Banes Motor České Budějovice
17.04.2023, Pavel Mádl

Hrát proti Motoru byl trošku zvláštní pocit, říká navrátilec Pavel Pýcha

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Když se po sedmi letech dostali Jihočeši mezi elitu, on byl tím hráčem, na kterého ukázal tehdejší trenér Václav Prospal a jmenoval jej kapitánem. Po nevydařené první extraligové sezoně Motoru se ale vydal do středních Čech, do Mladé Boleslavi, odkud nabral opět směr jih. Sedmadvacetiletý obránce Pavel Pýcha, jenž bývá často nominován do národního týmu, oblékne znovu dres Motoru. S Českými Budějovicemi podepsal dvouletou smlouvu. Jak hodnotí své dva roky u Bruslařů? Jak se mu hrálo proti mateřskému klubu?

Pavle, absolvoval jste kemp s národním týmem v Německu, kde jste odehráli dvě utkání proti tamní reprezentaci. Jaké je pro vás se soustředit po vskutku náročné sezoně s Mladou Boleslaví na povinnosti ve výběru Česka?
Když nám v Boleslavi skončila sezona, měl jsem indicie, že bych se měl zúčastnit prvního reprezentačního kempu. Byl jsem s tím srozuměn a trénoval jsem kvůli tomu. Kemp byl ze začátku celkem náročný. Je rozdíl mezi individuálním a týmovým tréninkem. První dva tři dny byly náročné, ale pak si to sedlo. Jsem rád, že jsme vyhráli oba zápasy (6:2, 5:1).

V této sezoně jste byl povolán na pár reprezentačních akcí. Bylo výhodou, že jste věděl, co můžete očekávat?
Poslední tři roky jsem byl povoláván. V prosinci jsem musel opustit turnaj Švýcarských hokejových her, kde jsem onemocněl. Poté jsem jel opět v únoru, takže jsem věděl, co mám očekávat.

Projevily se tyto zkušenosti na vašem sebevědomí?
Řekl bych, že ano. Pomohlo mi to zejména v tom, že se vše musí dělat rychleji, a když si na to člověk zvykne, může to hráči pomoct i na klubové úrovni.

Když jste musel v prosinci minulého roku opustit Švýcarské hokejové hry, pár dní nato jste na svém ledě hráli s Motorem a kvůli marodce jste měli značně omezený kádr, a přesto jste vyhráli 2:1. Vy jste nastoupil v nemoci a v polovině zápasu jste odstoupil. Jaké to je, když se musíte potýkat s takovou obsáhlou marodkou?
Tohle období bylo velmi náročné. Když jsem odletěl do zahraničí, dozvěděl jsem se, že viróza v kabině nabírá na síle a já také cítil, že na mě něco leze. Po příletu to na mě padlo úplně, tak jsem si dal pár dní klid, a z důvodu toho, že jsme neměli moc hráčů k dispozici, šel jsem hrát. Nebylo to moc optimální, ale ten zápas jsem nějak odehrál. Další dva zápasy jsem ale neodehrál.

Vcelku rychle jste si po odchodu do Mladé Boleslavi vydobyl místo v první lajně. Nejdříve s Martinem Ševcem a v následující sezoně s Martinem Pláňkem. Jak hodnotíte dva roky ve městě automobilů?
Ze začátku to nebylo ideální, ale v play-off se to trošku zvedlo a v týmu to bylo jako na houpačce, co se týče výkonů. Ty dvě sezony si byly hodně podobné. První rok jsme byli čtvrtí, letos nám to bohužel nevyšlo. Jako týmu se nám střelecky nedařilo.

V průběhu sezony vás trénoval Ladislav Čihák, který je novým trenérem Motoru. Je známý tím, že vyžaduje po svých svěřencích přísnou fyzičku. Jste typ hráče, kterému to nedělá problém?
Pan Čihák to chce takto praktikovat, má to tak postavené. Je to náročné, ale dá se na to zvyknout.

Po dvou letech se vracíte zpět na jih Čech. Pro mnoho fanoušků bylo možná překvapením, že hráč vašich kvalit, který téměř pravidelně reprezentuje Českou republiku, si nevybral třeba nějaké zahraniční angažmá.
Situace v Evropě je kvůli tomu, co se děje na Ukrajině, velmi odlišná. Ti hráči, kteří nyní hrají u nás, by tu za normálních okolností nehráli. V této době není také úplně lehké se někam dostat. Myslím, že to je složitější než předtím.

Jaké pro vás bylo hrát zápasy v dresu Mladé Boleslavi proti Českým Budějovicím. Prožíval jste to?
Já už byl v Budějovicích soupeř v mládeži, když jsem hrál za Salzburg. Pravdou je, že to byl trošku zvláštní pocit, což jsem si ale snažil nepřipouštět.

Nabízela vám Mladá Boleslav prodloužení kontraktu?
Něco se řešilo, ale nakonec to dopadlo takhle.

S vámi se do Motoru vrací po roce obránce David Štich, který je velmi oblíbený u budějovických fanoušků. Jaký je spoluhráč?
David má svoji roli, kterou plní a je s ní obeznámen. Myslím, že ji plní dobře, proto je ceněným hráčem. Svoji práci si odvede jak na ledě, tak v kabině. Do každého týmu je takový hráč potřeba.

Sezona Motoru nebyla optimální. V porovnání s loňským ročníkem to bylo zcela odlišné, Motoru hrozila baráž. Kádr projde značnou obměnou, a to včetně vašeho návratu. Myslíte, že i s příchodem nových trenérů bude mít tým šanci na úspěch?
Ta soutěž se hodně vyrovnala tím, jak do ní přišli hráči, kteří ještě nedávno hráli v KHL a tak. Myslím, že je těžké něco predikovat. Očekávalo se v Budějovicích, že ta sezona se opět povede, ale tak to prostě ve sportu chodí. Je to hodně vyrovnané, o čemž svědčí velmi vyrovnané semifinálové série v play-off, kde rozhodovaly maličkosti.

Jak moc se ale Tipsport extraliga proměnila tím příchodem hráčů z ciziny?
Hodně. Je to znát, což vidí každý fanoušek. Hráči tu kvalitu přinesli, a tím měla větší kvalitu celá soutěž.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....