Banes Motor České Budějovice
28.03.2022, Petra Bicková

Hráli jsme jako tým, jeden za druhého, říká David Štich

Motor postupuje do semifinále extraligového play-off. Sérii s Pardubicemi České Budějovice uzavřely v Budvar aréně před domácím publikem. Série se nehrála v rukavičkách a důležitou roli v soubojích sehrál David Štich. Jak urostlý a svérázný obránce hodnotí čtvrtfinále?

Davide, na úvod gratuluji moc k postupu. Dnes to byl těžký zápas, neustále jste dotahovali soupeře. Jak moc náročné to pro vás bylo?
Bylo to náročné hodně. Furt jsme dotahovali, ale rozhodující gól jsme dali my, a to je pro nás důležité. Hráli jsme jako tým, jeden za druhého. Od půlky třetí třetiny jsme byli lepší, když jsme hráli u nich v pásmu, jsme je točili, měli jsme více šancí, čekali jsme na ten správný čas, ujeli jsme, Kuba Valský to dal skvěle Michalovi Vondrkovi, a ten s přehledem dával rozhodující branku.

Vy jste sehrál především v prvních dvou domácích utkání série důležitou roli. Vaše úloha „tvrďáka“ se hodně rozebírala v médiích. Vyhovuje vám taková pozornost ať už od fanoušků, soupeře či právě médií?
Já tohle neřeším, jestli jsem nebo nejsem sledovaný. Já jsem od toho, abych byl platný na ledě. Co jsem dělal, si myslím, že týmu pomohlo. Třetí, čtvrtý zápas už to bylo z jejich strany jiný, už si nic tolik nedovolovali, nedělali to, co v prvních zápasech. Takže si myslím, že to pro tým bylo prospěšné a jestli jsem více zmedializovaný či ne, to už je jedno.

Motor měl v sérii jednou tolik vyloučení než soupeř, k tomu tři disciplinární tresty. Hrál soupeř slušněji?
Tohle nemůžu teď komentovat (smích).

Dnes jsme měli pouze jedno vyloučení, bylo právě tohle součástí přípravy?
Říkali jsme si to. Měli jsme v posledních zápasech hodně až stupidních vyloučení, která nedávala smysl. Vyloučení, oplácení, to nás stálo jeden zápas. Řekli jsme si, že to nemůžeme dělat, když už vyloučení, tak musí dávat smysl. Dnes jsme si dávali pozor, možná se ta hra více pouštěla než v předchozích zápasech. Oslabení jsme zvládli a to je důležité.

Vyloučení sice bylo jedno, ale za to stálo asi hodně nervů, přece jen to bylo za stavu 4:3, soupeř využil početní výhody i s odvoláním Frodla a šel na vás v šesti.
Určitě, bylo to minutu a půl do konce. Kluci oslabení odehráli výborně, Hrášek nás podržel. Šli jsme si za vítězstvím.

Kde se podle vás série lámala na vaši stranu, kdy nastal zlom?
První dva domácí zápasy jsme vyhráli, do Pardubic jsme jeli s tím, že vyhrajeme minimálně jeden, to se podařilo a pak jsme se vrátili sem. První dva zápasy rozhodly.

Kam Motor podle vás dokráčí v play-off?
Hrajeme zápas od zápasu, každý, kdo nás sleduje ví, že máme v týmu charakter a týmového ducha. Doufáme, že dojdeme, co nejdál.

Byly pro vás jako pro hráče nepříjemné problémy s časomírou? Neorientovali jste se hůře v čase?
Myslím si, že ne, protože asistent vzal stopky do ruky a časoměřiči odvedli skvělou práci, každou minutu říkali stav času, takže žádný problém.

Budějovičtí fanoušci jsou lační po extraligovém play-off, jak se to odráží na atmosféře v takových zápasech jako byl ten dnešní? Vytváří vám dobrou atmosféru?
Tohle není ani třeba komentovat. Diváci jsou neskutečný. Na zápasech v Pardubicích měli malý sektor, ale vytvořili úžasnou kulisu, byli slyšet v desetitisícové hale, takže klobouk dolu před nimi. Děkujeme za podporu a doufáme, že s námi budou až do konce.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....