsem přesvědčen o tom, že bude ještě lepší a lepší.

Jak náročné bylo přivést právě Ondřeje Kovařčíka?

Dělalo na tom dlouhodobě více lidí včetně vedení, které na tom má velkou zásluhu. Jsme moc rádi, že se to povedlo, přece jen nebylo zvykem, že by do Motoru přicházeli reprezentanti. Sedí nám do systému Ládi Čiháka, který je velmi bruslivý a Ondra je excelentní bruslař, který to navíc umí s pukem. Když to shrnu, byl to běh na delší trať, ale o to šťastnější jsme, že se nám takového hráče povedlo přivést.

Rozhodoval jste i o odchodech. Odlišná od ostatních končících hráčů byla situace u Michala Gulašiho, že?

S Gulim jsem mluvil už před Vánoci, když jsme se už tehdy s trenéry shodli, že bychom s ním chtěli pokračovat ve spolupráci. Guli mi ale na rovinu sdělil, že si to musí rozmyslet. Později za mnou přišel s tím, že i když se mu v Motoru moc líbí, rodina se chce vrátit do Brna. Nešlo tedy o sportovní stránku, o Michala jsme zájem měli. Jeho postoji jsem ale rozuměl, rodina je to nejdůležitější. Michalovi jsme tak poděkovali za velmi dobře odvedené služby a popřáli hodně štěstí.

Jak to bude v příští sezóně s hráči, kteří aktuálně nebudou mít takové herní vytížení v Motoru?

Jsem rád, že jsme opět domluvení s Litoměřicemi. Minulý rok s nimi byla fantastická spolupráce, osvědčilo se nám to, nyní tak můžeme pokračovat. Kluci, kteří budou méně vytížení nebo se nevejdou do sestavy, tak budou jezdit tam. Nikdo nemá místo předplacené, v pondělí 22. jdeme na led, máme před sebou devět přípravných utkání, jen ať se o to kluci poperou.

V nedávném rozhovoru jste zmínil i možnost spolupráce s druholigovým Táborem.

Můžu říct, že jsme v kontaktu. Když to shrnu, v našem zájmu rozhodně je, aby Tábor co nejdříve postoupil do první ligy. Už loni měl Tábor velmi kvalitní kádr a podle mě měl velkou šanci postoupit, ale nakonec se to nepovedlo. Budu šťastný, když se jim to povede už příští rok a jsme rozhodně nakloněni tomu s Táborem spolupracovat.

Z pozice sportovního manažera muselo být zajímavé řešení akce "Kondelík". Není tajemstvím, že Motor za něj obdržel od Pardubic nabídku na přestup už nyní, Jáchym ale nakonec odehraje ročník v Budějovicích. Můžete to okomentovat?

Všem to zamotalo hlavu. S odstupem času můžu říct, že jsem šťastný, že tu Jáchym dodrží smlouvu a budeme ho tu mít. Ze sportovní stránky bych ho těžko nahrazoval. Je to hráč, který byl klíčový v kabině i na ledě a jsem bytostně předvědčený o tom, že takovým hráčem bude i v příští sezóně a že nám pomůže k lepším výkonům. Jsem moc rád, že tu s námi Jáchym může ještě rok být.

V přípravě na nás čekají zajímavé střetnutí včetně turnaje ve Švýcarsku. Domlouval jste účast na něm vzhledem k vašim kontaktům ve Švýcarsku právě vy?

Ano, zrovna v tomhle mám prsty. Ten turnaj jsem jako hráč sám několikrát hrál. Jde o turnaj v Sursee, který je pořádán každý rok a nám zajistí vynikající konfrontaci s týmy jako jsou Zug a Davos. Odehrajeme dva zápasy ve dvou dnech, prověří nás špičkové kluby. Jsem rád, že se to povedlo, přinese to i vítanou změnu prostředí, jsem rád i za to, že spolu kluci stráví pohromadě nějaký čas i mimo tréninky.

V pondělí startuje příprava na ledě, budete chtít být zase u toho?

Stoprocentně. Loni jsem chodil na všechny tréninky, letos tomu nebude jinak. Přivítáme kluky zpět po dovolené a už se na ten start těším. Sice už jsem v jiné pozici, ale ten zimák už mi začínal chybět. Těším se na nové tváře. Hlavně si přeji, ať všem vydrží zdraví.

Sociální sítě

Jedeme dál! Tým Banes Motor se v pondělí sešel v Budvar aréně ke startu přípravy na ledě, první přípravný duel odehrají...

V sobotu se náš trenér Ladislav Čihák a Jakub Valský zastavili v Mostě v rámci MS superbiků u bývalého závodníka MotoGP a fandy...

Před 90 lety se narodil bývalý českobudějovický obránce Petr Turek. V A týmu hrál 8 sezon (1956-64), cca 130 zápasů, v nichž dal...

V pondělí 22. července vstoupí Banes Motor do další fáze přípravy před novou sezónou, kdy se tým sejde k prvnímu tréninku na...